Ohnivé pero: Hlasovanie o víťazovi Q1 2013

Ohnivé pero

Ani sme sa nenazdali a zasa ubehli tri mesiace plné pondelkov písaných Ohnivým perom. Nastal čas hlasovať o víťazovi jarného, v poradí už dvanásteho kola našej mikropoviedkovej súťaže.


Snáď to spôsobila dlhočizná zima, že toto kolo sa tematicky nieslo v znamení depresie, úvah o smrti, hľadaní samého seba a svojho miesta na nejakom svete. Zasa sa ukázalo, že témy pod čiarou ponoru dobrej nálady sú blízke mužom – až na pár výnimiek sa ženy účasti v tomto kole vyhli. Možno by depresívni autori mali hľadať inšpiráciu u svojich nežnejších polovičiek?

Čo sa týka žánrovej farebnosti, ťažko by sme našli medzi 27 súťažnými poviedkami nejakú, ktorá by sa dala označiť ako čistá fantasy, scifi alebo horor. Synkretizmus žánrov je zrejme poplatný tejto neistej dobe a niektoré súťažné poviedky sa dokonca o hlavný žáner – fantastiku – obtreli len chvostíkom na poslednom písmenku.

Čo mrzelo najviac, bola nedôslednosť, možno dokonca zámer autorov pri čítaní podmienok súťaže. Bohužiaľ, že autori porušili pravidlá, sme zistili až po uverejnení poviedok. Z toho dôvodu museli byť tri poviedky (spolu ich v tomto kole bolo 30) vyradené z hlasovania dodatočne. Tentokrát sme prešľap súťažiacich prešli decentne a potichu, ale pokiaľ by podobný prípad nastal v budúcnosti, rozhodli sme sa zverejniť meno autora, názov poviedky, a namiesto súťažného textu uviesť dôvod vyradenia zo súťaže. Taktiež zvažujeme v podobnom prípade autorovi vyfakturovať náš čas strávený úpravou tejto poviedky, poskytnutie priestoru na publikovanie, a tiež morálnu satisfakciu pre ostatných potenciálnych autorov, ktorým v danom kole neoprávnene zabral miesto, a preto musia čakať do nasledujúceho kola. K tejto úvahe nás priviedol fakt, že po osobnom upozornení na danú skutočnosť sa autori nepovažovali za potrebné ani len slovíčkom ospravedlniť za svoju chybu.

Dosť však bolo nepríjemností. Venujme sa radšej príjemnostiam – dvadsiatim siedmim poviedkam, ktoré splnili nielen podmienky, ale aj očakávania, a potešili čitateľov (alebo prinajmenšom autorov).

Stručne si pripomeňme víťazov predchádzajúcich kôl:

Q2 2012 vyhral Mayo s poviedkou Tunely.

Q1 2012 vyhral Dodo Hanes s poviedkou Reality šou.

Q2 2011 vyhral Janko Iša s poviedkou Pád.

Q1 2011 vyhral Richard ´Regis´ Zamec s poviedkou Rodinný amulet.

Q2 2010 vyhral Zdeno ´Ash´ Mikláš s poviedkou Posledné krkavčie pierko.

Q1 2010 vyhrali: Alexander Rybak s poviedkou Tichá noc.

Q3 2009 vyhral: Lamahe s poviedkou Dostatočný trest.

Q2 2009 vyhrali: Alexander Rybak s poviedkou Dobrá kúpa a Zdeno „Ash“ Mikláš s poviedkou Smrad.

Q1 2009 vyhrala Soňa Lantajová s poviedkou Čistá provokácia.

• V Q4 2008 zasadol na pomyslený kvetinový trón pre víťaza Miloš Ferko s poviedkou Trón pre kráľovnú.

Systém hlasovania je rovnaký ako dosiaľ. Každý hlasujúci musí označiť štyri súťažné poviedky, avšak pri hlasovaní záleží na poradí. To znamená, že zo štyroch poviedok, ktoré vyberiete, prvá dostane najviac bodov (4) a štvrtá najmenej (1). Čísla, ktoré sa objavia po zakliknutí poviedky, znamenajú počet bodov. Ostatným poviedkam, ktoré neoznačíte, zostane 0 bodov, ale nevadí, možno sa zapáčia inému čitateľovi. Hlasovať môžete do 26. júna 2013. Víťaza 1. kola súťaže Ohnivé pero 2013 ohlásime 1. júla 2013, aby si víťaz a jeden z hlasujúcich stihli na dovolenku či prázdniny zobrať do batožiny knižku či dve navyše.

Víťaz teda dostane kolekciu kníh z ponuky vydavateľstiev Artis Omnis a Ikar . Aby čitatelia neobišli nakrátko, knižnú odmenu získa aj jeden z hlasujúcich, ktorého vyžrebuje počítač. Knihy víťazovi i výhercovi zašleme čo najskôr.

Oprášte si teda spomienky, tí zábudlivejší ešte môžu preletieť jednotlivé súťažné poviedky, a pristúpte k hlasovaniu o víťazovi Ohnivého pera Q1 2013.

Nezabudnite – tu za svoj hlas dostanete viac než sľuby!

Hlasovací formulár

Najbližšie kolo Ohnivého pera Q2 2013 začína v septembri 2013. Netreba sa teda s posielaním nových súťažných prác ponáhľať, stačí začať v auguste. Autori môžu využiť čas cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .word alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@fandom.sk. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero a v e-maili sa pokúsia zmysluplne použiť pár zázračných slovíčok, ktoré ich kedysi dávno naučila mama (pre tých, čo chcú byť silou mocou vtipní, nie nie je to „abraka dabra“, pre absolútnych ignorantov to znamená aspoň „dobrý deň“ a „ďakujem“). Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Odporúča sa autorom vynechať z textu grafické barličky ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom nepomôžu.

Aby sme skalným čitateľom tento medzičas nejako zaujímavo vyplnili, vymysleli sme pre vás zasa zaujímavé čítanie, s ktorým sa môžete stretávať každý pondelok.

Zároveň ďakujeme čitateľom za doterajšiu priazeň a v Ohnivom pere sa stretneme zasa na jeseň.


3. júna 2013
Alexandra Pavelková