Ohnivé pero Q1 2018: Na chalupe

ohnive pero

Konečne doma! Pomyslela si Klára pri odomykaní dverí svojho bytu. Odkopla topánky, vetrovku odhodila smerom k vešiaku. Bola taká unavená, že ledva stála na nohách. Rýchlo zapla kávovar a začala sa vyzliekať. Zrazu mala pocit, že vo vedľajšej miestnosti sa čosi mihlo, akoby tade prebehol nejaký tieň. Zmeravela. S napätím opatrne vykročila smerom k izbe. Dvere boli dokorán, no nič zvláštne nevidela. Balkón bol otvorený a pred ním povievala záclona. Ivan aj so svojimi vecami je predsa dávno preč. To sa mi zaiste iba zdalo, pomyslela si a vrátila sa do kuchyne. Zaliala si kávu a prezliekla sa do pohodlného trička a teplákov. Vytiahla cigarety a spokojne zamierila na balkón.

Zopár najbližším priateľom rozposlala fotografiu, na ktorej pózuje pred svojou novou nehnuteľnosťou. Musela sa pousmiať, ako to u notára napokon šlo ľahko. Jej hlúpy bývalý manžel sa síce najprv vykrúcal ako červ, veď chalupu zdedil po svojich rodičoch, ale dnes zmluvu bez problémov podpísal. Už je to čierne na bielom. Ona zdedila chalupu so záhradou aj jednoizbový byt, on si ponechal úspešnú firmu, ktorú spolu zakladali.

Odrazu dostala chuť zavolať svojmu milencovi a zájsť na kontrolu svojej nehnuteľnosti, kde to spolu patrične oslávia. Rýchlo sa znova obliekla a nasadla do svojej malej Hondy. Bola netrpezlivá a na večernú hodinu sa jej premávka zdala dosť hustá. Keď konečne dorazila na miesto, už sa zotmelo. Vystúpila z auta, obzrela sa okolo seba, všade panovalo hrobové ticho. Viktor tu ešte nebol, ale mal by tu byť každú chvíľu. Človek by ani neveril, ako hrozivo vypadajú mierumilovné okrasné kríky a stromy za tmy. Klára mala pocit, akoby za každým z nich niekto na ňu striehol. Stále sa obzerala, či je vzduch čistý a rýchlym krokom sa vybrala dnu. Vnútri bola hádam ešte väčšia zima ako vonku, zakúrila v krbe. Postupne prihadzovala ďalšie polená do ohňa a každú chvíľu kontrolovala mobil. Pípla esemeska, Viktor písal, že príde neskôr. Zbytočne sa ponáhľala. Ešte nikdy tu nebola v nočných hodinách sama a nevdojak zaregistrovala, že sa začína sa báť. Navonok vždy veľká „macherka“ sa teraz cítila ako malé vystrašené dievčatko. Chvíľu sa zohrievala pri krbe, napokon sa rozhodla, že si ide ľahnúť a pokúsi sa zaspať.

Zo spánku ju vytrhlo prudké zabúchanie na dvere. To bude iste Viktor, pomyslela si a utekala ku dverám, no nik za nimi nestál. Ani Viktorovo auto nikde nevidela. Roztrasená rýchlo zavrela a zamkla. Čo to má znamenať? Je možné, že sa jej to iba snívalo. Po chvíli sa trochu upokojila a ľahla si. Nemohla však už zaspať a sledovala tanec tieňov na strope. V nočných hodinách, keď bola všade tma a ticho, zrazu oveľa silnejšie vnímala rôzne zvuky, ktoré sa rozliehali navôkol. Akýkoľvek zvuk v nej vyvolával čoraz väčšie obavy, či už išlo o škrabot za oknom, ktorý mohol patriť potkanovi, alebo tiché vŕzganie dreva vychádzajúce zo stien chalupy. Naplno vnímala kontrast medzi dňom a nocou na tomto mieste. Dokonca by odprisahala, že počuje kroky na povale. Zneli akoby váhavo a opatrne, ale jasne ich počula. Nevedela sa dočkať Viktorovho príchodu, banovala, že sa sem vybrala sama.

Zrazu zbadala čosi nezvyčajné v rohu pri skrini. Najprv si myslela, že to je iba ďalší tieň dopadajúci zo stromov za oknom. Prizrela sa bližšie a v tej tme sa jasne črtala postava. Srdce jej zamrelo, priam sa jej vlasy zježili od strachu. Nevládala sa pohnúť, nemohla rozprávať. S absolútnou hrôzou sledovala, ako sa postava pomaly blíži k jej posteli. Zúfalo premýšľala, ako sa rýchlo dostať odtiaľto preč, ako ujsť hoci aj v pyžame cez okno, alebo ako sa priplaziť aspoň k mobilu. Telo ju však neposlúchalo. Iba bezmocne očami sledovala postavu, ktorá bola čoraz bližšie. Keď už bola celkom pri Kláre, mlčky k nej natiahla ruku. Dotyk bol ľadový a Klára si na viac nepamätá.

Ani nevie, ako zaspala, no po nejakom čase sa znova strhla zo spánku na búchanie na dvere. Zodvihla sa a opatrne nakukla cez okno. Vonku stálo policajné auto. Vystrašená utekala ku dverám. Zbadala Viktora, ktorý bol bledý ako stena. Vraj cestou k chalupe kohosi zrazil, v poslednej sekunde sa mu pred kapotou zjavila postava, už nestihol zabrzdiť. Okamžite vyskočil z auta a snažil sa zistiť, čo sa stalo. Nemohol pochopiť, že nikoho nenašiel, tak v hľadaní pokračoval do svitania. Zaskočilo ho, keď skoro ráno pri Klárinej chate zastavilo policajné auto. Že by niekto zo susedov videl tú zrážku z okna?

Polícia však prišla oznámiť Kláre, že je bývalý manžel zomrel pri nehode na pracovisku. Doma ju nenašli, tak sa vybrali na túto adresu. Správa o smrti bývalého manžela ňou otriasla viac, ako by čakala. Na okamih dokonca zaváhala, či nočná postava nemohol byť práve on, ale hneď to zavrhla. Keď jej prvé ranné lúče osvetlili tvár, v zrkadle sa nespoznávala. S údivom sledovala, ako rýchlo zostarla a na spánkoch jej pribudlo zopár šedivých vlasov.

Rozhodla sa chalupu aj s pozemkom vrátiť pôvodným majiteľom. Mala pocit, že v tú noc jej ktosi dal jednoznačne najavo, že tu nemá čo hľadať. Dedičské konanie prebehlo rýchlo. Chalupy aj s priľahlým pozemkom sa vzdala v prospech manželových súrodencov, ktorí mu nikdy neodpustili, že tak ľahkovážne prepísal ich spoločné dedičstvo na svoju chamtivú ženu. Klára im o záhadnej nočnej návšteve samozrejme nič nepovedala. Nočná mora sa k nej už nikdy nevrátila ale dopočula sa, že súrodenci sa o chalupu hádajú dodnes.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

14. mája 2018
Monika Fačkovcová