Ocelová krysa

Harrison Harry

Nie je to tak dávno, čo vyšla v reedícii trilógia Harryho Harrisona – Planéty smrti. Mladšie roky tohoto dinosaura science fiction však poznačil ešte jeden hrdina – ktorý má podobne ako Jason DinAlt rezervovaný vzťah k ruke zákona. Jim DiGriz, Oceľová krysa je totiž charakterizovaný týmto citátom: „Jsme jako krysy v domě – působíme uvnitř společnosti, ale nevztahují se na nás pravidla, podle ktorých je organizována. Náš svět je celý ze železobetonu a oceli, ve spárach je méně děr, což vyžaduje mazanou krysu. V tomhle světě je doma jedine krysa z nerez oceli.“ Príbehy Oceľovej krysy sú príjemným akčným čítaním, ktoré vzniklo v časoch, keď kvalita nepotrebovala kvantitu…

Najprv bola samozrejme poviedka – Krysa z nerez oceli. Jim DiGriz, profesionálny lupič, ktorý sa pridá na stranu zákona, si však získal čitateľov a tak Harry Harrison poslúchol hlas… svojho vydavateľa ;-) Zrodil sa románik a neskôr románový cyklus o príbehoch Oceľovej krysy v službách „Sboru“ – akéhosi protikriminálneho galaktického komanda.

Prvá kniha, nazvaná ešte jednoducho Ocelová krysa, je vlastne o tom, ako Jim v Sbore začínal a ako si poradil s prvou úlohou. Samozrejme, pán spisovateľ ho nenechal len tak lietať po vesmíre, nadelil mu solídneho nepriateľa – resp. nepriateľku, aby to malo šťavu. A šťavu to skutočne má, táto vesmírna minidetektívka, ktorá sa hraje na drsnú školu, je vlastne len tancom na hrane vťahu lovca a obete. Pričom čitateľ a vlastne ani hrdina nevie, kto je v danom okamihu lovcom a kto obeťou. Krysa je raz Krysařom a raz Krysou.

A dobre sa to číta, je to rýchle a vtipné, občas lakonické ba až cynické. Jim je srandista a jeho pozícia detektíva, rozprávaná v prvej osobe dodáva knihe ten správny marlowovský nádych. Presne to, čo mám rád v čase okolo polnoci, keď už mozog nezvláda náročné čítanie, ale spať sa mu ešte nechce. Oceľová krysa je jednoducho oddychovka vyššej triedy, dokonca sa mi pozdáva viac ako hazardný hráč Jason DinAlt.

Ocelová krysa, Harrison Harry, akčná space-opera (Mustang, 1995, preklad Marcel Šimák, obálka Chris Foss a Martin Zhouf, brož., 207 strán, 89 Kč, ISBN 80–7191–068)


23. januára 2002
Rastislav Weber