Na čom poletia ľudia k hviezdam?

Vedci predložili nové myšlienky týkajúce sa budúceho výskumu planét, ktoré obiehajú vzdialené hviezdy. Na rozdiel od dnešných relatívne malých vesmírnych plavidiel, ako sú raketoplány, budú kozmické koráby budúcnosti veľké ako menšie mestečko a budú skonštruované na orbite.

Svoj návrh na výskum iných hviezdnych systémov predložili výskumníci na stretnutí Americkej asociácie vedeckého pokroku v Bostone.

Približne 200 dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnia na misii, si bude vedomých toho, že si berú jednosmerný lístok a najpravdepodob­nejšie už nebudú nažive, keď sa kozmický koráb doplaví k cieľu cesty.

Pokojná plavba

Len pred niekoľkými rokmi sa potvrdilo, že existujú planéty a mimo Slnečnej sústavy a tak vedci už začali špekulovať o možnostiach návštevy týchto vzdialených svetov.

Pretože Zem má obmedzenú životnosť – ako hovorí výskumník Americkej vesmírnej agentúry dr. Geoffrey Landis – a Slnko napokon tiež raz dohorí, ľudia si budú musieť nájsť nový domov ak budú chcieť prežiť.

Transport veľkého množstva ľudí naprieč galaxiou však vyžaduje obrovské koráby vybavené gigantickými plachtami, ktoré budú hnané výstrelmi silného laserového dela.

Svetelná plachta by mala mať v priemere až niekoľko sto kilometrov. Kolónia bude ťahaná touto plachtou, pričom sama bude len ako nepatrný fliačik v porovnaní s gigantickou plachtou.

Nový druh

Vedci sa snažia predvídať rôzne druhy sociálnych problémov, ktoré môžu vzniknúť počas takejto misie. Jazykovedná expertka profesorka Sarah Thompson z Michiganskej univerzity tvrdí, že kolónia bude mať čoskoro ťažkosti s komunikácii so Zemou.

„Povedzme, že začnú hovoriť jediným jazykom – snáď angličtinou,“ špekuluje profesorka. „po 500 rokoch sa angličtina na Zemi a úplne nezávislá angličtina na kozmickej lodi zmenia do takej miery, že budú vzájomne nezrozumiteľné.“

„Takže budeme mať vesmírnych a pozemských Angličanov, ktorí nebudú schopní navzájom komunikovať.“

Medzihviezdny kozmický koráb bude prakticky ako archa nesúca všetko, čo by kolonisti mohli potrebovať, vrátane skleníka na pestovanie jedla a dômyselných výrobných zariadení.

Antropológovia si myslia, že pre posádku môže byť dôležité aj to, aby bola zložená z rôznych národností, čím by sa zväčšil obsiahnutý genofond. A je celkom možné, že ak títo ľudia zostanú izolovaní vo svojom reprodukčnom procese dosť dlho, môžu spoločne vyvinúť úplne nový druh.&nbsp Calibre


22. februára 2002
Fandom SK - PR