Nové tváre superscény

Vycházejíci hvězdy: Zrozeni z ohně

Máte už pokrk superhrdinských komiksov, kde jeden muž/žena vyplieska hordu zlosynov a získa vytúženú lásku ženy/muža? Tak teraz tu máme novú vlnu superhrdinov nováčikov – Vychádzajúce hviezdy!

Vychádzajúce hviezdy vyšli z pera Josepha Michaela Straczynského autora seriálu Babylon 5. Po úspešnom seriáli pán Straczynský presedlal na písanie libriet. Na našom trhu sa objavil Spiderman, s podtitulom Návrat alebo zaujímavá fantasy Krajina polnočných tieňov. Teraz tu máme od neho superhrdinskú ak­ciu.

Možno to znie otrepane, zrejme si niekto pomyslí, čím môžu byť superhrdinské komiksy v súčasnosti zaujímavé? V prvom rade, Straczynski rozohráva veľké divadlo, takže žiadny sólo charakter, ale rovno 113 dietok so superschopnosťami. Samozrejme je to kvantum ľudí, ktorých sa snažil diferencovať, ale nevyhne sa kopírovaniu, s niektorými charaktermi sme sa stretli už v iných komiksoch ako napríklad Pyro, obmena Human Torcha z Fantastic Four a jemu podobných, pri niektorých sa snažil o menšie pozmenenie, kde ubral niektorú vlastnosť alebo niečo pridal ako Mathew Bright (superpolicajt), čo je humánna obmena Sabertootha s animálnou silou, ktorý naviac aj lieta, ale prišiel aj s originálnejšími vlastnosťami ako schopnosť komunikovať so záhrobím, či vliezť niekomu do snov a hrabať sa mu v podvedomí. Posledné spomínané dve sú moje obľúbené a v booku je im venovaný jeden celý zošit. To je len pár konkrétnych prípadov, samozrejme, je ich viac. Sú takí, čo majú rovnaké vlastnosti a sú takí, ktorí nemajú žiadne, alebo o nich zatiaľ nevedia a to je jedna zo zaujímavostí, ktoré spestrujú Vychádzajúce hviezdy.

Všetkých 113 osôb získalo superschopnosti tým, že boli v správny čas na správnom mieste – v maternici svojej matky, pri nevysvetliteľnom svetelnom úkaze. Zdalo by sa, že príbeh by mohol mať ťažkopádny začiatok, ako to býva u niektorých komiksov, ale vôbec nie, úvod je odkrútený na pár stranách, nezaberá ani celý prvý zošit. Zoznámenie sa s hlavnými figúrami a ich osudmi, vplývajúcimi na ich správanie – impulzívne, racionálne, či iracionálne je stručné. Tu sa prejavil Straczynského zmysel pre psychológiu a typológiu superhrdinov.

Straczynského hviezdy sú často porovnávané s Moorovými Strážcami, je vidieť určitú inšpiráciu, ale o kopírovanie v žiadnom prípade nejde. Príbeh sa prakticky číta sám, žiadne ostré hranice, rýchlejší prechod je na začiatku ale neskôr sa prelína súčasnosť s retrospektívnym rozprávaním za účelom oboznámenia čitateľa s charaktermi na scéne. Pri takom množstve sa diferencujú aj svojim statusom v spoločnosti. Sú tu populárni, ale aj menej populárni superhrdinovia a sú tu aj nepopulárni – nuly. O tých sa nikto nestará až do chvíle, keď ich začne niekto záhadne vraždiť. Páchateľ: neznámy, motivácia: neznáma. A príbeh môže začať naberať na obrátkach a pripájajú sa prvky detektívky. Je jasné, že na superhrdinov, aj keď slabých, si môžu trúfnuť len superhrdinovia, ktorí poznajú ich slabosti a Achillovu pätu.

Do deja sa dostáva hlavný charakter, ktorého rozprávanie nás prevedie od záhadných vrážd, cez politické spiknutie až k vypuknutiu superhrdinskej vojny. Príbeh nadupaný dejovými zvratmi a nečakanými udalosťami vrcholiacimi bojom o holý život superhrdinov. Na začiatku je veľmi decentne naznačené ako súboj superhrdinov skončí a podľa tých pár odkazov to bude riadna mela.

Zrodení z ohňa je prvá časť trojdielnej série, pričom každá obsahuje 9 zošitov, takže dohromady tvorí túto superhrdinskú trilógiu 24 zošitov.

Vizuálnu stránku mali na starosti Keu Cha (prvé dva zošity) a Christian Zanier. Nie je to najhoršie, ale nájdu sa pasáže, kde boli niektorí superhrdinovia odfláknutí. Vychádzajúce hviezdy sa držia v americkom mainstreame. V druhom booku sa kresby ujal Ken Lashley, čo je posun k lepšiemu. Aj tak najväčšou dominantou Vychádzajúcich hviezd je scenár, strhujúci konšpiračný príbeh, ktorým sa J. Michael Stracznyski určite zapísal do povedomia komiksových fanúšikov. Zostáva len dúfať, že na pokračovanie nebudeme musieť dlho čakať.

Taktiež sa chystá film Vychádzajúce hviezdy, samozrejme scenárista bude J. Michael Straczynski, všetko sa deje pod dozorom MGM a pripravuje na natáčanie. Žiadne dátumy ešte neboli zverejnené, ale Straczynski oznámil, že nepôjde o jeden celovečerný film, ale o trilógiu…


26. augusta 2005
Martin Kudláč