Najlepšie internetové stránky

Á la Locus

Cena Locus, rovnako ako Hugo, bola tento rok obohatená o kategóriu najlepších internetových stránok. Z priestorových dôvodov si povieme iba o prvej desiatke z Top 20…

Zvíťazila SF Site [http://www.sfsite.com/], kde môžete nájsť hŕbu recenzí, rozhovorov, anotácií nových kníh a najmä – je to portál, na ktorom hosťuje množstvo iných stránok. Nájdete tu weby dvoch zo štyroch najlepších časopisov – The Magazine of Fantasy & Science Fiction a Interzone. Medzi dvadsiatimi najlepšími stránkami podľa čiateľov Locusu sú ešte dve, ktoré SF Site hosťuje. Piaty je fanzin Fantastic Metropolis [http://www.sfsite.com/fm/], kde nájdete množstvo poviedok, recenzií, rozhovorov a eseí. Próza sa bude páčiť hlavne priaznivcom Michaela Moorcocka, ale sú tam aj viacerí mladší výborní anglickí autori. Eseje však nájdete o veľmi rôznych autoroch – od Bulgakova a Calvina cez históriu maďarskej SF až po Clarka. Na desiatom mieste potom nájdete Internet Speculative Fiction Database [http://www.sfsite.com/isfdb/], čo je perfektná databáza údajov o knihách, autoroch a o veľkom množstve SF cien.

Druhá skončila stránka Sci Fiction [http://www.scifi.com/scifiction/], kde nájdete najlepšiu prózu na webe. Milovníkov starších vecí poteší ich zbierka takmer 40 klasík, medzi nimi poviedky od Roberta Sheckleyho, Roberta Blocha, Willliama Tena či Fredrica Browna. Skutočná sila stránky je však skrytá v origináloch poviedok, ktoré sa tu objavujú každý týždeň – dva. Niekoľko poviedok tu majú Gregory Benford, Pat Cadiganová a Lucius Shepard, ďalej prispeli Ursula K. Le Guinová, Gene Wolfe či u nás málo známi, no v Amerike veľmi cenení James P. Blaylock a Robert Reed. Stránka dosiahla dva najväčšie úspechy, keď minulý rok Linda Nagata a a v tomto Severna Park vyhrali Nebulu. Sci Fiction vychádza na serveri scifi.com, ktorý je samotný ako stránka až ôsmy, no v dvadsiatke má okrem Sci Fiction ešte dva hosťované weby – na 16. mieste na filmy a Sci-fi channel zameranú stránku SciFi Ware [http://www.scifi.com/scifiwire/], no hneď tretí je týždenník Science Fiction Weekly [ http://www.scifi.com/sfw/], kde nájdete najnovšie správy o sci-fi knihách, filmoch, hrách a weboch. V týchto dňoch tam prebieha neoficiálne hlasovanie na Huga (medzi románmi jednoznačne vyhrávajú Gaimanovi American Gods, čo napovedá veľa o možných výsledkoch toho skutočného Huga.

Štvrtá je zase stránka, ktorá sa zaoberá literatúrou. Na webe Strange Horizons [ http://www.strangehorizons.com/ ] sú hlavne poviedky mladých autorov, no nájdu sa medzi nimi aj mená ako Ray Vukcevich, Timons Esaias či John M. Ford, ktorých poviedky sú v Amerike celkom obľúbené. Spočiatku stránke pomohli poviedkami aj Thomas M. Disch, Howard Waldrop a Bruce Holland Rogers. Medzi spomínanými Fantastic Metropolis a Scifi.com sa na šiestom mieste nachádza zaujímavý projekt Tangent Online [http://www.tangentonline.com/], ktorý sa venuje iba recenzovaniu poviedok, časopisov, antológií a poviedkových zbierok. Ôsmy je Tedov Williamsov elektronicky vydávaný román Shadowmarch [ http://www.shadowmarch.com/ ], na deviatom mieste však nájdete ďalšiu perlu. Infinity Plus [http://www.users.zetnet.co.uk/iplus] je stránka s obrovským množstvom poviedok, ukážok z románov, rozhovorov a recenzií, špecializovaná hlavne na diela anglických autorov (pri písaní tohto článku som všetky stránky skúšal, táto však z nejakého dôvodu nefungovala).


21. augusta 2002
Martin Králik