NASA vyvíja ekosystém pre podporu života vo vesmíre

Purdue University získala od oddelenia NASA pre biologický a fyzikálny výskum päťročný grant v celkovej hodnote 10 miliónov dolárov na vedeie špecializovaného centra pre vývoj pokročilých technológií pre podporu života (ALS). Cieľom tejto iniciatívy je vývoj technológií, potrebných pre dlhodobé cesty k planétam slnečnej sústavy a pre prípadné vybudovanie vesmírnych kolónií.

Na projekte ALS sa bude podieľať konzorcium niekoľkých amerických univerzít z Alabamy a Washingtonu. Vedci a inžinieri z týchto univerzít budú spoločne pracovať na vývojí mnohých technológií potrebných pre dlhodobé vesmírne misie vrátane spracovania tuhého odpadu, recyklácie vody a vzduchu a výroby potravín.

Tím výskumníkov bude pracovať na vývoji sebestačného ekosystému pre budúce vesmírne kolónie, ktorých obyvatelia budú žiť v dokonale uzavretom prostredí. Budú si môcť vyrábať vlastné jedlo a neustále recyklovať všetky biologické ale aj iné odpady. Zdrojom jedla a kyslíka budú rastliny, zatiaľ čo k spracovaniu odpadov budú využívané baktérie. Mnohé ďalšie technológie budú potrebné k odstraňovaniu nečistôt z vody a vzduchu.

&nbsp Calibre


9. mája 2002
Fandom SK - PR