Návštevníci 2

Jean-Marie Poiré

Keď som v minulej Fantázii označil Kontraband za najšialenejší film všetkých čias, to som ešte netušil, že čoskoro dorazí do videopožičovní francúzska fantasy-komédia NÁVŠTEVNÍCI 2. Iste, je tu rozdiel – zatiaľčo Kontraband čerpal divoké tempo zo svojej akčno-vizuálnej stránky, Návštevníci 2 berú dych zbesilými dialógmi a netrpezlivými skokmi medzi historickými obdobiami i jednotlivými scénami. V dôsledku toho je recenzovaný film nabúchaný takým množstvom deja a gagov, že by to Američanom vystačilo na celú sezónu niektorého z tých komediálnych seriálov s prilepenými výbuchmi smiechu.

Prvý diel Návštevníkov z roku 1992 bol svojho času komerčne najúspešnejšou francúzskou komédiou všetkých čias. Je teda celkom prirodzené, že sa po čase režisér JEAN-MARIE POIRÉ opäť spojil s dvojicou hlavných predstaviteľov a natočil pokračovanie, ktoré je minimálne rovnako zábavné ako „jednotka“. Rytier Godefroy a jeho sluha Jacquouill pomocou zázračného elixíru opäť podnikajú cestu časom, tentokrát niekoľkonásobnú a nielen do 20. storočia. Ich úlohou je nájsť vzácny náhrdelník a drahocennú, plodnosť zaručujúcu rodovú relikviu, ktoré patrili Godefroyovmu budúcemu svokrovi a ktoré v prvej časti ukradol a do budúcnosti zavliekol práve sluha Jacquouill. Bez týchto klenotov sa Godefroy nemôže oženiť so svojou milovanou Frénegondou, a tak je nútený znovu zostúpiť do kobiek v podzemí hradu a požiadať starého čarodejníka, aby mu namixoval magický drink…

Zápletka je jednoduchá, ale komplikácie, ktoré hrdinov stíhajú doslova na každom kroku, sú hodné rýdzo európskej produkcie. Komické situácie sa na diváka hrnú takým prúdom, že v tej nezastaviteľnej lavíne zábavy odpustíte tvorcom i sem-tam nejaký ten otrepaný fór – ale na druhej strane, čo by to bolo za komédiu, keby sa po explózii nevynoril z trosiek hrdina so zježenými, dymiacimi vlasmi? Okrem vtipného scenára majú Návštevníci 2 i veľkorysú výpravu, obstojné triky a zaujímavú hudbu (usadila ma najmä skladba z úvodných titulkov – zreteľne z nej cítiť, že ju zložil ÉRIC LEVI, známy z projektu ERA). Celý film však samozrejme stojí a padá na hereckých výkonoch. A tie sú bez výnimky výborné – ostatne, zo záverečného zostrihu je vidieť, že sa všetci zúčastnení počas natáčania dobre bavili. Najúžasnejší je nesporne CHRISTIAN CLAVIER v mnohoúlohe Jacquouilla a jeho príbuzných a potomkov v iných časoch. Zdatným spoluhráčom mu je charizmatický JEAN RENO ako Godefroy. Toto duo, najmä keď chŕli dialógy v stredovekom žargóne, je bezkonkurenčné a niektoré scény v ich podaní sú nezabudnuteľné. Na tomto mieste (bez toho, aby som chcel niekomu robiť reklamu) musím blahorečiť spoločnosti Intersonic, ktorá nielenže film vydala v špičkovej zvukovej a obrazovej kvalite (čo dnes ešte stále nie samozrejmosť), ale predovšetkým s vynikajúcim prekladom a skutočne brilantným dabingom. Nemienim tu rozsievať superlatívy ako americké bombardéry napalm nad Vietnamom, ale bez hlasových výkonov Pavla Soukupa (ako Jean Reno – Godefroy) a predovšetkým Pavla Trávníčka (všetky mutácie Christiana Claviera) by Návštevníci 2 určite stratili veľa zo svojej „srandovnosti“.
Ak už teda máte dosť nemastných-neslaných amerických komédií typu Niečo na tej Mary je alebo Roznášač vody, neváhajte. Tento film treba vidieť skôr, než sa do kín dostane prefabrikát made in Hollywood, ktorý (napodiv opäť s Jeanom Renom v hlavnej úlohe) je uprostred dokončovacích prác a už čoskoro nás zrejme presvedčí, že niet nad poctivý európsky úlet.


13. júla 2000
Ďuro Červenák