Narutardi a tí druhí - Fantázia „is back“

fanta09-46-cover

Naruto je nebezpečne návykové anime, ktoré rozdeľuje ľudí na „narutardov“ a tých druhých. Kam patríte vy? A viete vôbec, čo je Naruto? Dozviete sa to vo Fantázii. Juraj Červenák v rozhovore so Štěpánom Kopřivom preberajú rôzne témy od násilia v literatúre, cez vzťah autor-čitateľ až po to, na čom práve aktuálne pracujú a aké majú plány – autorské, či publicistické. Aj o tom sa dočítate vo Fantázii. Film Krotitelia duchov práve oslávil 25 rokov a treba si ho pripomenúť – nielen preto, lebo je „Bibliou všetkých geekovských príbehov“ (myslí si Juraj Červenák vo Fantázii), ale aj preto, lebo sa chystá pokračovanie a na trhu je už aj hra. A aby ste sa nestratili v kovovom šrote a udržali si prehľad, predstavujú sa Transformeri – aj tí dobrí, aj tí zlí – z aktuálneho pokračovania úspešného blockbusteru. To všetko v časopise Fantázia, ktorý sa vracia ako Terminátor a vystrkuje svoje adamantiové pazúry.

V seriálovej rubrike sa predstaví Červený trpaslík a tí starší si zaspomínajú na príbehy mimozemšťana Alfa a rodiny Tannerovcov. „Ochutnať“ môžete Pravú krv a o zákulisí titulkovania seriálov na Slovensku rozpráva dáma menom Namuras. Filmovej sekcii dominujú noví Transformeri, ale Fantázia neobišla ani nového Terminátora, Star Trek, či Wolverina. K pikoškám patrí Krvavé pobrežie Johna Woo, Stiahni ma do pekla Sama Raimiho, či profil filmového „flákača a filozofa“ Kevina Smitha. A trekkies môžu získať krásny otvárač na fľaše v tvare vesmírnej lode Enterprise – ten, ale aj iné vecičky si môžete pozrieť v rubrike „gadgety“ (kto by nechcel krájač na pizzu hovoriaci hlasom Homera Simpsona?)

Z tradičných rubrík Fantázia neobchádza Kovové disky Dušana Fabiana, zaujímavú filmovú hudbu, Brloh výbeh, Výletník tentoraz o „šutroch“ plných želaní, či rubriku o akčných figúrkach, v ktorej zvedie súboj krehká Koralína s nezničiteľným Terminátorom. A vo Fotosession Fantázie sa predstavuje Predátor, ktorý si povyrazil na Zem v rámci loveckej sezóny. Spoločenské hry tentoraz ovládol kartový Magic a vo svete konzolových hier sa už netrpezlivo čaká na Mafiu 2, ktorá vzniká v neďalekom Brne. My by sme síce na kolobežkách do Brna len ťažko dorazili, tvorcovia hry však na cestu do práce používajú práve toto približovadlo. V komikse sa popri recenziách predstavuje aj čerstvý sedemdesiatnik Batman a to rovno spôsobom, ktorý nám bol dosiaľ nie celkom známy. Viete, že Batman a Robin… Ehm…

V každom prípade Červenák s Kopřivom to na stránkach Fantázie rozbalili vo veľkom a na rovinu. Nezostávajú čitateľom nič dlžní, vo veľkom rozhovore hovoria páni autori o všetkom. Popritom si môžete prečítať úryvok z románu Asfalt, alebo si zasúťažiť o knihy oboch spomínaných autorov. Svojich pár rán v literárnej sekcii vystrelí aj Miloš Ferko – tentoraz o tom, ako vznikol literárny žáner western. A historickú fantasy na čítanie pre čitateľov Fantázie pripravila Lívia Hlavačková, víťazka minuloročnej Ceny Fantázie. Samozrejme sa nezabúda na knižné recenzie a že dobrých rozhovorov nikdy nie je dosť, Fantázia ponúka aj pohľad na Michala Jedináka – polyhistora slovenskej fantastiky, ktorý sa nebojí fantastiku písať, prekladať pre veľké vydavateľstvo, ale ani kresliť a karikovať – aj na stránkach Fantázie v komiksových stripoch Kruhy v obilí.

Fantázia 02/2009, v celkovom číslovaní 46 je v predaji od 19. júna v sieti predajní Brloh, v trafikách a predajniach časopisov na celom Slovensku, alebo v distribúcii Magnet press na Slovensku aj v Česku. A kto si chce zahrať o zaujímavé ceny vo veľkej predplatiteľskej súťaži Fantázie, stačí, aby si časopis predplatil priamo domov – bez platenia poštovného a v rovnakej cene aj pre Českú republiku.


17. júna 2009
Fandom SK - PR