O čom sú Arnarove deti – Sága o Vikingoch?

Blanka Gondová
Arnarove deti - obálka

Nestáva sa často, aby slovenská autorka písala ságu o Vikingoch a previedla nás autentickým Islandom či Nórskom. Blanka Gondová to zvládla aj vďaka pobytu v týchto krajinách a svojmu priateľovi Magnúsovi, ktorý jej bol inšpiráciou i pomocníkom. Napísala tak príbeh, ktorý sa začal pred mnohými stovkami rokov na Islande. Okorenila ho severskými mýtmi, bohmi, dobrodružstvom a láskou. Ak teda máte radi tému Vikingov a pohanskej mytológie, táto novinka je pre vás ako stvorená. Je plná čarov a mágie.


Anotácia

Toto je príbeh, ktorý sa začal pred mnohými stovkami rokov v krajine ohňa a ľadu, na Islande. Ľudia vtedy verili v obrov a škriatkov, žili skromne a riadili sa zákonmi, ktoré si vytvorili na základe každodenného života. Toto je príbeh okorenený severskými mýtmi, bohmi, dobrodružstvom a láskou. Podarí sa hlavným hrdinom zvíťaziť nad nepriazňou osudu?

Lilja, Olaf a Magnús žijú na Islande v osade svojho otca Arnara. Najvyšší boh Ódin bdie nad ich prosperitou, ale nedokáže zastaviť to, čo je už dávno utkané v niti osudu. Blíži sa posledný súboj bohov s temnými bytosťami podsvetia – Ragnarok. Jedine krásna Lilja môže zachrániť aspoň kúsok života na ostrove, ktorý sa rúti do záhuby. Jej brat Olaf sa z núdze vydá hľadať nové lovisko rýb, ale na mori ho zmietne vlna a odnesie k brehom krajiny, kde žijú trolovia. Medzitým ich brata Magnúsa unesú kupci a predajú ho ako otroka. Stane sa z neho vikinský bojovník, ktorý na ďalekých anglických brehoch bojuje za lásku princeznej Roweny a slobodu.

A napokon vo štvrtom príbehu sa spolu s Liljiným synom Dagurom vydáte na dobrodružnú výpravu, ktorej cieľom je prinavrátiť siedmim severským kráľovstvám čarovné meče a zachrániť princeznú fjordov z rúk zlého čarodejníka Vagana, Temných elfov a Dragonidov.

Kniha Arnarove deti (Sága o Vikingoch) z vydavateľstva Koruna ponúka štyri príbehy troch súrodencov a Arnarovho vnuka Dagura, ktoré vás zavedú k nádherným vodopádom na Islande, k jazeru Jokullsárlon s plávajúcimi ľadovými kryhami či k fjordu Geiranger, jednému z najkrajších nórskych fjordov. Autorku Blanku Gondovú inšpiroval k napísaniu tejto ságy pobyt na Islande a v Nórsku, kde momentálne aj žije.


6. decembra 2013
Fandom SK - PR