Mier je vojna, sloboda je otroctvo, nevedomosť je sila...

EQUILIBRIUM

Ľudstvo prekonalo tretiu svetovú vojnu. História sa opäť raz zopakovala. Svet je otrasený, vyčerpaný, takmer zničený. V tom „Novom“ skôr ako si ráno natriete rožok s maslom, máte naservírované psychoaktívne drogy a totalitnú demagógiu. Monopolné štáto-mesto Equilibrium sa v zavádzaní núdzových opatrení uchyľuje ku krajnostiam, aby predišlo blížiacej sa katastrofe. 4. svetovú by už neprežil nikto!

Takto začína ponurá akčná sci-fi amerického režiséra Kurta Wimmera, silne ovplyvneného výberom Fritza Langa, Aldousa Huxleyho, Georgea Orwella a Raya Bradburyho. Hneď v úvode filmu sa dozvedáme o katastrofálnom stave ekonomiky, o ťažkej životnej situácii ľudí, o všetko presahujúcom udavačstve, o ničení ľudského myslenia a taktiež o prepisovaní histórie. Vláda oficiálne rozvíja najtvrdší režim. Ruka zákona na čele s kňazom Johnom Prestonom (matrixovský Christian Bale), uznáva iba jediné pravidlo: unfeeling! Kto má emócie, vzrastá v ňom okrem iného aj zlosť, odpor a nenávisť. To môže znamenať nejednotnosť názorov, národov, sveta… vojnu. Jediným spôsobom, ako predísť týmto stavom, je udusiť, potlačiť a zakázať prejavy citov. O dodržiavanie zásad Libria, oficiálnej doktríny Strany, sa stará myšlienková polícia, obludná organizácia, ktorá sleduje pohyb všetkých členov Strany 24 hodín denne. Všetkému (a odvšadiaľ) vládne Otec Systému, nová tvár diktatúry 21. storočia, ktorý Stranu riadi svojou nekonečnou múdrosťou. „Veľký Brat ťa sleduje!“ A nestačí to len povedať alebo napísať, musíte tomu úplne veriť a milovať ho! Pre tých, ktorí sa v duchu hesla „kto nejde s nami, ide proti nám“ nedokázali vzdať emócií a pridali sa k podzemnému hnutiu Odpor, majú členovia Rady osobitnú odmenu: spopolnenie zaživa. Jednoduché, rýchle a neľútostné odstránenie, zmiznutie zo spoločnosti, vymazanie z mysle. Na to sú vycvičení špeciálni agenti, tzv. „duchovní“, ktorí svojimi bojovými zručnosťami a štýlovým vzhľadom nie sú o nič horší ako hrdinovia z Matrixu. Akčné scény sú pôsobivé, hoci v nich dochádza k ťažko prehliadnuteľným chybám. Našťastie sú doplnené kvalitnými špeciálnymi efektami a tak divák nemusí až tak tuho rozmýšľať prečo, veľakrát sa stačí iba pozerať. Wimmerovo označenie „duchovní“ , vyjadrujúce vážnosť konania šíriteľov niečoho nového, nie je náhodné. Tak ako aj u nás počas Slovenského národného obrodenia sa duchovní orientovali na praktickú pomoc, no aj aktívne zasahovali do politického života, podobne prebiehalo šírenie kultúry aj vo svete. Wimmer sa nechal inšpirovať a na tom istom princípe vytvoril budúcnosť. Urobil svoj film temný nielen vďaka ponurej atmosfére, ale aj uvážene narábal s farebnosťou. Budovy, miestnosti, šatstvo a ľudia sú v odtieňoch neveselej sivej, bielej a čiernej. Obraz dystópie umocňujú gregoriánske chorály popretkávané akčnou elektronickou hudbou.

John Preston, označovaný tiež Cleric, je v Systéme Equilibria poslednou líniou obrany, neľútostným vykonávateľom spravodlivosti. Lenže čo ak práve ten, v ktorého rukách je moc dávať či brať život, začne niečo cítiť? V tom momente sa stáva rebelom, ktorý vedome prestal užívať drogy „Nového sveta“, dovolil si zachrániť šteňa pred istou smrťou a… zamilovať sa do členky Odporu! Clericov parťák Brandt (Sean „Boromir“ Bean) zlyhá ako prvý. Ukradne knihu básní, hoci vie, čo bude nasledovať. Volí radšej smrť, ako strojovo prežívať v Systéme. Prestona osvieti až vo chvíli, keď sa mu do ruky dostane lístok na rozlúčku s načmáraným odkazom: Freedom! Mýtické hnutie Odporu, podzemná spoločnosť bojujúca proti Strane, naozaj existuje… Odrazu ideály Spoločnosti už nie sú až také ideálne. Cleric si uvedomuje, že totalitný režim musí ustúpiť zdravému rozumu a slobodnej voľbe rozhodnutia. Zaľúbil sa! Dopustil sa najväčšieho zločinu proti Strane. Ako dlho to dokáže tajiť a ako dlho bude ešte žiť?

Skôr ako si pozriete tento príbeh o našej potenciálnej budúcnosti, skúste si prečítať nejaký článok o vojne a ak budete mať na to žalúdok, skúste si cynicky uvedomiť, že Orwellove knihy sú stále aktuálne. Totalitné systémy ovládajú aj dnes mnoho krajín. Prestonov boj s veternými mlynmi neslobody a demagógie, ktoré v sebe skrývajú smrť, je namierený proti všetkým klamstvám a utlačovaniu.

Skúste si však naplno vychutnať všadeprítomné oko Otca celých 100 minút. Tých zostávajúcich 7 vyjdite na balkón alebo do záhrady, aby vám neprišlo zle z toľkého happyendu a slobodne – demokraticky vykrikujete svoje názory, pretože Systém, v ktorom žijete, vám to „zatiaľ“ dovolí.


23. júna 2003
Nefertiti