Moebius: Arzach

Arzach - titulka
Arzach_s49.jpg
Arzach_strana17.jpg

Jean Giraud alias Moebius nie je v našich končinách neznámy. Minulý rok vyšlo v rámci crewáckej edície Mistrovská díla evropského komixu jeho slávne dielo Incal. Arzach, s ktorým sa stretávame teraz, nám však autora predstavuje hlbšie.

Muž na vtákojašterovi je zlomom pre autora aj pre komiks ako taký. Záhadný bojovník prelieta od klasickej kresby a stavby príbehu k nezameniteľnej forme a nálade, ktorou sa od tých čias inšpirovali mnohí.

Ak je pre vás Moebiova tvorba novinkou, pri pohľade na Arzacha vyvalíte oči a zhýknete: „Veď to je čistý Kája Saudek!“ A bude to pravda. Bizarná krajina, oblé tvary, precízne detaily a šrafovanie, to všetko vám bude známe – spolu s what the fuck príbehom sa na vás díva Arnal a jeho dva dračie zuby (Neff/Saudek, naposledy vydané v Egmonte 2002).

Podobným spôsobom ovplyvnil Moebius mnohých a nie len v komikse – stačí sa pozrieť na Hviezdne vojny a ich exteriéry. V tejto inšpirácii je práve sila útleho dielka, ktoré obsahuje len štyri kratučké príbehy. Okolo nich sa ovíjajú čriepky zľahka nahodených situácií, ale dej ako taký tu v podstate nie je.

Napriek tomu nemožno Arzacha považovať za vyhodené peniaze. Pre znalca komiksu ide o povinnú výbavu zbierky a pre nás, obyčajných čitateľov, je to veľmi silný výlet do ríše fantázie. Okrem jednej poviedky tu nie sú žiadne bubliny, Arzach mlčí a nič nedostanete na lopate. Namiesto toho si vás Moebius pritiahne, prejde vám očami do hlavy a prinúti vás snívať. Z dokonale nedokončených scén sa vynorí váš vlastný príbeh a odrazu zistíte, že letíte nad morom mäsožravej trávy a na obzore na vás čaká torzo mosta nikam, po ktorom kráča…

Arzach

Autor: Moebius

Vydavateľ: Crew

Počet strán: 56

Väzba: brožovaná

Hmotnosť: 270 g

Jazyk: český

ISBN: 978–80–7449–106–1

Rok vydania: 2012

Hodnotenie: 100 %


11. júna 2012
Rastislav Weber