O krásnych devách, plecnatých mužoch a moku žiariacom ako Fénix

Fénixcon 2009

Husací symbol Brna s povrázkom
Zmaľovaná cica
Piatkové divadelné predstavenie trpelo nedostatkom prípravy
Nápoveda v akcii
Okrem divákov pospali aj herci
Iba Baba Jaga dávala pozor

Všetci, ktorí sa nezúčastnili tohoročného (alebo ktoréhokoľvek iného Fénixconu), môžu ľutovať. Chcete vedieť, ako bolo? Bolo fantasticky do posledného zlatého pierka dvadsaťpäťkrát reinkarnovaného operenca. V Brnenskom hoteli Slovan sa v prvý decembrový víkend uskutočnilo stretnutie priaznivcov fantastiky, sci-fi a hororu, tentokrát v duchu apokalypsy ako hlavnej dejovej a barovej línie.


Prvá apokalypsa sa prirútila v piatok večer vďaka popod fúzy sa usmievajúcemu Zdeňkovi Zachodilovi, ktorý slávnostne otvoril festival a svojou dobrou náladou a pohostinnosťou nakazil úplne všetkých. Ďalšie apokalypsy sa objavili hneď za ním a v paralelných programoch ohlasovali svoje začiatky, konce a poslania až do skorých ranných nedeľňajších hodín.

Cez okrúhle okienko som nahliadla do Zrkadlovej sály, kde sa striedali najmä tí prednášajúci, ktorí nepotrebovali audiovizuálnu techniku. V intímnom Prezidentskom salóniku v sobotu poobede uvoľnila pani Vorlová priestor na stretnutie so šarmantným Miroslavom Žambochom, mimochodom, opäť v rázovitej kockovanej košeli ako minulý rok. A v Kongresovej sále vystupovali tí, ktorí sa snažili zaujať aj obrazom a zvukom.

Len čo sa cudzinci ubytovali v hoteli s nepravidelnými stenami, bar, reštaurácia a spoločenská miestnosť v jednom balení sa zaplnila do posledného miestočka. A neboli to len takí nejakí pocestní fantazisti, ale skutočné slovenské a české osobnosti, ktoré sa nenútene bavili so svojimi fanúšikmi, kým neprišla nútená večierka zo strany hotelovej služby (01:00 h).

Reštaurácia zároveň poslúžila ako externé pódium, kde sa okrem občerstvovania permanentne diskutovalo, smialo, mračilo a poškuľovalo po druhých. Okrem obnaženej krásky, ktorá sa odhodlala vylepšiť bodypaintingom svoj vzhľad na mačiatkovsko-tigríkovský, sa na reštauračnom pódiu krstil nový Červenákov román alebo sa predávalo cédečko Nalima Uzbega s nezabudnuteľnými songami.

Spoločnosť sa tiež dala stráviť v prítomnosti Alexandry Pavelkovej, ktorej skvostný vzhľad obdivovalo nielen mužské publikum. Martina Pilcerová sa tešila z prítomnosti svojej taiwansko-americkej kamarátky a so svojím ripleyovským outfitom pôsobila veľmi aktuálne. Zaujímavosťou boli aj čítačky kníh, ktoré sa na conoch objavujú čoraz častejšie a maria investičné plány vydavateľov.

Staré dobré papierové knižky sa predávali hneď oproti externému pódiu, spolu s originálnymi tričkami z dielne Mad Maxona a pálenou keramikou, za ktorú miniem na každom Fénixcone posledné peniaze. Tento rok som si odniesla čiernu lebku s otvorenou mozgovňou, v ktorej sú už v tomto čase nasypané oriešky. O hrnček s motívom draka som doslova musela bojovať s bielovlasým ujom Pamirom, ktorý sa buď snažil zvýšiť predaj, alebo mal ten istý vkus ako ja.

Aj keď pivo v hoteli nechutilo tak dobre ako v priľahlej krčmičke s dverami otvárajúcimi sa na povel Mellon, obsluha bola priateľská, zhovorčivá a vždy dobre naladená ako zo starých filmov. Musím ešte spomenúť medovníčky Zusky Minichovej, ktoré chutili tak vynikajúco, že som si, vyhladovaná po prednáške, zobrala z nich do každej ruky a nikomu (z nich) nedala. Ďalšie fénixcony sa odohrávali na chodbách a izbách, čo bolo poriadne počuť hádam všade, no ich obsahy boli natoľko fantastické, že sa nikto z ubytovaných nerozhodol protestne spať v parku. V tých sa okrem bezdomovcov potulovalo hneď niekoľko pravých Mikulášov a predvianočnú atmosféru dotvárali vysvietené námestíčka so stánkami, evokujúcimi dobový jarmok.

Fénixcon ubehol neuveriteľne rýchlo. Asi preto, že bolo fantasticky. A žiaden fantastický jav netrvá príliš dlho. O to dlhšie si ho však budeme pripomínať a tešiť sa, na budúcoročné znovuzrodenie Fénixa.

Lucia Droppová

Niektorí prednášali - Alexandra Pavelková Niektorí už majú po prednáške - Jan Kantůrek Niektorí sa šli prejsť do mesta
Účastníci Fénixconu boli rôzni Napríklad bobríky odvahy alebo jednorožce
V nedeľu ráno vyzerali jednorožce takto Niektorí sa príliš báli O bezpečnosť všetkých sa staral samuraj

Autorka fotografií: Hana Maťová


Ďalšie galérie obrázkov z Fénixconu 2009.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/o-krasnych-devach-plecnatych-muzoch-a-moku-ziariacom-ako-fenix“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


10. decembra 2009
Lucia Droppová