Ohnivé pero - jar 2022: Medzi svetlom a tmou

ohnive pero

Nič viac si v tejto prekliatej chvíli neželal ako chlad, tmu a najmä ticho. A ani to mu nebolo dopriate! Hlasnú hudbu a smiech idiotov bolo počuť až k vrcholu hradnej veže, čo ešte viac dráždilo jeho rozochvené nervy.

„Blázni“, precedil cez zuby. Porazili jedného temného vládcu a už si myslia, že zlo sa nikdy nevráti! Dokonca aj Shai´la, jedna z Ochrankýň a dcéra spojeneckého kráľa s nimi teraz oslavovala. Na malý moment si predsa len prial, aby mohol byť medzi nimi ako za starých čias, ale pred tvárou smrti už na tom nezáležalo. Hlavne, že nikto okrem hlavného mága nevie o jeho prekliatí, ktoré naňho uvalil padlý černokňažník.

Tak poďme na to, pomyslel si a vytiahol z koženého puzdra strieborný nôž posiatý runami. Hľadel na ostrie, ktoré malo okamžite ukončiť jeho poškvrnené bytie. Teda, tak to aspoň tvrdila tá starecká vychrtlina v purpurovom plášti.

„Bude to rýchla smrť,“ snažil sa ho ubezpečiť, keď uvidel jeho nedôverčivý pohľad. „Pri splne Mesiaca čistá mágia prenikne do tela a bude po všetkom. Ak sa nechceš premeniť na padlú bytosť, máš iba jednu možnosť.“

Zavrel oči, kolmo namieril čepeľ na svoju hruď a predstavoval si najlepšie okamihy svojho života. Na to, ako sa prepracoval až do elitnej kráľovskej stráže, na záchranu celého oddielu pri prechode Temným Močariskom, a na tú horúcu noc, keď sa s ňou prechádzal po záhradach a potom…

Zo spomienok ho vytrhli nečakané zvuky idúce od schodišťa. Rýchlo schoval nôž naspäť do puzdra a keď sa otočil, stála pred ním v smaragdových šatách tá, na ktorú práve myslel.

„Čo tu osamote trucuješ? Poď sa dole zabaviť, bez teba to nie je ono,“ usmiala sa Shai´la a potiahla ho za ruku.

Akoby ho pichlo tisíc rozžeravených ihiel. Mal čo robiť, aby svoje narastajúce druhé JA udržal pod kontrolou, a nevrhol sa na ňu.

Opätoval jej slabý úsmev a povedal: „Iba som potreboval byť chvíľu osamote, nič viac. Onedlho prídem do siene.“

Neveriacky naňho pozrela. „Dohodli sme sa pred vojnou, že si budeme vždy hovoriť pravdu a vzájomne si pomáhať. Tak mi povedz, čo ťa trápi. Ak sa bojíš o budúcnosť, tak vedz, že som povedala môjmu otcovi, nech…“

Strhol si vrchnú časť odevu spolu s obväzom, ktorý zakrýval zrastené kožené krídla. Na kamenné dlaždice sa vyvalil zelenožltý hnis zmiešaný s krvou.

„Spokojná?“ zavrčal. „Stávam sa tým, koho som lovil po tvojom boku. Prepáč, že to takto muselo dopadnúť.“

Rýchlo vytiahol nôž a vrazil si ho až po rukoväť do brucha. Pri páde už iba registroval vzdialený výkrik a zvláštny záblesk vychádzajúci z jej ruky, než stratil vedomie.


Keď sa ako-tak prebral, vytrhol sa od plačúcej Shai´le a s planúcimi očami pozrel na svoje nové, premenené telo. Hrubú kožu pokrývali tisíce malých otvorov, ktoré vylučovali lepkavý sliz. V cievách mu pulzovala divoká, neskrotná krv, pobádajúca k ničeniu a neľudskej krutosti. Jediná vec, čo pripomínala jeho minulé bytie, bol zapichnutý nôž v mäse, okolo ktorého bol malý, strieborný kruh.

„Prečo si ma nenechala umrieť ako človeka?“ prehodil na schúlenú postavu a nečakajúc na odpoveď vystrel krídla a vyletel do neistej budúcnosti plnej skrývania, bojov a trápenia.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

14. februára 2022
Mr. X- ray