Na ukrajinskom Eurocone aj Ruslana!

EUROCON , Kyjev, Ukrajina: 13. - 16. 4. 2006

V poradí 28. Európske stretnutie priaznivcov sci-fi sa uskutoční počas kresťanských veľkonočných sviatkov v srdci Kyjeva. Ak teda neznášate vodu a korbáče, znášate fantastiku a nemáte hlboko do vrecka, oplatí sa zacestovať si do 1525 rokov starej metropoly východných Slovanov. Hádam sa medzi 3 miliónmi Kyjevčanov nestratíme. K ceste okrem peňazí budete potrebovať aj platný pas a neohrozenú vieru, že všetko dobre dopadne. Tak, ako to sľubujú organizátori, s ktorými som v sporadickom kontakte už od Euroconu 2004 v Plovdive. Ale kedže sľubujú pivo a kopu iných vecí zdarma, stať sa môže hocičo, že?

Vstupné je 35 USD/EUR, supporting (len materiály) je 10 USD/EUR, ale tento spôsob absolvovania conu sa v našej malej krajine veľmi nepestuje. Organizátori sprístupnili nedávno svoje stránky, kde sa už dá registrovať: www.eurocon.kiev.ua , je už tam niekoľko bratov Čechov a moja maličkosť. Ponúkli aj hneď niekoľko možností na ubytovanie. Najrozumnejší sa zdá hotel Sport, kde jedna noc v dvojke ťa vyjde na 30–41 USD bez raňajok. Je to hlavný conový hotel hneď vedľa centra diania a asi nemá zmysel vymýšľať z ďalších ponúk.

Samotný con bude prebiehať v Sport Exhibition Center, hlavnými hosťami budú Harry Harrison, Ellen Datlow, Eileen Gunn, Andrzej Sapkowski, Sergev Poyarkov a majú aj takéhoto hosťa: Secret Guest: Secret

A nedá sa nespomenúť ani Honorary Convention Chairs: Marina and Sergey Dyachenko. A do rytmu nam zapeje peseňku ukrajinská diva: Convention Music Hostess: Ruslana!

Bratia Česi idú lietadlom z Prahy za asi 8500 Kč, alebo rôznymi štvorkolesovými prostriedkami a trasami, ja som pre dobrodruhov vymyslel tiež jednu: Z Košíc sa ide autom na ukrajinské hranice, kde sa auto odstaví na stráženom parkovisku. Colnica sa prechádza pešo, za colnicou už čakajú taxíky, ktoré nás za 50,– Sk odvezú na užhorodské letisko. Odtiaľ sa letí priamo do Kyjeva, spiatočná letenka vyjde asi na 95 USD, ešte upresním. Dátum odletu a príletu zosúladím, až budem vedieť počet spoluletiacich. Nerád by som to chodil platiť do Užhorodu na viackrát, tak hádam do konca februára by ste mi mohli dať vedieť, kto má záujem. Ukrajinci na Veľkonočný pondelok pripravili celodenný autokarový výlet do Černobyľu, kde ťa môže oblievať pot. Hádam zatiaľ toľko prvotná informácia, možno budú aj ďalšie.

Martin „Šimon“ Schuster


16. februára 2006
Šimon