Ohnivé pero Q1 2014: Brain!

Ohnivé pero

Môj nový neživot začína:

Slabý plamienok vedomia, zo zvyškov pôvodného bytia, vrieska:

„Ľavá – dva, ľavá – dva …“ Poslušne pochodujem. Vnímam rozmazané obrazy z kamenia a metrovej buriny. Vedomie naberá na intenzite. Primitívne povely utíchajú, vzniká myšlienka, otázka. Čo sa deje? Moje telo zrazu prestáva nezmyselne pochodovať. Vedomie si neodpustí teatrálne „Zastaviť stáť!“

Hľadím na svoje ruky. Čierne od hliny, dolámané nechty. Po tele franforce z rubáša. Tiež od hliny. Obraz okolia dáva zmysel, spoznávam okraj starého cintorína. Jasné. Mám to za sebou ale nejako som sa vyhrabal von. Som zombi. Zombie sú v súčasnosti opäť populárne. Nie že by mi tento fakt pridal na optimizme. Cítim, mozog mám na sračky. Ono nejaké veľké rozmýšľanie sa teda nekoná. „Ľavá – dva, ľavá – dva …“ Poslušne pochodujem smerom k hrdzavej bráne. Otvorená. Je mi jasné, že sa musím čo najskôr dostať do dediny a skonzumovať niekomu živý mozog. Teraz budem pochodovať a občas zahuhlem „Breein!“ Tak to chodí…

Amen. Ľudia sa hrnú z kostola, večerná skončila. Tetky utvárajú komunikačné hlúčky ale ujkovia sa hrnú ďalej do krčmy. Stĺp verejného osvetlenia prerušil môj pochod. Náraz porušil kontakt a žiarivka dostala štikútku. Blikajúce svetlo ma zarazilo. Kdesi v hĺbke pamäti vznikla asociácia. Moje telo sa začalo pohybovať v rytme disco. Fiktívny rytmus ma načisto pohltil. Najbližší komunikačný hlúčik zaznamenal moje chrochtanie.

„Sfetovaný punkáč jedon!“ ktorási ohodnotila môj výkon. Výkrik živej osoby ma prebral z tranzu, predpažil som a … „Ľavá – dva, ľavá – dva …“ „Breein!“ Jednoduché a účinné. Práve dosť na to, aby sa tetky s jačaním rozbehli k svojim polovičkám do krčmy. Ujkovia zostali sklamaný z nečakanej hromadnej návštevy ale keď si vypočuli dôvod, pevne uzavreli dvere. Búcham a škriabem na ne. Ničím posledné zvyšky nechtov. Masaker.

„Ná ale niečo by sme mali urobiť!“ navrhol akčný ujko na druhej strane. A tak zavolali políciu.

Húkačky, blikačky. Asociácia. Disco pohyby. Znovu som v tranze. Kapitán vyhodnotil situáciu, vytiahol pendrek a odhodlaný spacifikovať špinavého feťáka vlastnoručne, priskočil. Pudy mám silné, som už viac zviera ako človek. Rukami bez nechtov mocne zvieram uniformované hrdlo. Ignorujem sériu úderov a otváram ústa ako vráta. Pod mojim neľudským zovretím, praská policajtova lebka … sklamanie. Obsah ma neuspokojil. Odhadzujem mľandravé telo a hľadám ďalší chod. Okolo mňa zvyšní muži zákona vytvorili kruh, v rukách nabité služobné zbrane. Revem „Breein!“ a rozhadzujem rukami. Každý z nich vystrieľal zásobník ale projektily lietajú cez moje mŕtve telo bez zjavného účinku. Jednému po druhom lúskam lebku. Ich obsah, obsah členov zboru, ma nevie uspokojiť. Revem od hladu a okolo seba rozhadzujem uniformované mŕtvoly. V amoku rozbíjam dvere! V krčme panika, iba kockatý chlap na fotke, čo visí na stene, je v poho. Masaker netrval ani pol hodinu, neunikol nik. Ale moment! Kto si do dedinskej krčmy zavesí takýto obraz? Oni ho snáď zvolia za prezidenta! Asi hrôza z tohto smeru, prebudila na chvíľu mŕtvy mozog. Nie, ani tu som sa nenajedol…

„Ľavá – dva, ľavá – dva …“ pochodujem po Slovensku a revem „Breein!“ Som strašne hladný a asi tentokrát naozaj umriem. To tu naozaj nič nenasýti môj hlad po mozgu?!

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) ktoré sú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

3. februára 2014
Marián Šteflík