Netvor (Peter James: Netvor, Marian Horniak: 8/10)

Dobrý thriller s jemnými prvkami fantastiky.

Viera pomáha človeku preklenúť zložité životné situácie. Ak je však otrasená natoľko, že jej nositeľ začne o svojom presvedčení pochybovať, stratí viera svoju obrannú moc.

Je škoda, že nemožno originálny názov diela britského autora preložiť doslovne. Meno hlavnej hrdinky (Faith) na obálke, by v slovenčine evokovalo pokus o religiózny traktát. Pritom v najnovšom thrilleri Petra Jamesa ide síce o prehodnotenie rebríčka hodnôt, ale na pozadí iných ako náboženských motívov.

Mladá, sympatická a inteligentná Faith celý svoj život, kariéru a osobnosť obetovala manželovi – významnému a bohatému plastickému chirurgovi. Uverila, že je správne, keď sa podriadi Rossovej kariére , jeho predstavám o „dokonalej manželke“. Do jej života nečakane vstúpi smrteľná choroba, s ktorou si konvenčná medicína nevie rady. Žena a matka spoznáva pravú tvár ľudí, ktorí vstupujú do jej života. Charaktery sa odkrývajú bez spoločenského pozlátka. Psychopatické povahové črty jej manžela James kladie do rozporu s treťou stranou vznikajúceho manželského trojuholníka. Faith prehodnocuje doterajší život a so stupňujúcou sa hrôzou si uvedomuje svoju situáciu.

Charaterizácia postáv je veľkym kladom tohto diela. Autor cielene vkladá do textu retrospektívne úseky z minulosti postáv. Pomocou nich sa čitateľ dozvedá o prvotných príčinách udalostí, ktoré dielo následne rozvinie. Žiaľ, sú zamerané na hlavnú zápornú postavu a tak proces prebúdzania sa hlavnej hrdinky je do určitej miery v úzadí. Vyvažujú ho po dejovej stránke zaujímavo rozvinuté intrigy, vedľajšie postavy a samozrejme veľmi dobre gradovaný príbeh. Po počiatočnom, na udalosti chudobnom úvode je zrejmé, že dej udrži pozornosť čitateľa do poslednej stránky. Opäť je nutné autorovi vytknúť záver, ktorý mňa osobne sklamal. Zámerom snáď bolo nechať predposlednú vetu visieť v neurčite (viď Misery S.Kinga) a poslednou dať bodku z veľkým B za dielom . Pokus však vyznieva oproti predchádzajúcim stránkam značne vlažne.

Obálka knihy charakterizuje Petra Jamesa ako britskú odpoveď na Michaela Crichtona, s hororovými prvkami Stephena Kinga. Nemožno nesúhlasiť. V diele prostredím pripomínajúcom Liek Arthura Haileyho plne zužitkoval svoj záujem o medicínu. Do značnej miery uplatnil poznatky lekárskej vedy a postavil ich do rozporu s alternatívnymi spôsobmi liečby, ktoré sa podľa neho snažia hľadať pravé príčiny chorôb (bez spojitosti a závislosti na mamutích farmaceutických koncernoch). Inšpiráciou tomuto spisovateľovi, obchodníkovi a filmovému producentovi bola určite smutná skúsenosť s prehratým bojom o zdravie vlastnej matky.

Prehlásiť však , že dielo Netvor je iba medicínskou akčnou detektívkou by bolo zavádzajúce. Možno v ňom nájsť snahu o hľadanie odpovedí na ďaleko významnejšie otázky : ako udržať rovnováhu vo vzťahu muža a ženy, kde je hranica medzi perfekcionalizmom, prefesnou deformáciou a šťastím v osobnom živote, kedy sa normálne správanie mení v abnormálne, prečo láska prerastá do nenávisti. Najdramatickejšou skutočnosťou nepochybne ostáva fakt, že fabula románu je priam vystrihnutá z reality dnešných dní. Pozrite sa okolo a zbadáte hrozivý počet mladých úspešných mužov, ktorým je kariéra prednejšia ako hocičo iné. Koľkým z nich sa zjaví v ruke revolver, ak náhodou niečo nejde podľa plánu ? Nesúď !

8/10


Autor: Peter James
Názov: Netvor
Orig.: Faith
Preložil: Barbora Klasová
Vydal: BB Art


3. mája 2002
Marian Horniak