Mstitel beze jména

Jackie Chan

Biblia je plná bulšitov. Je síce pravda, že z Východu prišli traja králi, ale nevolali sa Gašpar, Melicher, Baltazár, ale John Woo, Chow Yun-Fat a Jackie Chan. Samozrejme, cieľom ich púte nebola smradľavá betlehemská maštaľ, ale veľký rušný Hollywood, a nepriniesli so sebou zlato, kadidlo a myrhu, ale brokovnicu, špáradlo a zovretú päsť.

Najlepšie sa za mlákou zatiaľ darí prvému menovanému – ukážky z jeho najnovšieho opusu Mission: Impossible 2 dávajú tušiť, že pôjde s veľkou pravdepodobnosťou o najlepší (akčný) film roka. Ale ani Jackie „preskočím oknom na dverách auta nohami dopredu a ani sa pri tom neškrabnem“ Chan nezaháľa. Po úspechu Križovatky smrti (v slovenských kinách pod názvom Rušná hodina) si za účinkovanie v jej pokračovaní pripíše na konto okrúhlych 15 miliónov USD. POMSTITEĽ BEZ MENA síce ešte vznikol v hongkongskej produkcii, ale už aj na ňom vidieť posun k americkej filmovej škole. Jednak mal očividne vyšší rozpočet než bežné easterny (vďaka čomu sú exteriéry exotické a výbuchy počítačovo šťavnaté), a hlavne má pomerne komplikovanú zápletku.

Z vesmíru priletel meteorit a zaparkoval uprostred juhoafrickej púšte. Viem, neznie to ako nič mimoriadne (a už vôbec nie ako námet, ktorý by mal zaujímať sci-fi časopis), ale toto nebol obyčajný šuter. Geológovia z neho odrezali kus nie väčší ako vylúpnuté ľudské oko (lepšie prirovnanie ma nenapadlo) a poslali ho na expertízu. Počas prevozu sa však úlomok alias odrezok vinou otrasov stal hyperaktívnym, načo ohromný výbuch roztavil auto aj šoféra. Niečo také by zrejme neutajil ani „Smoking Man“, a tak sa na mieste činu čoskoro objavil nie Schimanski, ale skupina výsadkárov, pozbieraných z rôznych kútov sveta. Tí sa zmocnili meteoritu i trojice vedcov, ktorí sa pre energiu v kameni ukrytú snažili vymyslieť mierové využitie (cha-cha!). Po úspešnej akcii spomínaná jednotka odlieta vrtuľníkom. Nad pralesom však náhle vyskočia obaja piloti, pričom nezabudnú zostávajúcim kolegom oznámiť, že si berú jediné dva padáky. Helikoptéra pravdaže havaruje a tajomný šéf, čo celú akciu pekne z pozadia koordinoval, si mädlí ruky, ako šikovne zahladil všetky stopy a zbavil sa svedkov. To ešte nevie, že krátko pred osudným stretnutím so zemským povrchom vyskočil (vypadol) z vrtuľníka hongkongský člen tímu. Našťastie sa trafil do džungle a hustá vegetácia zabrzdila jeho pád. Dolámaného, doráňaného a s úplnou stratou pamäte ho uprostred pralesa nájdu domorodci. Šikmooký sympaťák má teraz jediný cieľ: čo najskôr sa uzdraviť a vypátrať svoju totožnosť. Že ho stopa privedie k ľuďom, ktorí mu chceli namiesto vyplatenia tučnej odmeny dopriať bezprostredný kontakt s africkou zemou, to je jasné každému, kto má v šedej kôre viac než jednu brázdu.

Vďaka tomuto komplikovanému prológu si milovníci Jackieho krkolomností musia na prvú poriadnu akčnú scénu počkať dobrých 4O minút. Lenže potom už to fičí jedna radosť a šialené nápady sa v zbesilom tempe striedajú s ešte šialenejšími Majstrovými kúskami. Chanofilovia si vychutnajú divokú automobilovú naháňačku, mimoriadne tvrdý kopancový duel s drevákmi na nohách či Jackieho sklz z mrakodrapu po šikmej zasklenej terase. Vyvrcholením je záverečný kung-fu súboj, kde hrdinovým protivníkom snáď ani nie je človek, ale ohybná plastelínová figúrka z MTV seriálu Celebrity Deathmatch. Navyše to má celé príjemnú bondovskú príchuť: sú tu špióni, konšpirácie, ručné zbrane ukryté v predmetoch dennej spotreby, rýchle striedanie atraktívnych prostredí, a divákovo oko oblažujú dve šikmooké krásky typu „vyzerám ako krehotinka, ale prv než sa ma bez dovolenia dotkneš, radšej si rovno zaobstaraj invalidný vozík“.

POMSTITEĽ BEZ MENA síce nie je taká nakladačka ako trojdielna Police Story, Blesk alebo Rachot v Bronxe, ani taká sranda ako Dračie dvojčatá či Terč, ale ešte stále je dôkazom toho, že dívať sa na hongkongský akčný film je rovnaký pôžitok ako sledovať taliansky western, ruskú rozprávku alebo švédske porno.

Hodnotenie: 6/10


13. júla 2000
Ďuro Červenák