Ohnivé pero - jar 2020: Labutie pierko

ohnive pero

Vieš o tom, že predmety môžu aj rozprávať? Stačí sa ich len opýtať. A oni, za prejavený záujem, Ti vyrozprávajú svoj príbeh.

Pár dní dozadu som sa, ako zvyčajne, prechádzala popri miestnom kanáli. Rozumejte pod tým prosím vodný tok. Odkedy si pamätám, vždy po ňom brázdili labute, ale toto leto som prvý krát v živote našla labutie pierko. Krehunké, biele, až som sa pri pohľade naň stratila. „Ako to, že si také nežné, ale zároveň tak silné, že si schopné uniesť 13 kg vtáka?“ Nechápavo som prechádzala prstami po jeho povrchu. Akoby som mala v ruke chumáčik s hodvábom. Ešte som aj počula jemné tóny harfy. No dobre, neviem či to bola harfa ale znelo to nádherne. Keď som odtrhla zrak od pierka, na vodnej hladine som zbadala čosi čudné. Ženu. Teda, nie že by bola žena čudná, ale to, že stála na vodnej hladine a jej obnažené telo zahaľovali len poletujúce pierka. Pripomenulo mi to tú rozprávku: „Ani oblečená, ani nahá.“ Určite by to vyhrala s prehľadom.

„Rosnička moja milá, to je výborná otázka. Ešte aj pre evolučných teoretikov je perie veľmi zložité.“ vyliezlo z úst nežnej devy. Skoro som vtedy odpadla. To, s akým výrazom ma oslovila. Rosnička?

„Ale to, že labuť dokáže lietať nie je len vďaka jej periu. Má duté kosti a špeciálne vyvinutú dýchaciu sústavu so svalmi, ktoré spolupracujú s pohybom krídel. Na lietanie nestačí teda len perie.“

Chvíľu sa na mňa ešte pozerala takým zvláštnym, vymletým pohľadom a potom zmizla. Po ďalšej chvíli som si uvedomila, že sa pozerám na vodnú hladinu a vidím vlastný vymletý odraz. Každopádne, túto techniku musím vyskúšať aj pri písomke z biológie, či náhodou list papiera v sebe neukrýva správne odpovede.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po ukončení hlasovania a vyhodnotenia daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

16. marca 2020
Vaiva