Milión neprispôsobivých vo vašom susedstve

District 9. Réžia: Neill Blomkamp.

Celovečerný debut mladého juhoafrického režiséra Neilla Blomkampa pod producentským dohľadom Petra Jacksona láme tohtoročné rekordy návštevnosti. Počet divákov zvedavých na District 9 už vysoko prevýšil nemalý počet jeho obyvateľov.


Johannesburg má o jeden slum viac. District 9. Vznikol pred vyše dvadsiatimi rokmi a od ostatných sa líši tým, že nad jeho chatrčami visí obrovská mimozemská kozmická loď a väčšina jeho obyvateľov má výšku vyše dva metre, vonkajšiu kostru, tykadlá a prezývku „krevety“. Pochádzajú z lode, no nedokážu ju riadiť, nedokážu vlastne robiť nič. Živoria a množia sa zatvorení v gete pod loďou, jedia mačacie žrádlo vymieňané na čiernom trhu za svoje zvyšné zbrane (v ľudských rukách nefunkčné). Nemajú žiadnu šancu, nádej ani budúcnosť. V snahe prežiť páchajú násilie a sami sú jeho obeťami.

Wikus van de Merwe (Sharlto Copley, neherec a režisérov kamarát), úradník súkromnej organizácie Multi-National United spravujúcej District 9, je poverený organizovaním rozsiahleho sťahovania Districtu 9 na nové miesto vzdialené vyše 200 km, vďaka čomu majú osadníci získať lepšie životné podmienky a ostatní obyvatelia Johannesburgu pokoj. Celú akciu zaznamenáva štáb dokumentaristov, zbiera vyjadrenia odborníkov, bežných ľudí a natáča i samotný postup presídľovania. Wikus, schopný a inteligentný mladý muž, manžel dcéry vysokopostaveného šéfa, má pred sebou skvelú kariéru, ak svoju prvú veľkú úlohu zvládne so cťou. Jeho misia naráža na problémy od svojho začiatku – „krevety“ sa nechcú sťahovať, množia sa potýčky „kreviet“ s asistujúcimi žoldniermi. Wikus je síce skúseným sociálnym pracovníkom a v slume sa vyzná, no organizácia takej rozsiahlej akcie sa zdá byť nad jeho schopnosti. A potom ho osud zvrtne nečakaným smerom…

Dokumentárne zábery sa prelínajú celým filmom, organicky sa spájajú s dejom i prostredím. Ručná kamera poskytuje realistický pohľad do života slumu s jeho obyvateľmi, gangami, násilím, čiernym trhom a prostitúciou (mimochodom ten slum bol reálny, pre natáčanie ho použili, keď vláda jeho obyvateľov premiestnila do lepšieho ubytovania). Oči priemyselných kamier sledujú Wikusa na každom kroku, v kancelárii, tajných laboratóriách, na záchodoch i v uliciach. Forma je rovnako špinavá ako obsah. Vidíme osobnú drámu Wikusa, jeho postupnú premenu, no najmä náhlu zmenu vzťahov a správania sa všetkých ostatných voči nemu. Jeho vnútro zostáva napodiv rovnaké, iba postupne dospieva k hlbšiemu pochopeniu samého seba a svojho poslania vo svete.

Rozprávanie filmu nezadrháva, plynule prechádza z dokumentárneho do hraného filmu, z psychologickej drámy do dynamickej akčnej naháňačky plnej čierneho humoru (decentnejšieho než typický Jacksonovský štýl). K tomu pridáva zrozumiteľne vykreslené charaktery, jasné a pochopiteľné motivácie postáv, nezadržateľne smerujúce do hustých kolízií.

District 9 je zázračne multifunkčný v tom, ako rôznym typom divákov poskytuje odlišné uspokojenie. Na svoje si prídu hardcode scifi fanúšikovia mimozemšťanov, nadšenci drsnej krvavej akcie, intelektuáli hľadajúci humanistické inotaje, milovníci politicky nekorektnej satiry i romantické duše túžiace po nehynúcej láske. Film stojí vyvážene na všetkých týchto pilieroch (OK, romantici asi ťažšie predýchajú hojnú nádielku drsnosti). A verte mi, vidieť District 9 a čítať rozsiahlu reportáž o rómskych osadách v ten istý deň, otvorí človeku ďalšie pole úvah a interpretácií…

Neill Blomkamp mal pôvodne režírovať Halo (sfilmovanie počítačovej hry), no keď tento projekt z finančných dôvodov padol, Peter Jackson mu dohodil 30 miliónov dolárov a dal mu voľnú ruku pri ich míňaní. Neill sa chytil šance a rozvinul svoj predošlý krátkometrážny film Alive in Joburg. Výsledkom je snímok, ktorý vyzerá oveľa drahšie, než reálne stál, a poskytuje kvalitnejší zážitok ako mnohé filmy podopreté zvučnými hereckými menami. Rozhodne odporúčam návštevu neskorojesenné­ho kina.


Sektor 9 (District 9)

Žáner: sci-fi/akčný film

Réžia: Neill Blomkamp

Scenár: Neill Blomkamp; Terry Tatchell

Dĺžka: 112 min

Výroba: Južná Afrika, Nový Zéland, 2009

Uvedenie na Slovensku: november 2009

Hodnotenie: 90%


20. augusta 2009
Zdeno