O snehu a najlepšom filme

Posledník – Január 2004

Fantázia priniesla okrem tradičných úvodníkov už záverečníky a jeden konečník, ja som si tu kedysi trúfal na každotýždenné stredníky. Teraz to skúsim s posledníkmi, v ktorých by som chcel každý mesiac okometovať z pohľadu fanúšika fantastiky. Na stránke by sa mal objaviť vždy v posledný deň mesiaca.

Scifisti majú jednu vlastnosť, charakteristickú pre bežného Slováka. Tomu sa nepáčia daždivé Vianoce a zablatený Silvester. Túži po snehu. A keď sa sneh objaví, nadáva, koľko s ním má problémov. Tak to bolo aj v posledných týždňoch.

Presne takto sa scifisti správajú voči niektorým filmom, často reprezentantom svojho žánra navonok. Mierim teraz predovšetkým na Pána prsteňov. Donedávna mnohí túžili po fantasy filme, ktorý by sa aspoň priblížil ich predstavám pri čítaní takýchto kníh a navyše by bežným konzumentom vysvetlil, čo to vlastne fantasy je. Peter Jackson ich vypočul a siahol po klasike najklasickejšej. Bez ohľadu na osobné hodnotenie filmu musí každý súdny fan opriznať, že dosiahol fenomenálny úspech, aký sa v dejinách filmu podaril len niekoľkým. Jeho trilógia má aj niekoľko vedľajších efektov. Tolkienove knižky si kvôli nej kúpilo a prečítalo mnoho nescifistov. Poznám dokonca ľudí, ktorí predtým nečítali takmer nič a kvôli tomu, aby vedeli, ako to bude ďalej a ako to skončí, prečítali tisícstranové dielo. Navyše, som presvedčený o tom, že Jackson bude Tolkienom fantasy filmu, v dobrom aj v zlom. Naštartuje produkciu filmových fantasy ság (Sci-fi Chanell už pripravuje miniseriál Zememorie a Universal uvažuje o sfilmovaní Elrica), no súčasne možno zavedie praktiky rozšírených verzií a spolu s Matrixom a Kill Billom aj rozdelených filmov.

Bez ohľadu na to, či sa Jacksonovmu dielu podaria dva najväčšie úspechy – že jeho tretia časť ako prvý fantastický film vyhrá hlavného Oscara a ako druhý film v dejinách zarobí miliardu dolárov – je dnes jasné, že je to najvýraznejšia propagácia fantastiky. A ako sa k nej stavajú jej fanúšikovia? Nadávajú na každý zmenený detail, na tú či onú slabšiu či silnejšiu postavu, skrátka stále si neuvedomujú, že to nie je dielo anglického profesora, ale novozélandského režiséra. A tí, čo sú schopní pozrieť na filmovú trilógiu ako na filmovú, kritizujú iné (z pohľadu filmárskeho umenia) nepodstatnosti – od spôsobu boja až po Legolasove výčiny. Jacksonove kvality tak najviac uznávajú obyčajní filmoví fanúšikovia či kritici. Tým vôbec nevadí, aká postava sa stala z Faramira či ako majú niesť vojská piky.

Veľmi by som chcel žiť v Amerike v časoch, keď sa tam prvýkrát vysielal Star Trek a o pár rôčkov neskôr Lucas priniesol Hviezdne vojny. Bola to skutočná invázia fantastiky, ktorá sa neskončila dodnes a spôsobila, že v prvej desiatke najlepšie zarábajúcich filmov je len na prvom mieste nefantastický. Som presvedčený o tom, že moje deti budú o začiatku 21. storočia hovoriť ako o čase, keď letel Pán prsteňov. A veľmi budú chcieť kvôli tomu žiť v našej dobe.


31. januára 2004
Martin Králik