Mezi planetami

Heinlein Robert A.

Robert A. Heinlein nie je pre nás neznámym autorom. Práve naopak. Dostalo sa nám už niekoľko jeho románov a dovolím si tvrdiť, že nie všetky na rovnako dobrej úrovni. Ale Heinlein je už taký – buď prekvapí perfektným dejom a rozprávačskou bravúrou, alebo rozvláčenosťou a takmer nudou. To však nie je prípad románu „Mezi planetami“.

Don Harvey je synom Pozemšťana a Venušanky. Študuje na Zemi a jeho rodičia žijú na Marse. Tesne pred ukončením štúdijného obdobia dostane od rodičov odkaz, aby okamžite pricestoval za nimi. Je to neobvyklá žiadosť, tým skôr, že mu kladú na srdce, aby pred odchodom navšívil svojho strýčka. Mládenec neodchádza zo školy s veľkým nadšením a už vôbec nerozumie rečiam o vojne, ktoré počúva zo všetkých strán. Poslúchne však rodičov a vydá sa na cestu, samozrejme včetne návštevy strýca. A práve počas tejto návštevy sa spustí lavína udalostí, ktoré Dona vrhnú priamo do stredu diania bez toho, aby si to sám uvedomil. Strýko veľmi bazíruje na tom, aby Don odovzdal rodičom balíček, ktorý mu poslal do školy. Balíček je však kdesi v nedohľadne a o Dona a jeho strýka sa zaujíma F.B.I. Natoľko intenzívne, že ich zatknú. Don nechápe, čo po ňom chcú, nechápe veľa vecí a nik sa neobťažuje mu niečo logicky vysvetliť. Keď Dona prepustia, dostane sa mu do rúk konečne balíček, o ktorom mu hovoril strýko. Je v ňom iba plastikový prstienok, zabalený v papieri. Don je presvedčený, že práve ten papier obsahuje nejaké tajné informácie, ktoré majú niečo spoločné s hroziacim vojnovým konfliktom mezdi Federáciou a Venušou. Jeho podozrenie sa potvrdí, keď ho pred odletom polícia ešte raz prehľadá a práve ten papier mu zabaví… Po odlete, cestou, sa Don zoznámi s Venušským drakom, Sirom Isaacom Newtonom. A keďže je sám napoly Venušan a ovláda pravdivú reč, stáva sa záchrancom drakovho života po šoku z preťaženia… Cesta na Mars však nie je taká jednoduchá, ako spočiatku vyzerala. Prestupná stanica je obsadená vzbúrencami a ich veliteľ chce Dona poslať nazad na Zem. Iba Donova tvrdohlavosť a štatút utečenca mu pomôžu dostať sa napokon aspoň na Venušu. Tam sa Don dostáva do ťažkej situácie, nakoľko konflikt už vypukol a on ostal bez prostriedkov. A zistil, že akosi príliš veľa ľudá zaujíma práve jeho plastikový prstienok… Napokon sa dostáva do armády, vlastne do akéhosi partyzánskeho hnutia a odtiaľ – k svojmu úžasu – k Sirovi Isaacovi, svojmu známemu drakovi. A tam sa konečne dozvedá tajomstvo svojho prstienka…

Tento román pochádza zo skoršej Heinleinovej tvorby, z roku 1951. Ktosi mi raz povedal, že Heinleina sa oplatí čítať len do roku 1975 a ja som sa presvedčila na niekoľkých Heinleinových knihách, že je to tak. Nie že by jeho romány z neskorších rokov boli zlé. To by som si nikdy nedovolila tvrdiť. Napríklad taká „Friday“ bola napísaná v 1982 a je výborná. Ale mám takú skúsenosť, že knihy, ktoré napísal v skoršom období, sú akčnejšie, priamočiarejšie, než tie neskoršie. Nie, nechcem tu rozoberať celú Heinleinovu tvorbu. Chcem tým len povedať, že kniha „Mezi planetami“ patrí do tej priamočiarejšej skupiny jeho kníh. Dej sa odvíja vpred bez zbytočného hlbokého filozofovania. Nie je to celkom typický „akčňák“, je to jednoducho dobrodružný príbeh na klasický námet. A Don je hrdina, ktorý vzbudí sympatie. Zozačiatku vlastne chalanisko v puberte, ktoré ničomu nerozumie, ale obdivuhodne dokáže trvať na svojom aj napriek okolnostiam, ku koncu mladý muž, ktorý síce ešte stále nemá dokonalý prehľad, ale vie tie okolnosti zvážiť a dokáže sa rozhodnúť.

Vydavateľstvo Straky na vrbě sa už pre mňa stalo synonymom kvality. Aj tentoraz som s ich produktom spokojná, aj keď sa mi preklad v niektorých momentoch zdal trocha kostrbatý. Ale naozaj to boli iba momenty. V odbornej technológii sa nevyznám, preto sa k nej neodvažujem vyjadriť, išlo skôr o bežnú hovorovú reč. A ten jeden vypadnutý mäkčeň považujem skôr za prácu tlačiarenského šotka, než za nedbanlivosť korektora. No a už pomaly tradične chcem pochváliť obálku, ktorej autorom je David Spáčil. Tento výtvarník sa pomaly, ale isto, stáva mojím favoritom a táto obálka sa mu podarila – ako konieckoncov všetky, ktoré som od neho v poslednej dobe videla.

Robert A. Heinlein, Mezi planetami, sci-fi (Straky na vrbě, orig.Between Planets, preklad: Petr Habala, obálka: David Spáčil, 249 strán, mäkká väzba, cena: 219,– Sk, ISBN 80–86428–12–5)


25. mája 2001
Katarína Juričová