Najlepšie fantasy poviedky vraj píše Jeffrey Ford

2003 World Fantasy Awards

Ak sa dá podľa literárnych cien posudzovať úroveň, najlepším spisovateľom fantasy za minulý rok je Jeffrey Ford. Vyhral World Fantasy Awards v kategóriách krátka poviedka a zbierka. Prekvapením je aj dvojitá porážka Gaimana. Ceny udeľovali na World Fantasy Convention 2003 vo Washingtone v nedeľu.

Jeffrey Ford začal fantastiku písať a predávať v roku 1988, kedy vydal svoj prvý román Vanitas. Vyšiel v malonákladovom vydavateľstve Space & Time, a preto veľkú dieru do sveta neurobil. Nasledovalo niekoľko poviedok v časopise s rovnakým názvom a ďalších nízkonákladových periodikách. Prelomom bol až druhý román The Physiognomy, ktorý mu vydalo „veľké“ (medzi scifistami) vydavateľstvo Avon a znamenalo jeho prvú nomináciu na literárne ceny, konkrétne na World Fantasy Awards 1998. Ďalší román Memoranda už taký úspešný nebol. No do vydania svojho štvrtého románu „The Beyond“ Ford ešte stihol uverejniť v The Magazine of Fantasy and Science Fiction (F&SF) poviedky The Fantasy Writer\'s Assistant a The Honeyed Knot. Prvá bola nominovaná na Nebulu 2001, druhá na World Fantasy. Aj trojica poviedok, ktoré uverejnil na Scifiction a ktorá uzaviera jeho dielo do roku 2002, prispieva k jeho tohtoročnému fenomenálnemu úspech. Štyri nominácie, dve výhry.

Jeho román „The Portrait of Mrs. Charbuque“ nevyhral. Prekvapivo nevyhral ani China Miéville s „The Scar“. Vyhrali však dvaja. Veľmi uznávaná, u nás stále neznáma autorka Patricia A. McKillipová (mimochodom, Sapkáč ju má v Top 10) s knihou Ombria in Shadow a anglický spisovateľ Graham Joyce s románom „The Facts of Life“. Kým McKilipová napísala klasickú fantasy, prijímanú mládežou aj dospelými, Joyceovom román je dráma z konca druhej svetovej s prvkami magického realizmu.

Zaujímavý je aj výsledok kategórie „dlhá poviedka“. Úspešných a mnohonásobne ocenených spisovateľov, ako sú Neil Gaiman, Elizabeth Hand, Charles de Lint či Paul Di Filippo porazil – Srb. Zorana Živkoviča poznáme z českého prekladu aj u nás. V Amerike je známy hlavne z poviedok z Interzone, víťazná \„The Library\“ však vyšla v antológii Leviathan 3. Tú zostavili Forrest Aguirre a Jeff VanderMeer a spolu so zborníkom Ellen Datlowovej a Terri Windlingovej „The Green Man: Tales from the Mythic Forest\" zvíťazila vo svojej kategórii. Ďalšie dve kategórie už patrili Fordovi. Krátku poviedku vyhral s dielom \„Creation\“, ktoré vyšlo vo F&SF, bolo nominované na Huga aj Nebulu a vo svojej kategórii porazilo Neil Gaimana, Stephena Gallaghera či ďalšie Fordovu poviuedku \„The Weight of Words\“. Ten vyhral najlepšiu zbierku s knihou zbierku \„The Fantasy Writer\'s Assistant and Other Stories\“. Najlepším maliarom sa stal Tom Kidd, špeciálnu cenu pre profesionála získal šéfredaktor F&SF Gordon Van Gelder a pre neprofesionálov Jason Williams, Jeremy Lassen a Benjamin Cossel za vydavateľstvo Night Shade Books. Cenu za celožvotné dielo udelili Donaldovi M. Grantovi a Lloydovi Alexandrovi.


3. novembra 2003
Martin Králik