Najsilnejší rok v histórii - Slovenská literárna fantastika v roku 2001

Deväť knižiek, z nich sedem beletristických znamená, že rok 2001 bol najlepším rokom slovenskej fantastiky v celej jej histórii.

Pohľad dozadu

Posledné roky zaznamenali výrazný nárast úrovne slovenskej fantastiky a jej prezentácie. Zásluhy patria hlavne Fantázii, vydavateľstvu Epos a Slovenskému syndikátu autorov fantastiky. Ten v minulom roku oslavoval desiate výročie vydávania zborníka Krutohlav. Od vydavateľstva Epos sa očakávalo, čím prekvapí – v predminulom roku to bola prvá slovenská fantasy trilógia. Hneď začiatkom roka 2001 však odtiaľ prišla správa, pre slovenskú fantastiku nepriaznivá – vydavateľstvo prerušilo vydávanie časopisu Kométa. Epos však nakoniec vydal množstvo hlavnej zahraničnej zahraničnej fantastiky. Vydávanie knižiek slovenských aj svetových autorov kulminovalo okolo ďalšieho ročníka Istroconu, ktorý dokázal, že stále je kam stúpať a že sa na Slovensku dajú dosiahnuť výsledky európskej úrovne.

Romány

V roku 2001 vyšli dva romány sci-fi a fantasy. Autorská dvojica Alaxandra Pavelková – Štefan Konkol predstavila druhý diel trilógie Miešanci, tentokrát aj s podtitulom „Kláštor“. Na Slovensku bol prijatý rovnako rozporuplne ako diel prvý, od príjemného prekvapenia po zhrozenie. Naproti tomu Česi dávali knihe v Ramaxe 6/10 a 7/10. Druhým románom bola politická sci-fi „Rezervácia ničoty“ od Miloša Brnčala. Pár viet o knižke môžte nájsť v Interkome, zmienka bola v Ikarii. Fantázia o tejto knižke bohužiaľ nepísala, no malé ospravedlnenie existuje – knižka nie je ani v zoznamoch vydaných kníh v Knižnej revue.

Antológie

V roku 2001 vyšli tri, čo je oproti minulým rokom, keď bol iba klasický Krutohlav, veľmi príjemná zmena. Ondrej Herec pripravil ešte „the best“ antológiu Víťazný Krutohlav, ktorá vyšla v tvrdej väzbe. No podľa mňa najlepšia, a jeden z dvoch tipov na Istrona, bola Mozaika rôznobežných ciest, ktorú vydala autorská skupina 3éder. Poviedky Zusky Minichovej, Viliama Búra a Antona Stiffela získali výrazný ohlas aj v Čechách. Na Dracone sa knižka vypredala napriek tomu, že dovtedy na ňu nevyšla v Čechách jediná recenzia. Stiffelovi sa podaril husársky kúsok, keď poviedka „Visiaci svet“ bola uverejnená za rok knižne trikrát – v Krutohlavovi, Mozaike a v zborníku z Ceny Karla Čapka „Mlok 2001“ (aj keď v posledných dvoch spolu s Minichovou, ktorá poviedke napísala iný záver). Zuska zase bola najväčším prekvapením Krutohlava, keď získala Cenu pre najmladšiu finalistku, s poviedkou „Rieka“ postúpila do finále a porotcom sa jej tvorba tak páčila, že do zborníka zaradili aj ďalšiu poviedku „Zatmenie“. Keď k tomu pripočítame umiestnenie v Cene Karla Čapka a už spomínané dvojnásobné vydanie spoločnej poviedky so Stiffelom, vyzerá to, že Alexandre Pavelkovej, ktorá po druhý krát Cenu Gustáva Reuusa vyhrala, rastie silná konkurencia. Ako tretia dáma slovenskej fantastiky sa profiluje Eva Cigániková, ktorá mala tento rok poviedku vo Fantázii a v Krutohlavovi. V tomto zborníku bola teda od zástupkýň ženského pohlavia tretina poviedok, čo je veľmi dobré. Ináč, rovnako ako Fantázia, ani tento zborník nemal šťastie na nových autorov – debutovali iba Cigániková a Daniel Klimek. Varovným signálom je správa, ktorá preletela slovenskými SF médiami koncom roka – porota sa rozhodla prvú cenu v CGR 2001 neudeliť.

Poviedkové zbierky

Tento rok vyšli dve poviedkové zbierky, obe od autorov, ktorí nepatria do úzkych hraníc sci-fi a fantasy. Peter Šulej vydal kyberpunkovo sa tváriacu zbierku Elektronik café, kde však nájdete aj staršie texty z CGR, ktoré do tohto štýlu nepatria. Kyberpunkový štýl je príznačný aj pre Michala Hvoreckého. Jeho kniha Lovci a zberači je môj druhý typ na Istron 2002. Vo Fantázii 20 je to zlatá kniha čísla so známkou 10/10, v Ramaxe jej dal Pagi 6 až 8,5/10. Kniha sa aj dobre predáva. Nesmieme však zabudnúť ani na prvú knižku slovenskej SF v češtine po mnohých rokoch (historici slovenskej SF by mohli povedať, koľko už takých vyšlo). Kniha má výborný ohlas, v Ramaxe získala od 8,5 do 10/10, z toho trikrát 9/10. Alexandra tak razí Slovákom cestu v Čechách rovnako razantne, ako ju začala raziť pred pár rokmi u slovenských vydavateľov. A spomenúť treba aj dve slovenské poviedky v antológii Rigor Mortis „Je dobré být mrtví“, ktoré napísali Červenák a Hvorecký a celkom sa páčili, hlavne dielo posledne menovaného.

Časopisy Zvýšenie kvality na úkor zníženia kvantity charakterizovalo v roku 2001 Fantáziu. Vyšli štyri čísla s iba desiatimi slovenskými poviedkami. Pre porovnanie, iba v predchádzajúcich číslach 15 a 16 ich je spolu desať. Dve poviedky vydal iba Rastislav Weber, ďalej tu vyšli Pavelková, Cigániková, Solivajs, Janičina, Červenák, Juris, Jedinák a Girovský. Poviedky teda mala celá píšúca špička (v poslednom čase sa odmlčal Juraj Toman a od Krutohlava nič nenapísal ani Števo Huslica), no prvý krát sa vo Fantázii predstavili iba Cigániková, Jedinák a Viktor Juris, ktorý jediný debutoval. To je oveľa tragickejšie ako zníženie počtu poviedok. A to ešte Weber predstavil druhé miesto z Ceny o najlepšiu fantasy a Pavelková víťaznú z CGR 2000. Nevyšli ani mikropoviedky. Chýbajúce slovenské poviedky výrazne nahradili české, ktorých vyšlo šesť. Slovákom sa celkom dobre darilo v českých časopisoch, keď v Ikarii vyšla poviedka Mareka Solivajsa a v Ramaxe bola tretíkrát za rok publikovaná Pavelkovej víťazná z CGR.

Non-fiction

Po dvoch rokoch možno písať aj o tejto kategórii v slovenskej knižne vydanej sci-fi. Rovnako ako vtedy, aj teraz je to hlavne zásluha Ondreja Herca a Národného osvetového centra. Knižke „Slovenská fantastika do roku 2000“, ktorú napísal spolu s Milošom Ferkom, mnohé vyčítam a nejde iba o veľmi, veľmi okrajové spomenutie Fantázie. Napriek tomu môžme byť radi, že konečne niekto slovenskú sci-fi na určitej úrovni zmapoval a dal jej svoj kontext. Druhou nebeletristickou knižkou je vedecko-fantastická biológia „Tak ako bohovia“ od Dušana Murína, čo sú akoby slovenské Zakázané technológie.

Internet

Sieť sa stáva podstatným médiom pre novú slovenskú fantastiku, informácie aj kvalitné texty. Je to hlavne zásluha Rastislava Webera, ktorého sever fandom.sk bol dlho jediným dobrým slovenským sci-fi webom. Výrazný úspech dosiahla v roku 2001 jeho súťaž poviedok so zlým koncom Cesta bez návratu, víťazné poviedky sú na vysokej úrovni. Vysokú úroveň, aspoň podľa názoru autora tohto prehľadu, má nová internetová stránka Fantázie. Ďalej treba spomenúť virtuálny workshop workoholičky Alexandry Pavelkovej a internetové stránky Martiny Pilcerovej, Juraja Maxona a Juraja Molčáka.

Fandom

Istrocon znova posunul hranice možnosti slovenského fandomu – tentokrát sa hovorí až o 800 účastníkoch. Udalosti 11. septembra v Manhattane znemožnili príchod filmových hviezd zo seriálu Babylon 5, no jeden z najobľúbenejších sci-fi spisovateľov Harry Harrison prišiel. Istroconu sa snažil konkurovať košický Kraacon. Či sa mu to podarilo musia posúdiť účastníci. V každom prípade tam možno čakať ešte veľké zlepšenia. Trochu upadli slovenské fanziny – pravidelne zrejme vychádza iba bratislavský Oppo Scifiens a hororový e-zin Hlboký hrob. V posledných číslach chýbal aj fanzin pre predplatiteľov Fantázie Gurun.

Zhrnutie

Celkovo teda vyšlo na Slovensku devät knižiek , previazaných s úzkym kruhom fanúšikov science fiction. Nevylučujem, že aj v dielach ostatných, hlavne mainstreamových autorov, väčšie alebo menšie množstvo prvkov fantastiky možno nájsť. Deväť knižiek, z nich sedem beletristických znamená, že rok 2001 bol najlepším rokom slovenskej fantastiky v celej jej histórii. Aspoň Štefan Žarnay vo svojej prednáške na Istrocone nenašiel v jednom roku viac ako päť knižiek.

Pohľad dopredu

Čo možno očakávať od najbližšieho času? Tento rok už vyšli tri fantastické knižky, aj keď iba jedna slovenská – poviedková zbierka Jozefa Girovského „Zubaté slnko“. (tie ďalšie dve sú Tolkienove Dve veže a knižka H. P.Lovecrafta Prípad doktora Charlesa Warda). Takmer s určitosťou možno predpokladať, že v roku 2002 vyjde Krutohlav a tretí diel Miešancov. Fantázia chce zvyšovať upadajúcu kvantitu slovenských poviedok súťažami o tisícku, prvé dve sú o poviedkach zo sveta Andrzeja Sapkowského a „o Marse a z Marsu“. Už pripravené poviedky do prvého čísla roku 2001 (teda do Fantázie 21) naznačujú, že tento rok to tam bude s poviedkami oveľa lepšie. Nielen na stránke, ale aj v časopise by sa mali pravidelne objavovať workshop a ďalšie rady autorom. Všetci sme zvedaví, čo po tohtoročnom obrovskom úspechu prinesie budúci Istrocon. Dá sa predpokladať, že Slováci sa nestratia ani v Čechách, či už v rámci súťaží ako CKČ alebo O najlepšiu fantasy, ako aj v časopisoch a antológiách. Niekedy nabudúce si povieme o zahraničnej fantastike na Slovensku v minulom roku, ktorej tiež nebolo málo.


11. februára 2002
Juraj MadMaxon