Muž s pekelne ostrým kolíkom

VAN HELSING

\„Profesor Van Helsing sa vyznačuje železnými nervami, ľadovou chladnokrvnosťou, neskrotnou rozhodnosťou, veľkým sebaovládaním, znášanlivosťou a ušľachtilým srdcom.\“ Týmito slovami uvádza Bram Stoker v najslávnejšom upírskom románe na scénu zarytého Draculovho protivníka, profesora MUDr. Abrahama Van Helsinga. Muž, ktorý bol odjakživa snáď ešte charizmatickejšou postavou než samotný transylvánsky gróf, sa v lete 2004 konečne objaví na plátnach kín vo filme honosiacim sa jeho menom. Nebude to však úloha pre Anthony Hopkinsa. Režisér Stephen Sommers vo svojom novom veľkorozpočtovom akčnom horore dal totiž Van Helsingovi ešte jednu vlastnosť, ktorá mu v románe chýbala – mladosť. A k tomu pridal vzhľad štýlového čiernoodenca a do rúk veľkokalibrovú búchačku a kušu, z ktorej sa určite nebudú vystreľovať len obyčajné šípy.

Stephen Sommers z pozície scenáristu a režiséra už úspešne reinkarnoval jednu slávnu hororovú mátohu a urobil z dvoch dielov Múmie továreň na doláre. Tentokrát sa netrocháril a vo Van Helsingovi oživil hneď niekoľko slávnych strašidiel. Úhlavným Abrahamovým nepriateľom bude samozrejme gróf Dracula, ale svoje tesáky budú mať v hre Vlčí muž, Frankensteinovo monštrum a upírobijca dokonca vyrieši aj problémy Dr. Jekylla s pánom Hydeom. Štúdio Universal bolo Sommersovým originálnym nápadom a údajne veľmi vtipným a dobrodružstvom nabitým scenárom také nadšené, že pre tento projekt odkleplo neuveriteľný rozpočet 160 miliónov dolárov. Táto suma je o to závratnejšia, že vo filme nehrajú žiadne 20-miliónové superhviezdy a navyše sa nakrúca v \„lacnej\“ Českej republike. Áno, ak chcete vidieť vraj najúžasnejšie filmové kulisy, aké boli kedy postavené, vyberte sa čo najskôr do Prahy. Okrem toho padne veľká časť rozpočtu na špičkové triky od renomovanej ILM. Tie samozrejme budú mať na starosti hlavne oživenie všetkých tých oblúd, ktoré podľa prvých obrázkov veru nebudú žiadni chlapíci v latexových maskách a s umelými očnými zubami, ale skutočne hnusné neľudské kreatúry.

VAN HELSING je prvou skutočnou šancou \„mať svoj vlastný superhit\“ pre austrálskeho sympaťáka Hugha Jackmana. Ten už sa síce preslávil ako Wolverine v oboch dieloch X-Menov, ale predsa len to bola \„tímovka\“. Tentokrát sa konečne bude hrať na vlastnom krvou nasiaknutom piesočku. Síce bez bokombrád, cigary a koženej bundy, ale zato v čiernom kabáte a s klobúkom stiahnutým hlboko do očí – s tým skoro-westernovým imidžom namôjdušu akoby vyskočil rovno z obrázkov Luisa Roya.

\„Hrám mladšiu a podstatne dobrodružnejšiu verziu Van Helsinga,\“ rozpráva Jackman, \„ktorý je vlastne žoldnierom katolíckej cirkvi. Zabíja alebo vyjednáva s posadnutými dušami a príšerami všetkých tvarov a veľkostí. Hneď v úvodnej scéne, ktorá vás zoznámi s mojou postavou, sa dostanem do potýčky s démonom, zmocňujúcim sa ľudských tiel a zodpovedným za premenu Dr. Jekylla na pána Hydea. Vzápätí už sa dozvedáme o Draculovi, ktorého existencia je sledovaná cirkvou v Transylvánii. Gróf sa však načisto vymkne spod kontroly, a tak je Van Helsing vyslaný na veľkú výpravu s cieľom nájsť ho.\“

Na nebezpečnej púti do \„temných končín východnej Európy\“ sa Van Helsing stretáva s Annou, najmladšou a jedinou preživšou členkou rodiny, ktorá už 400 rokov sleduje Draculu. Gróf zavraždil všetkých Anniných príbuzných, a tak dievča (v podaní Kate Beckinsaleovej, známej predovšetkým z Pearl Harboru) privíta možnosť na svojej ceste za pomstou pridať sa k Van Helsingovi. Draculu hrá Richard Roxburgh (najlepšie si ho asi pamätáme z úlohy blonďavého podzloducha, za ktorého sa zamaskuje Tom Cruise tesne pred záverečnou strieľačkou v Mission: Impossible 2) a v jednej z vedľajších úloh uvidíme i stúpajúcu hviezdu Davida Wenhama (Faramir z Pána prsteňov: Dvoch veží). \„Takže stretol som sa s Annou,\“ pokračuje Jackman, \„a potom už prichádza na scénu Frankensteinovo monštrum. K tomu dôjde tak, že… Ups, obávam sa, že nemám oprávnenie prezradiť vám viac.\“

Na anglo-amerického \„zaklínača\“ si budeme musieť počkať ešte rok. Už teraz je však isté, že VAN HELSING bude patriť spolu s druhým Spider-Manom, Hellboyom, Trójou a Riddickovými kronikami k najväčším hitom budúcoročnej letnej filmovej sezóny. Zjavne nás čaká poriadna porcia temnoty a pekelná smršť strieborných projektilov a poriadne zabrúsených dubových kolíkov. Upíri a vlkodlaci, traste sa!

VAN HELSING, r. Stephen Sommers, USA, 2004


7. apríla 2003
Ďuro Červenák