Návrat do Krajiny zázrakov

Alica v Krajine zázrakov - Johhny Depp
Alica v krajine zázrakov
Vojsť?

Koľkí z nás sa niekedy túžili vrátiť späť do detstva? Pripomenúť si chvíle s knižkou v ruke a s hlavou v rozprávkovej krajine plnej víl, medovníkov a zlých čarodejníc? Ak patríte medzi tých, ktorých detstvom sprevádzal nervózny biely králik, vedzte, že vaše prianie sa možno čoskoro splní.

Odkedy Tim Burton ohlásil návrat Alice na filmové plátna, každému bolo jasné, že nepôjde o roztomilý príbeh, aký poznáme z pôvodnej knižnej predlohy Lewisa Carrolla. Kto pozná Burtonovu doterajšiu tvorbu, pravdepodobne už v tejto chvíli cíti príjemné zimomriavky.

Rozprávka v „burtonovskom“ podaní je o niečom úplne inom, ako sme zvyknutí. Dosvedčia to napokon v podstate všetky jeho filmy – od Nožnicovorukého Edwarda, cez Mŕtvu Nevestu až po legendárnu Ospalú Dieru. Ani pôvodná dejová línia sa nevyhla zmenám. Dalo by sa povedať, že Burtonov film Alica v krajine zázrakov bude vlastne pokračovaním známeho dobrodružstva.

Červená revolúcia?

Alica Kingsleyová (Mia Wasikowska) je sedemnásťročná mladá dáma. Ocitá sa na oslave, kde má byť požiadaná o ruku, no dievča nemá na vydaj ani pomyslenia. V panike utečie a nasleduje Bieleho Králika (Martin Sheen) Dalo sa to čakať? Možno, no králiček je len predzvesťou udalostí, ktoré na ňu v Krajine zázrakov čakajú. Alica sa v nej už totiž raz ocitla – ako malé dievča – no ona si to vôbec nepamätá. Navyše celé kráľovstvo očakáva, že sa postaví na čelo revolúcie a pomôže im zvrhnúť tyranskú Červenú kráľovnú (Helena Bonham Carterová). Vynoria sa Alicine spomienky na jej dávne dobrodružstvá a dokáže kráľovstvo zachrániť?

Ak vás ako divákov nepresvedčila naznačená zápletka, možno sa o to postará skvelé herecké obsadenie. Ako je u Burtona zvykom, jednej z hlavných úloh sa chopil Johnny Depp (Nožnicovoruký Edward, Sweeney Todd), ďalej Helena Bonham Carterová (Sweeney Todd, ostatne aj Bellatrix Lestrangeová z HP & Fénixov rád), či Anne Hathawayová (Začarovaná Ella, Dennik princeznej), Timothy Spall alebo Alan Rickman. Predstaviteľka hlavnej postavy pôvodom Austrálčanka Mia Wasikowska je u nás zatiaľ pomerne neznáma, spolupráca s Timom Burtonom pre ňu pravdepodobne bude skokom do hollywoodskych nebies.

Alice in Wonderland (Alica v Krajine zázrakov)

Réžia: Tim Burton

Scenár: Linda Woolvertonová, Lewis Carroll (predloha)

Žáner: dobrodružno-fantastický film

Výroba: USA, marec 2010


8. júla 2009
Drasha