Mladý mozgožrút

Hannibal: Zrodenie zla, 2007

Inteligentný, mrazivý, hypnotický… Všetky tieto pojmy sa od istej doby spájajú s postavou mnohonásobného vraha Hannibala Lectera. Konkrétne od roku 1981, kedy ho priviedol na svet americký spisovateľ Thomas Harris. Vtedy bol uhladený psychiater ešte len vedľajšou (ale podstatnou) postavou v románe Červený drak. Zaujímavá postava doktora–kanibala sa priam pýtala na celuloidové kotúče. Hannibal: Zrodenie zla je tak už jeho piatym výletom na filmové plátno.

Postava Hannibala je ikonou nielen kvôli počtu jeho fanklubov a komerčnému úspechu diel, v ktorých sa objavil, ale aj preto, že dokázal to, čo sa pred ním nepodarilo ani Jackovi Torranceovi či Normanovi Batesovi. Zabodoval u Americkej filmovej akadémie… Oscarové Mlčanie jahniat jednoznačne znamenalo prelom pre hororový žáner a povýšilo ho na umenie.

Hannibal: Zrodenie zla , ktorý má byť prequelom ku všetkým doteraz vzniknutým filmom, už umelecké ambície nemal. Jeho úlohou bolo dotvoriť hannibalovské univerzum a potešiť skalných fanúšikov. Fanúšikov, ktorí urobili z rozporuplných filmov ako Hannibal a Červený drak kasové trháky…

Už knižný Hannibal bol prijatý kontroverzne (ale v predajnosti porazil aj Harryho Pottera), a tak si spisovateľ Harris (zrejme po únose mimozemšťanmi) povedal, že najlepší spôsob ako si napraviť reputáciu, je okrem novej knihy napísať aj priamo scenár k filmu. Výsledok je hrozný, a Harris si môže podať ruku s Johnom Grishamom, ktorý podobne pohorel pri svojom Perníkovom dedkovi.

Príbeh je úbohejší ako americký národný program boja proti obezite a obsahuje len jeden jediný moment, ktorý pôsobí aspoň trochu prekvapivo (aj to hlavne vďaka tomu, že v dobe, keď sa daná scéna naskytne, divák je už minimálne v štvrtom štádiu letargie). Scenár, stojaci len na postupnom odpratávaní nenávidených nepriateľov, tu už bol miliónkrát, no aby zaujal v dnešnej dobe, potrebuje geniálnu réžiu (Kill Bill) alebo aspoň vizuálnu nápaditosť (Muž v ohni). Hannibal: Zrodenie zla nemá ani jedno ani druhé…

Film je natočený ešte rutinnejšie ako Ratnerov Červený drak, a ako liek na nespavosť pôsobí znamenite. Hodinu a pol sledovať „vypatlaného“ mladíka, z ktorého má vyrásť šarmantný a geniálny vrah (haha), ako absolútne neštýlovo a nepremyslene zabíja chlapov, ktorých má na zozname, je pekne otravné. Hannibal (Gaspard Ulliel) má dôvod na svoje činy, no film nedokáže presvedčiť, že „skutočný“ Lecter by konal práve takto, čo podtrhuje neskutočne dementné vysvetlenie jeho budúceho kanibalizmu. Mladý Hannibal je figúrka, ktorá nežije, len prežíva. Ben Whishaw mi toto prirovnanie asi neodpustí, no jeho (kritikou často cenená) úloha v Parfume trpela takmer totožnou prázdnotou. Obaja zabijaci vedia byť nemilosrdní a krutí, no divák nemá možnosť nahliadnuť do ich vnútra. A keďže nádherná práca so psychológiou postáv je (bola) hlavnou doménou Harrisových diel, sťahuje to tento film do tej najhlbšej žumpy.

Vedľajšie postavy sú vo filmoch väčšinou preto, aby ovplyvňovali a rozvíjali dej, no tu som mal pocit, že lady Murasaki (Gong Li) a inšpektor Popil (Dominic West) vznikli nezávisle od príbehu a potom im (vyložene nešikovne) prispôsobili hlavnú (v podstate jedinú) dejovú líniu. Pre čínsku krásku mám slabosť, no aj tak si myslím, že odviedla nadľudský výkon. Napriek tomu, že je vo filme (takmer) zbytočne, dokáže (na rozdiel od Gasparda Ulliela) na veľmi malej ploche ukázať city aj vnútornú rozpoltenosť.

Hannibal: Zrodenie zla nie je taký nudný ako Da Vinciho kód, no svojou nevýraznosťou ho hravo podlezie. Vo filme ma čiastočne potešila odľahčená hudba a niekoľko ironických úškrnov hlavného (anti)hrdinu, no celkovému vyzneniu tohto dielka, to ešte viac podráža nohy.

Tvorcovia očividne nevedeli, ktorou cestou sa vybrať – či majú byť brutálni, alebo sarkastickí, alebo dojímaví. Bohužiaľ, vyrazili všetkými smermi, no do cieľa nedorazili ani v jednom prípade. A čo je najhoršie, okolo zastávok ako je inteligencia, mrazivosť a hypnotickosť sa neunúvali ani len pribrzdiť.

Hannibal: Zrodenie zla (Hannibal: Rising, USA/UK/FR, 117 min.) Réžia: Peter Webber. Scenár: Thomas Harris. Hrajú: Gaspard Ulliel, Li Gong, Dominic West, Helena Lia Tachovska, Richard Leaf, Martin Hub, Michele Wade…a ďalší


6. apríla 2007
Martin Kochlica