Ohnivé pero - jeseň 2020: Moderný hrdina

ohnive pero

Tento príbeh začína, keď sa jedno ráno votrelo do jedného fajne vyzerajúceho rodinného domu. Hoci pripomínal menšiu – útulnejšiu vilu, donedávna bol obývaný len istým ‚moderným hrdinom‘. Konkrétne tento príbeh začína v jeho spálni, keď ešte pred pár minútami pokojne spal vo svojej posteli, zaslúženým odpočinkom.

Lenže nejaká sila ho prinútila z nej vypadnúť na koberec, hlavou nadol – nohami nahor. Presne ako keď niekde v dome nastala silná explózia a jeho to doslovne vynieslo z postele, až skončil v grotesknej polohe po nevhodnom budíčku.


Keď sa na tým zamyslel, tak jeho ‚súčasný problém‘ má korene vo včerajšom dni.

Tak ako to u neho býva týždenným pravidlom, znovu zachraňoval pre niekoho deň, nech už šlo o veľký čin, alebo malí. V jeho podaní stačilo málo aby niekoho zachránil v rytierskom štýle pravého džentlmena presadzujúc skutočnú rovnoprávnosť pohlaví. Konkrétne ak to vezmeme v básnickom kontexte s nádychom metafor z dobrodružných kníh: Včera sa vydal do sídla istého despotu, aby z neho zachránil ‚dámu v problémoch‘ uväznenú vo vysokej veži, z ktorej ju odmietali prepustiť.


Mal si už vtedy uvedomiť, že niečo nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. V zápale boja s hradnou strážou vydal prehlásenie, že tú slečnu berie zo sebou a nikto mu v tom nezabráni. Posádka sa na moment zastavila akoby neverila tomu čo práve počuli. Vymenili si nemé pohľady, neutrúsiť jedinú poznámku a keď súboj pokračoval, rázom ich ďalšie bojové snaženie výrazne ochablo. V tú chvíľu by azda každého napadlo, že jednoducho mali súcit s jej údelom a takto jej chceli umožniť aby mohla ísť za lepším životom. Dokonca i súboj s despotom samotným šiel nejako podozrivo ľahko a jeho záverečná reč obsahovala narážky, aby sme sa tu už viacej neukazovali pod hrozbou ťažkej odplaty voči hrdinovi. Avšak dalo sa na ňom i celej posádke vyčítať istá úľava, až by si jeden pomyslel, že začnú mávať bielymi kapesníkmi na rozlúčku.


Moderného hrdinu sa zhostilo nemilé tušenie. Či chcel, alebo nie, opustil unikátnu pózu z jogy pre príliš pokročilých a vydal sa nájsť svoju ‚dámu v problémoch‘.

Jeho kroky viedli do kuchyne, ktorá sa dala označiť za skvosť na ktorý by bol hrdý nejeden šéfkuchár luxusnej kuchyne.


Bol, by hrdý… ak by sa to tým skvostom ešte dalo nazvať.


To dievča chcelo ako poďakovanie za svoje vyslobodenie pripraviť svojmu hrdinovi raňajky. Lenže slovami básnika sa samotný proces varenia musel zvrtnúť na nemilosrdný súboj s ohnivým Salamandrom. Ten šľahal plamene naokolo, spaľujúc všetko naokolo do čierna. Dokonca tu boli i obete v podobe sporáka a tlakového hrnca ktorý odhalil svoje spopolnené útroby. Pritom stráž na veži, ktorým bol požiarny alarm na strope, musela ‚padnúť‘ ako prvá, bez toho aby dostala šancu niekoho varovať.


V diaľke zaznel výstražný alarm dákeho moderného spotrebiča nasledovaný mohutným vodným šplechnutím, akoby sa vyvalila voda z dákeho veľkého hrnca, doplnený o jakot spomínanej ‚dámy v problémoch‘.

Takže jeho ďalšie kroky viedli smerom ku kúpeľni. Respektíve do tej malej miestnosti, ktorá ukrývala pračku a iné vymoženosti modernej doby. Už z chodby bolo vidno ako sa kúdol hustej bublinkovej peny vyvalil z otvorených dverí, signalizujúc predzvesť, že kovová ropucha použila svoj povesťami opísaný snehovo- bulinkový útok a teraz zmenila celú tu malú miestnosť na svoje žabie teritórium.


Ako sa ukázalo, to dievča sa snažilo o ‚domáce práce‘, lenže pračka nespolupracovala tak akoby jeden očakával a všetka voda sa z nej vyvalila na dlážku.

Lenže spomínaná osoba ani prané prádlo nebolo nikde k videniu. Zato otvorené dvere na dvor zas áno.


Keďže stopovanie za pomoci mokrých stop by zvládol každý i bez základných schopností stopára, vykročil za ňou na dvor.

Jeho záhradník sa staral o túto záhradu pokoja s veľkou úctou a nadaním. Záhony kvetín, stromčeky, strom i priam anglický trávnik sa mohli pýšiť koľko lásky sa im od tej dobrej duše dostalo. Lenže…


Pravdepodobne jeho dvor zasiahla magická potopa, alebo sa v jeho strede objavil nečakaný prírodný gejzír.

To dievča zrejme chcelo z rána poliať kvety, lenže to prehnala a teraz nielenže kvetinky mali dostatok vlahy na peknú chvíľu, ale priam plávali v kaluži vody a bahna. Ak to uvidí záhradník, padne na kolená so slzami v očiach.

Spomínaná ‚dáma v problémoch‘ sa momentálne v panike snažila rozvešať to premočené prádlo na šnúru. Aj keď ona i oblečenie boli pokryté obláčikmi hustej mydlovej penny, ktorá nie a nie opadnúť, stále akosi dúfala, že sa to zlepší.


Roky hrdinskej praxe dali ‚hrdinovi‘ za pravdu, že v týchto situáciách je lepšie sa nepýtať otázky: ‚Čo?‘, ‚Ako?‘, ‚Prečo?‘ (-sa to stalo?) Jednoducho k nej pristúpil, keď sa snažila zachrániť, čo sa ešte dá z onej prehratej bitky, a súcitne ju pohladil po hlave.

Tie veľké psie oči ktoré nahodila a plačlivý výraz prezrádzali, že ju tá ‚nežná‘ reakcia dojala k slzám. Musela si myslieť, že namiesto vrelého súcitu, začnú sršať plamene hnevu nad tou spúšťou ktorá toto miesto zasiahla. Jej úprimný úsmev bol dosť na to, aby dostala novú šancu na život.


Veru tak, tú šancu dostane: Vydá sa na svoju púť (pokiaľ možno čo najskôr), aby s čistým štítom, išla nasledovať svoje šťastie, osud, či sny, aby sa i ona mohla stať hrdinom pre niekoho ďalšieho. Aby sa mohla dívať na modrú oblohu s úprimným úsmevom. Pokiaľ možno veľmi… veľmi ďaleko odtiaľto.

Jedno je však isté, tento ‚moderný hrdina‘, si už je teraz istý, že práve zas ‚zachránil deň‘. (tentoraz pre seba) Lenže už teraz si zaumienil, že pre pokoj v duši (jeho), si na čas dá nesmierny pozor, aby si udržal odstup od správ z TV, rozhlasu a novín. Veď predsa i jeho útočisko (domov) si zaslúži záchranu istým ‚moderným hrdinom‘.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po ukončení hlasovania a vyhodnotenia daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

5. októbra 2020
Dretnoth