Nový komiksový magazín Bubliny

Bubliny c

Máte radi komiks? Chceli by ste ho nielen čítať, ale možno aj písať a kresliť? Potom je tu niečo pre vás.

Projekt elektronického komiksového magazínu BUBLINY vznikol v decembri roku 2010. Časopis je zameraný na „domácu“ tvorbu, teda primárne na tvorbu slovenských autorov komiksu a literatúry. Spája mladých komiksových maliarov, scenáristov, spisovateľov ale aj profesionálov staršej generácie. Medzi iným sa nám podarilo osloviť na spoluprácu Ľudovíta Mikulu a Jaroslava Lupečku. Projekt je založený na dobrovoľnej prispievateľskej báze a je otvorený každému, kto má záujem podieľať sa na tvorbe pôvodného komiksu.

Jadro autorov je začlenené do „redakcie“, pod vedením Ladislava „jofre“ Orosza, hlavného editora a zakladateľa projektu. Časopis nadväzuje na tradíciu profi- alebo mainstreamového českolovenského komiksu, ktorý mal svoje zlaté časy v 90. rokoch 20. storočia, v tom čase jedinom a unikátnom časopise vydávanom na Slovensku – v Bublinkách.

BUBLINY teda na Slovensko prinášajú opäť graficky i scenáristicky kvalitné príbehy, dokonca aj poviedky rôznych žánrov a grafických spracovaní. Nebránime sa ani mierne „explicitným“ príbehom, ale to len preto, aby sme čitateľskej obci dokázali, že takéto „diela“ zvládame „ľavou zadnou“ a že nie sú prioritou smerovania našej tvorby, a teda sú viac-menej „odpoveďou“ či krivým zrkadlom smerovaniu dnešných trendov v komikse na Slovensku.

Chceli by sme osloviť čo najširšiu čitateľskú obec a rozšíriť tak rady našich verných fanúšikov – fanúšikov dobrého, kvalitného slovenského komiksu. Preto prinášame žánrovo rôznorodé ale o to kvalitnejšie diela. Zároveň chceme motivovať mladých alebo možno aj „už zabudnutých“ autorov do roboty, a to opäť širokou škálou rôznych prezentačných a propagačných akcií.

Dve takého akcie už máme za sebou: výstavy autorského tímu v Košiciach a v Prešove.

Projekt BUBLINY je, ako sme spomenuli, „revolučný“ hneď v niekoľkých rovinách: prináša kvalitnú domácu tvorbu z oblasti komiksu a literatúry, spája generácie autorov, vytvára databázu autorov a ich diel, umožňuje spoluprácu rôznych autorov zároveň, prezentuje a podporuje autorov, stará sa aj o právnu ochranu ich diel. Je dostupný zadarmo a vo vysokom rozlíšení. Okrem hlavného – riadneho časopisu (rádových čísel) v súčasnosti už beží niekoľko „bočných“ projektov, edícia EXTRA. Tu dávame ešte väčší priestor autorom individuálne sa prezentovať.

Týmto by sme ešte raz radi vyzvali záujemcov o spoluprácu, aby sa k tomuto unikátnemu projektu pripojili. Boli by sme nesmierne radi, ak by sa nám ozvali i záujemcovia o preberanie diel uverejnených v našom časopise, a teda vydavatelia.

Všetky dosiaľ vydané čísla Bublín, vrátane Extra, môžete nájsť na tejto stránke.

Ako ochutnávku ponúkame priamo na stiahnutie Bubliny špeciál – Batmehem a prvé Extra číslo.


4. októbra 2011
Ladislav „jofre“ Orosz