Múmia

Stephen Sommers

Načo to tajiť: trilógia Indiana Jones je u mňa to najrýdzejšie zlato, akým žáner fantastického filmu prispel do pokladu svetovej kinematografie – a nič na tom nezmení ani účinkovanie Harrisona Forda v iných trojdielnych ságach. Človek môjho typu teda prežíva nepredstaviteľné muky, keď sa každý rok dozvedá o ďalšom odklade nakrúcania štvrtého archeologického dobrodružstva (čítal som pracovný scenár Jeffreyho Boama z roku 1996 a už ten mi spôsoboval ejakulácie, ktorými by sa v zime dali zostreľovať otravne štebotajúce vrabčatá z vtáčích búdok – neskutočná je hlavne záverečná scéna, v ktorej Indy pri súboji so záporákom zachráni život Stalinovi a za odmenu potom požaduje zrušenie Komunistickej strany ZSSR). Našťastie však aj v Hollywoode žijú ľudia, ktorí jonesovské príbehy považujú za svoje náboženstvo. Napríklad taký Stephen Sommers. Tento chlapík sa zjavne rozhodol, že keďže sa Svätá trojica Lucas-Spielberg-Ford nevie rozhýbať, stane sa Mesiášom sám a zošle fanúšikom mannu, čo bude chutiť skoro rovnako dobre ako poctivo upečený chleba od firmy Dr. Jones.

MÚMIA mala v tuzemských kinách mimoriadny úspech a teraz konečne vychádza aj na videu. Hneď na úvod treba povedať, že tento kus je každým jedným filmovým políčkom odvar z Dobyvateľov stratenej archy a Poslednej krížovej výpravy. Prekvapivo však odvar veľmi chutný a výživný, s takmer rovnakou energetickou hodnotou ako pôvodná ingrediencia. Skrátka máte pocit, že sa nedívate na drzý plagiát, lež na veľmi príjemnú variáciu na obľúbenú tému. Takže tu máme hrdinu, ktorý dokáže rovnako dobre trúsiť cynické hlášky nad mŕtvolami svojich protivníkov, ako aj vystrašene gúľať očami a veliť na ústup, keď je presila príliš veľká. Po boku mu stojí sympatická hrdinka, čo vďaka svojej cieľavedomosti (či skôr tvrdohlavosti) ďaleko presahuje rámec púheho sexuálneho objektu. Potom je tu komická figúrka, malý zbabelý ziskuchtivec, s ktorým sa mnohí z nás radi stotožnia. Títo (spolu s húfom vedľajších postáv, slúžiacim ako zásobáreň mŕtvol) sú konfrontovaní s mýtickým Zlom – to tentokrát prichádza z pieskom zasypaného staroegyptského Mesta mŕtvych, kde je ukrytá „šťavnatá“ múmia hriešneho veľkňaza Imhotepa. Nechýba pátranie po dávnovekej relikvii s pomocou zožltnutej starej mapy a špeciálneho kľúča-amuletu, záhadné rituály a ešte záhadnejšie zjavenia, dediční strážcovia dávneho tajomstva, ba dokonca je tu aj typicky jonesovská záplava nepríjemných živočíchov – tentokrát sú to mäsožravé hovnivály. A spolu je to kopec dobrej zábavy. Iste, Brendan Fraser nie je Harrison Ford, ale jeho hrdina Rick O`Connell je sympaťák a niektoré jeho hlášky sa vám vryjú do mozgovej kôry spoľahlivejšie než Leatherfaceova motorová píla.

Starý pilot: „Kam máte namierené, chlapci?“
O`Connell: „Ideme pomôcť slečne v núdzi, zabiť zloducha a zachrániť svet!“

Stephen Sommers už Chobotnicou dokázal, že ako scenárista neoplýva originalitou, ale zato je zručný režisér, ktorý svojím dobre prekrveným a stoporeným tvorivým entuziazmom dokáže aj z mnohokrát osúloženej mŕtvoly vytlačiť zopár slastných vzdychov. No dobre, aby bolo MÚMIU možné postaviť do jedného radu s Indiana Jonesom, chýba jej vyváženejšie tempo rozprávania. Úvodná i záverečná polhodinka sú strhujúce, ale to medzi tým by potrebovalo menej prekombinovanosti a priamočarejší, razantnejší ťah. Pravdaže, je to stále slušný nadštandart, ale predsa len vás občas prepadne pocit, že to pobehovanie po katakombách púštneho mesta a uličkách pevnosti už trvá akosi dlho. Takisto je škoda, že už po necelej hodinke sa vytratí to napäté očakávanie, ktoré Spielberg dokázal udržať až do záverečných minút. Tu sú už ani nie v polovici všetky rébusy vyriešené, tajomstvá odhalené a nastupujú síce dokonalé, ale predsa len príliš doslovné počítačové múmie.

Podčiarknuté-sčítané, MÚMIA je poctivé dobrodružstvo zaváňajúce starými dobrými časmi. Vzhľadom na obrovský komerčný úspech už spoločnosť Universal začala na Frasera a Sommersa vypúšťať feromóny s vôňou čerstvo natlačených dolárových bankoviek. Dvojka sa údajne bude odohrávať po desiatich rokoch a Imhotep tentokrát príde zvracať hmyz do ulíc Londýna, kde Rick a Evelyn žijú so svojím synátorom. Starovekým kúzlam zdar a zabalzamovaným zdochlinám (vrátane vašich partneriek, ľahýnajúcich si do postele s pleťovou maskou na tvári) zvlášť!

Hodnotenie: 8/10


13. júla 2000
Ďuro Červenák