Na telefónoch budúcnosti si možno pozrieme Matrix III

Len zriedkavo sa ľudia pozerajú na Isle of Man (jeden z britských ostrovov) ako na ostrov budúcnosti. Ale toto samosprávne teritórium Britskej Koruny sa v súčasnosti stalo miestom najnovších technológií. Tento ostrov patrí k prvým, kde sa digitálne telefóny takmer úplne vymenili, pretože tam British Telecom (BT) uskutočňuje skúšobnú prevádzku novej vysoko-rýchlostnej siete. Teraz sa ostrov Man stal spoločne s Japonskom, Monakom, a Kóreou miestom, kde sa testujú mobilné telefóny tretej generácie (3G).

Existujúce telefóny, ktoré dokážu uskutočniť hovory a posielať krátke správy (SMS) patria k druhej generácii teda 2G a tie, ktoré majú farebné displeje, dokážu posielať multimediálne správy, využívajú WAP a služby vysoko-rýchlostnej siete sú 2,5G. Telefóny tretej generácie však budú zrejme niečo oveľa viac. Veľmi vysoké prenosové rýchlosti, ktoré tieto futuristické siete môžu poskytnúť umožnia telefónnym firmám ponúknuť obrovský rozsah nových služieb.

Testovanie budúcnosti Problémom telefónnych spoločností, ktoré investujú miliardy do 3G je, že nevedia presne, čo budú ľudia chcieť robiť s novými, futuristickými službami. Takisto nemajú istotu či sa budú ľudia hrnúť za týmito službami, alebo či bude táto nová technológia pracovať správne. Aj kvôli odpovediam na predošlé otázky vstupuje do prevádzky sieť na Isle of Man. Manx Telecom (telekomunikačná firma na ostrove Man) dcérska spoločnosť BT testuje 3G služby, ktoré budú uvedené do prevádzky na pevninskej časti Spojeného kráľovstva koncom roku 2002. Nová digitálna sieť 3G na ostrove Man bola oficiálne zapojená 5. decembra a minulý víkend BT ukázala, čo všetko nová sieť dokáže. Teoretické maximum rýchlosti prenosu dát v sieti 3G je až 384 kbit/s – pre porovnanie počítačový modem umožňuje maximálnu rýchlosť 56 kbit/s. Vďaka tomu je možné touto telefónnou sieťou prenášať video, zvuk, detailné web-stránky. Väčšina týchto vecí by sa prenášala pomocou existujúcich sietí hodiny.

Pôsobivé telefóny Už sa objavili dokonca aj niektoré telefóny pre novú sieť 3G. Mark Briers, ktorý má na starosti projekt 3G v Manx Telecom, však hovorí, že je to limitovaná séria, ktorá sa z najväčšou pravdepodobnosťou bude dosť líšiť od neskoršej sériovej produkcie. Napriek tomu však elegantné strieborné telefónne prístroje IMT 2000 NEC sú oproti doterajším mobilným telefónom obrovským zdokonalením. Celosvetový nedostatok telefónov, ktoré dokážu komunikovať v 2G aj 3G sieti bráni prechodu na novú sieť. Je veľmi pravdepodobné, že sa prevádzka telefónov tretej generácie začne vo veľkomestách. Ale ktokoľvek bude musieť byť občas mimo dosahu siete 3G bude potrebovať duálny prístroj.

Šťastní zákazníci Na skúšobnú prevádzku 3G siete na Isle of Man bolo použitých niekoľko sto telefónnych prístrojov NEC IMT 2000. Väčšina z nich bola poskytnutá pracovníkom vládnych kancelárií či podnikateľom, čo by zrejme mala byť najvhodnejšia vzorka ľudí pre takýto test.

Na ostrove Man má zastúpenie viac ako 60 bánk a ich personálu, ktorý často cestuje, môže byť takýto prístroj s vysoko-rýchlostnými dátovými službami veľmi nápomocný. Približne 10 telefónov bolo rozdaných niekoľkým šťastlivcom – populácia ostrova je 75 000 ľudí – ktorí boli vylosovaní v lotérii. A čo je najdôležitejšie – nikto z tých, ktorí sa zúčastňujú tohto skúšobného projektu nemusia do konca apríla 2002 vôbec nič platiť za služby poskytované touto sieťou. Telefónnu spoločnosť v tejto chvíli viac ako poplatky zaujíma, ako budú ľudia poskytnuté služby využívať. „Naším plánom je od teraz až do konca marca budúceho roka nechať zákazníkov využívať to ako chcú,“ hovorí Briers. „potom si s nimi sadneme a pozhovárame sa o hodnote jednotlivých služieb.“

Povzbudivé znamenie Jedna z vecí, ktorá spôsobuje „bolenie hláv“ telekomunikačným spoločnostiam je, ako účtovať za služby 3G. Hlasové telefónne služby sú ľahko definovateľné, pretože je jasne určený začiatok aj koniec hovoru. Naproti tomu dátová komunikácia, ktoré zahŕňa transport malých balíčkov (packetov) informácií je oveľa viac problematická. Briers tvrdí, že konečné účtovacie modely sa možno budú zakladať na dĺžke dátových hovorov, objeme prijatých dát atď. Zdá sa, že 3G bude veľmi populárne. &nbsp Calibre


19. apríla 2002
Fandom SK - PR