Microcon

Con v éteri

S novým semestrom sa mnohým z nás vrátil život do starých koľají povinností, ale aj radostí. Dúfam, že takou je i pravidelný rozhlasový Microcon.

Aj keď v trvaní určite najkratší a najmenší zo všetkých conov, pretože má vždy iba jednu jedinú hodinu a beží ešte iba piaty rok, určite už patrí na špičku conov čo sa týka ich pokračovaní. Odohráva sa totiž každý utorok už 9. semester, čo znamená, že má už za sebou približne 80 pokračovaní.

Ako všetko na svete, aj Microcon niekedy začal a určitým spôsobom sa vyvíjal. Fanovia i ostatní poslucháči sa s ním po prvý krát mohli stretnúť po mojom príchode na VŠ (vtedy ešte Chemickotechno­logická fak. STU) vo vysielaní Internátneho Rozhlasového Štúdia (IRŠ) Mladá Garda na jeseň 1998, kde vtedy niesol meno Gardacon. Tu vydržal 3 semestre a na začiatku letného semestra 2000 sa tá istá relácia, len s menom neskromne zmeneným na Gigacon prihovorila poslucháčom IRŠ Družba na novom internáte (obetoval som spoločné sprchy plné zeleného penicilínu za jednu vlastnú bez lekárne). Po roku vysielania sme sa s techničkou demokraticky rozhodli, že nebudeme až takí megalomani a vrhli sme sa na opačný extrém – z Gigaconu sa stal Microcon.

Tento najmenší zo všetkých conov sa coná pravidelne už po x rokov (kto by to počítal, že) každý utorok počas celého semestra od 23:00 do polnoci momentálne na frekvencii 13, 13 MHz (t.j. po drôte) IRŠ Družba na študentskom internáte Družba v Bratislave. Čas som si demokraticky a prakticky zvolil na utorok, keď som už po rušných conových vikendoch ako-tak v poriadku a schopný hovoriť. Okrem toho naň väčšinou chodím priamo zo schôdzok SFK Planéta Opíc a redakčnej rady Fantázie, čím je zabezpečená maximálna aktuálnosť a neobjektivita informačných vstupov. A keď zlyhá jedno i druhé, je tu Sarden, fanziny, poviedky, dinosauri vs. neofani a spomienky, ktoré mi skleróza ešte nestihla vziať. Takže ak máte niečo vhodné do rádia, alebo tomu chcete iba urobiť reklamu, kľudne mi to pošlite na macasek@centrum.cz. Ak za to nebudete nič chcieť, alebo mi dokonca zaplatíte, budete to mať v éteri.

Programová štruktúra tak pozostáva z reportážií conov nedávnych, reklamy na cony ešte iba chystané (posielajte mi info!!! Najlepšie niekoľko týždňov dopredu, študenti sú národ chudobný, najskôr musia nejakú dobu nepiť a šetriť, až potom môžu ísť), recenzií nových kníh a filmov, perličiek odhaľujúcich temné vody fandomu, mojich subjektívnych názorov a komplimentov na účet študentiek nachádzajúcich sa v réžii počas vysielania. A samozrejme skvelej hudby, v ktorej sa vždy nájde miesto na Mikea Oldfielda, Nightwish, Bonnie Tyler, soundtracky, oldies a rock všeobecne.

A tak nezabudnite, ak vás osud niekedy v týždni zaveje do Bratislavy a vy budete prespávať na internáte Družba, zapnite si v utorok o 23. hod. erárnu vreštibúdku a conujte i počas pracovného týždňa. Zimný semester sme otvorili 1. októbra a odvtedy sa na vás tešíme každý týždeň s pozdravom ´Odpočúvajte v pokoji!´


25. októbra 2002
Martin Macášek