Ohnivé pero Q1 2017: Mág kúzelníkom

Ohnivé pero

Starý Mág udrel päsťou na dvere domu. Prudko sa otvorili a Prsnatá Čarodejníčka na neho nevľúdne zazrela: „Kto si?“

Zamračilo sa. Do čarodejníka udrel blesk. Čierny plášť mu vzbĺkol jasným ohňom. Starý Mág stál pevne. Jeho uhrančivý pohľad uväznil oči Prsnatej Čarodejníčky. Zaznel hromový hlas: „Ja som Starý Mág.“

„Sklapni. Nechaj si tie trápne efekty,“ prevrátila oči Prsnatá Čarodejníčka. „Ty že si starý mág?“ krútila hlavou nad dvadsaťročným mladíkom. Mladý mág vzbudzoval so svojim menom Starý Mág veľké podozrenia. Jeho meno však bolo odvodené z mágie. Používal najstarší typ pochádzajúci z doby, keď sa ešte mágia považovala za vedecky vyvrátenú. Meno Prsnatej Čarodejníčky priliehavo vystihovalo zase jej nadanie. Lenže na rozdiel od Starého Mága bolo jej meno očividné. Nesmierne očividné.

„Prsnatá Čarodejníčka, žiadam ťa o pomoc. Zbav ma mojich magických schopností,“ pokúšal sa vnútiť jej svoju vôľu uhrančivým pohľadom. Ale dopustil sa začiatočníckej chyby: nehľadel Prsnatej Čarodejníčke do očí.

Čarodejníčka bola veľmi opatrná. Ani na chvíľu sa k hosťovi neotočila chrbtom, aby nestratila nad ním moc. Brodili sa spolu cez obrovskú halu do hosťovskej miestnosti. Hala bola zaprataná množstvom špinavej bielizne. Na zemi sa váľal aj špinavý riad a rôzne zdrapy papiera. Vďaka silnému osobnému kúzlu Prsnatej Čarodejníčky si mládenec vôbec nevšimol ten obrovský neporiadok.

„Starý Mág, najprv mi tu uprac!“ prehovoril panovačný hlas kdesi nad magickým poprsím. Prastaré tajomné a mocné sily sa okamžite pustili do upratovania. Premiestňovali hrnce, prádlo, knihy, kytice kvetov a darčeky. Do koša putovali obdivné listy, zaľúbené listy, listy ctiteľov a listy rozhnevaných exmanželiek, expriateliek a feministiek.

„Hotovo!“ oznámil Starý Mág poprsiu. Poprsie sa mu odmenilo za námahu vďačným zavlnením a náhle pokleslo. Starý Mág si tiež sadol na gauč.

Hostiteľku potešil uprataný dom. Posledných pár dní jej dvorili udatní rytieri, tajomní mágovia, elegantní draci a sofistikovaní trpaslíci. Dostávala ponuky na priateľstvo, na manželstvo, na priateľstvo s výhodami a na výhody bez priateľstva. Všetci sa snažili získať prístup k obom jej jedinečným vlastnostiam. Bola z toho unavená. Znenávidela udatné a šľachetné činy, hrdosť a statočnosť, bohatstvo a slávu. Nestíhala upratovať po návštevách. Niežeby si ten obrovský neporiadok niekto z nápadníkov všimol.

„Vďaka, Starý Mág. Rytieri sa chodia ku mne chvastať, kto z nich je udatnejší, ale aby mi tu niekto poupratoval …“

„Rytieri? Chcú sa dostať k vašim … srdce?“

„Chamraď jedna rytierska! Deň čo deň sa mi aspoň jeden predvádza. Akoby mali rytiersku ruju. Nehovoriac o úchylných mágoch. Každú chvíľu mi niekto niečo prileje do vína.“

„Nikdy nepite nápoj od mága,“ pritakal mladík a pod plášťom nenápadne zazátkoval otvorený elixír poslušnosti.

„Ja im vždy zamením poháre. To by si neveril, ako spolu vystrájajú dvaja černokňažníci predávkovaní nápojom lásky!“

„Prsnatá Čarodejníčka, znovu ťa žiadam! Zbav ma mojej mágie!“ opäť sa zúfalo snažil venovať čarodejníčke svoj neodolateľný uhrančivý pohľad. Nedokázal však odtrhnúť zrak od mocných zbraní hostiteľky. Vo vzduchu lietali iskry zo súboja dvoch silných mágií.

„Naozaj sa chceš zbaviť čarov? A Maximálny Mág ti nevie pomôcť?“

„Nie. Ani Švihnutý Prútik. Ani Absolútna Kliatba. Nikto.“

„A prečo sa chceš zbaviť mágie?“

„Od detstva túžim byť kúzelníkom.“

„Kúzelníkom predsa si!“

„Nie. Ja som mág, čarodejník. Kúzelník je človek, ktorý nevie čarovať. Kúzelník iba vytvára ilúziu, že vie čarovať.“

„To je zamotané,“ zasmiala sa. „Nechceš byť mágom, aby si mohol predstierať, že si mágom?“

Starý Mág mlčky prikývol. Keď to takto počul, pripadal si ako hlupák. Hostiteľku to však očividne bavilo: „Teda nechceš byť tým, čím si, aby si mohol byť tým, čím nie si. Lebo iba keď budeš tým, čím nie si, môžeš predstierať, že si tým, čím si, pričom už tým čím si, nebudeš. Ty vieš, čo chceš?“

„Chcem byť kúzelník!“

„Teraz si ten najlepší kúzelník na svete!“

„Nie som. Mág nemôže byť kúzelníkom. To je podvod. Nevytvára ilúziu, skutočne čaruje. To neplatí. Ja chcem byť skutočným kúzelníkom, nie podvodníkom.“

„Zllllatučký. Trošku hlúpučký, no zllllatučký.“

Starý Mág prudko vstal a v miestnosti sa zamračilo. Uhrančivým pohľadom hľadal bezmocné oči, a pritom znovu padol na neprehliadnuteľné poprsie. Mraky zmizli a z gauča vyrástla dúha.

„Milučký môj, nedá sa odnaučiť čarovať. To je ako s bicyklovaním. Raz sa naučíš a už to nezabudneš. Vieš si predstaviť, že by som sa ja zbavila mojej mágie?“

„V čom vlastne spočíva tvoja mágia?“

Prsnatá Čarodejníčka vstala z gauča. Otočila sa k Starému Mágovi chrbtom a prikázala: „Opíš moju tvár!“

„Tvár?“ Starý Mág sústredil všetku duševnú silu na vylovenie obrazu z pamäte. Nepochyboval o tom, že Prsnatá Čarodejníčka má aj hlavu, hoci si na ňu nespomínal. Uhrančivý pohľad na začiatku ich stretnutia udržal iba s vypätím mentálnych schopností a dostal sa maximálne k obočiu. Dokonca zistil, že nespoznáva ani len miestnosť, v ktorej práve stojí.

„Som majsterka v manipulácii, premene a maskovaní,“ otočila sa k nemu.

„To mi asi veľmi nepomôžete,“ prihovoril sa mladík k poprsiu, „… nepomôžeš.“

„Uvidíme. A ako vyzerá to tvoje kúzelníctvo?“

„Voila,“ v rukách sa mu objavila obrovská kytica zvädnutých kvetov, ktorú už týždeň ukrýval na takéto príležitosti. Prsnatá Čarodejníčka s chichotom kyticu prevzala a nacvičeným pohybom hodila takmer do koša. Starý Mág si z nosa vyberal mincu, ale vzpriečila sa mu tam. Poprsie sa tak smialo, že skoro vyletelo z výstrihu. Kúzelník vystrúhal poklonu a minca sama vypadla spolu s nevkusným doprovodom, kvôli ktorému ani necinkla. Výstrih mal opäť plné ruky práce. Nádejný iluzionista vytiahol z jedného rukáva holubicu a vyhodil ju do výšky. Holubica tvrdo dopadla na zem. Jeden deň v rukáve jej neprospel. Výstrih už nedokázal nič skrývať.

Prsnatá Čarodejníčka bola unesená kúzelníckym číslom. Po namyslených rytieroch jej pripadala neschopnosť Starého Mága zábavná a príťažlivá. Najradšej by ho mala ako domáce zvieratko. Mačičku alebo žabičku …

„Čo keby som ťa premenila na žabku? Zbavíš sa mágie. Žabky nevedia čarovať.“

„Ako sa stanem kúzelníkom, keď budem žaba?“

„Bol by si kúzelná žabka.“

„Nie! Žiadna žaba!“

„A potom ťa premením na človeka. Bozkom.“

„To je hlúposť. Veď keď budem … aha … nebudem. Jasné! Kúzlo Žabí princ! Že to nenapadlo Maximálnemu Mágovi!“

„S ním si sa chcel bozkávať?“

„Nie, to nie. A asi ani on so mnou.“

Rozozvučala sa rýchla rytmická hudba. Prsnatá Čarodejníčka začala divoko tancovať. Starý Mág nestíhal očami sledovať kmitajúce poprsie. Zatočila sa mu hlava a upadol do mdlôb.

Chutná žabka sedela na kraji stola a obzerala si ženičku príťažlivých rozmerov a tvarov. Zjavne bola voči čarom imúnna. Jej zrak zvedavo blúdil po čarodejníčkinej krásnej okrúhlej tvári s veľkým nosom a veselými očami.

„A ťy ši ši ňaožaj myšľeľ, že ťi ďám cuci-muci?“ maznala sa Prsnatá Čarodejníčka s chutnou žabkou. Veľký Mág síce svoje schopnosti stratil, ale uhrančivý pohľad mu ostal aj po zvieracej mutácii. Keď sa Prsnatá Čarodejníčka zahľadela na chutnú žabku, nemohla odolať. Veľké pery zvučne mľaskli a na mieste žabky sedel omámený šuhaj.

Tak sa zrodil nefalšovaný kúzelník bez magickej sily – najlepší kúzelník na svete. Nikto nepochyboval o jeho úžasných kúzelníckych trikoch. Ženy opantával uhrančivý pohľad a muži nedokázali odtrhnúť zrak od prsnatej asistentky.

A deti sa smiali.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

17. apríla 2017
Zdeno Jašek