Na Parcone aj KOMIKS!!!

Simpsonovci

Tak. Konečne prišla dlhodobo očakávaná nádielka komiksových titulov. Tie iste zhltnete do dvoch týždňov a potom čo? Opäť komiksové suchoty? To nie! Najväčšie stretnutie fanúšikov fantastiky Parcon 2007 / FantaziaFEST sa približuje rýchlosťou Supermana a jeho brány sa otvoria akurát o necelé dva týždne, keď už budete mať Lucifera, Smrt, Usagiho aj Torpedo 2 prelúskaných. A snáď nebudete sedieť doma! Pre ďalšiu komiksovú dávku si treba zájsť do Nitry kde sa festival fantastiky už onedlho začne.

Z komiksového programu festivalu vám prinášame takéto vychytávky:

Začneme filmami. Premietanie kinofilmov (teraz nemyslíme púšťanie pololegálnych filmov na CD z nejakého projektora, ale ozajstnú kinopremietačku v ozajstnej kinosále priamo v dejisku conu) sa zaviedlo prvýkrát v časoch Istroconov a dnes sa tento jav stal štandardom na každom kvalitnom „cone“ alias festivale fantastiky. A pretože Parcon 2007 / FantáziaFEST nepochybne ambície byť kvalitným podujatím má, aj tu si môžete vychutnať filmovú nádielku v solídnom prostredí. Organizátori pre vás pripravili filmy ako V ako Vendeta, Ghostrider, Constantine, Riddick:Kronika temna a Nočná hliadka. Tieto filmy prešli našimi kinami tak trochu nezaslúžene bez väčšej pozornosti, nenechajte si teda ujsť príležitosť pozrieť si ich s pocitom, že spolu s vami sleduje film rovnaká skupina nefalšovaných nadšencov ako ste aj vy sami. V atmosfére celkom odfiltrovanej od hlášok susediacej blondýnky typu „ja sa nudím, mali sme isť radšej nakupovať“…

Od filmov sa presuňme k ďalším témam cez jedného z hostí – šéfredaktora internetového portálu Kinema.sk – Petra Konečného. Na festivale sa predstaví hneď troma vstupmi, ale pretože v tejto upútavke sa venujeme KOMIKSU, dávame vám do pozornosti hlavne tému Film vs. Komiks, v ktorej si autor posvieti hlavne na krízu komiksových adaptácií na plátnach kín v r. 2007. Trúfate si oponovať mu, alebo zdieľate jeho názor? Príďte si zapolemizovať.

Martin „kmxbstrd“ Gašparík – ak vôbec niečo také ako komiksová scéna na Slovensku existuje, tak „Komiksbastard“ je nepochybne jednou z jej najväčších celebrít. Ale ak vám jeho meno nič nehovorí „vygooglili" sme pre vás o ňom toto: M. Gašparík – vrcholný predstaviteľ novej vlny myjavského primitivizmu, astmatik, nihilista, schizofrenik, buran a občasný autor komiksov. Odmieta a spochybňuje akékoľvek hodnoty ako na bežiacom páse len preto, že ho to baví. Milovník oldschoolu a divnosti. Pripravuje sa na dôchodcovskú kariéru zatrpknutého starca a denne trénuje pred zrkadlom zúrivú grimasu a hlášku: „Vy viete hovno!“ (Com-X2.com). Na Parcone vám predstaví najšťavnatejšie kúsky edície Marvel Essential.

Simpsonovci – ako sa na správne hviezdy filmového plátna patrí, tak aj oni sa onedlho vydajú na propagačné turné svojho nového filmu. Ich návštevu v Nitre vám sprostredkuje známy teoretik popkultúry a najväčší znalec žltej rodinky so štyrmi prstami Juraj Malíček.

Ak vás zaujíma niečo o adaptácií literárnej predlohy do komiksu, tak o jej výhodách a obmedzeniach vám svoje skúsenosti sprostredkuje Juraj G. Mandel. Zároveň môžete navštíviť aj výstavu jeho 15-tich komiksov (5 až 25 stránkových) inšpirovaných poviedkami z časopisu Fantázia. Ak by vám to nestačilo, tak autor pre vás pripravil aj komiksový workshop.

Maľba je neodmysliteľnou súčasťou komiksu a nedať priestor v tejto upútavke aj výtvarníkom by bol doslova hriech. Preto prinášame aspoň drobný prierez toho čo vás na podujatí neminie:

Martina Pilcerová – Maľovaný svet Warcraftu a Magic the Gathering

Milan Dubnicky – Warhammer: História a svet WH 40K, Umenie v službách Cisára

Juraj Mad Maxon – „Čítanie“ z Kníh krvi – ktoré však bude viac o „vizualizácii“ Barkera, ako o čítaní…

Juro Molčák – počítačová grafika a animácia

Mišo Ivan – fantasticky svet Ďura Červenáka a Sasi Pavelkovej očami výtvarníka.

Ján Lastomírsky – výstava reprodukcií a komiksov.

Program sa neustále dopĺňa a tuninguje, preto odporúčame naďalej sledovať túto stránku.

A na záver len pripomíname, že vstupenky na Parcon 2007 / FantaziaFEST</font color=„green“> zakúpite aj vo všetkých Brlohoch. Viac info TU!

Tešíme sa na stretnutie.


12. júna 2007
Brloh