Metalové kapely, ktoré vytvorili zaujímavé fantasy príbehy

Milovníci žánru fantasy sa v súčasnosti s dobrými príbehmi najčastejšie stretávajú hlavne v knihách, filmoch a aj počítačových hrách. Spomínané veci ale nemusia byť jediným zdrojom príbehov. Tým ďalším môže byť aj hudobná tvorba metalových formácií.


Týchto šesť kapiel vytvorilo skvelé fantasy príbehy, ktoré by sa nestratili ani na filmovom plátne:

Rhapsody of Fire

Rhapsody of Fire sa s čistým svedomím dajú označiť za kráľov talianskeho metalu. Vo svojich piesňach okrem gitár využívajú aj rôzne symfonické nástroje (čembalo, husle, flauty) a aj mohutné zbory. Vznikli v roku 1995 v meste Triest.

Už od prvej platne Legendary Tales (1997) v skladbách začali rozvíjať zaujímavú epickú ságu Emerald Sword Saga. Je to príbeh aliancie krajín (Enchanted Lands) Algalord, Irengard, Elgard a Ancelot a hlavne Ľadového bojovníka, ktorý bojuje na ich strane proti silám temnoty vedených krutým kráľom Akronom. Pri záverečnom diele tejto ságy Power of the Dragonflame (2002) sa fanúšikovia dočkali prekvapivého rozuzlenia.

Kapela neskôr prekonala štýlové zmeny a obrovské personálne rošády, až z pôvodnej zostavy ostal sám klávesák Alex Staropolli. Ten dal postupne dokopy nových ľudí a rozhodol sa vrátiť k tomu, čo kapele išlo najlepšie. S novým spevákom Giacomom Volim v roku 2019 rozbehli novú ságu Nephilim's Empire Saga. Prvým dielom bol album The Eight Mountian z roku 2019 a druhý Glory for Salvation vyšiel v roku 2021 a aj ich ďalšia nahrávka bude súčasťou tejto ságy.

Rhapsody of Fire. Zdroj foto: All Noir


Marco Garau's Magic Opera

Rhapsody of Fire v rodnej krajine inšpirovali ďalších muzikantov. Napríklad aj bandu Derdian, ktorá vznikla v Miláne v roku 1998. Avšak pre určité spory medzi muzikantmi (v súčasnosti podľa všetkého zažehnané), klávesák Marco Garau rozbehol projekt, ktorý nazval Marco Garau's Magic Opera.

Prvotinu The Golden Pentacle vypustili do sveta v roku 2021. Texty albumu napísal Marco a sú to vlastne príbehy o čarodejníkoch – Amtork Saga. Prvý album nás uvedie do tejto ságy, ktorá nesie názov podľa ríše Amtork. V tejto ríši žili spokojne ľudia pod vládou kráľa Leibera. Rozhorel sa ale spor medzi dvoma mocnými čarodejníkmi. Prvý z nich – lord Kama bol verným priateľom kráľa a pomáhal mu pri všetkých dôležitých rozhodnutiach. Druhý – sir Dohron bol čarodejník so zlou dušou, ktorý neznášal lásku a šťastie.

V druhej nahrávke Battle of Ice (2022) sa hovorí o tom, ako Dohron so svojimi vernými zaútočí na hrad Amtork. Nakoniec ho lord Kama spolu s Bielym drakom porazia.

Marco Garau's Magic Opera. Zdroj foto: Oficiálna facebooková stránka kapely


Twilight Force

Dvaja Švédi – Philip „Lynd“ Lindh a Daniel Beckman od roku 2000 začali skladať piesne ovplyvnené powermetalovými formáciami, ktoré boli úspešné koncom 90. rokov. Postupne im z toho vzniklo zoskupenie Twilight Force.

Aj názov debutového albumu Tales of Ancient Prophecies z roku 2014 bol podobný ako u ich slávnejších talianskych kolegov. Príbehy z textov skladieb sa odohrávajú vo fiktívnom svete s názvom The Twilight Kingdoms, ktorý vytvoril klávesák Daniel Beckman. Na koncertoch členovia kapely vystupujú v kostýmoch a všetci majú svoje ,,fantasy“ pseudonymi: Allyon – spev, Lynd – gitary, lutna, Aerendir – gitary, Blackwald – klávesy, piano, viola, čembalo, Born – basa, De’Azsh – bicie. Dokopy už vydali štyri albumy.

O prvom singli k poslednému počinu At The Heart of Wintervale kapela povedala: „Radujte sa a plesajte!! Sme mimoriadne nadšení a hrdí na to, že sa konečne môžeme podeliť o prvú skladbu a singel z nášho štvrtého opusu At the Heart of Wintervale, ktorá ma názov Twilight Force. Je to príbeh o šiestich nositeľoch kryštálu a ich snahe získať slávu siedmich kráľovstiev. Šiesti hrdinovia, ako predpovedá Kniha času, sú ochrancovia ríš a spasitelia, ktorí povedú The Twilight Kingdoms k večnej prosperite a triumfu…“ (Zdroj: Youtube).

Twilight Force. Zdroj foto: Oficiálna facebooková stránka kapely


Avantasia

Nesmieme zabudnúť ani na jedno z najpopulárnejších metalových zoskupení súčasnosti – Avantasiu. Je to vlastne projekt Tobiasa Sammeta, niekdajšieho speváka Edguy. Sammet skupinu založil v roku 2000 s cieľom splniť si sen – natočiť album so svojimi obľúbenými hudobníkmi. Všetky albumy, ktoré doposiaľ vydali, sú koncepčné.

Najviac fantasy boli prvé dva – Metal Opera pt. 1 (2001) a Metal Opera pt. 2 (2002). Účinkovali v nich hostia ako Michael Kiske, Andre Matoss, Timo Tolkki, Rob Rock… Každý zo spevákov predstavoval jednu postavu v príbehu. Tobias Sammet sa tu rozhodol spojiť dobu inkvizície a fantasy, tak trochu inšpirované J. R. Tolkienom. Ocitneme sa v nemeckom meste Mainz v roku 1602. Lov na čarodejnice je v plnom prúde a podieľa sa na ňom aj hlavná postava – mních Gabriel Laymann (Tobias Sammet). Nakoniec z čarodejníctva obvinia aj jeho nevlastnú sestru Annu Held (Sharon den Adel), ktorú nevidel od deviatich rokov. Layman sa stretne so svojím mentorom Jakobom, ktorý číta z tajomnej knihy. Neskôr potajomky do nej nahliadne aj samotný Gabriel. V kláštore sa však o tom dozvedia a Gabriela zatvoria do väzenia. Tam sa stretne s druidom Lugaidom Vandroiyom (Michael Kiske). Ten mu prezradí, že je jedným z posledných druidov, ktorí zostali na svete, a zároveň mu predstaví svet zvaný Avantasia. Uzavrú dohodu: Vandroiy pomôže oslobodiť Annu a Gabriel bude spolupracovať na záchrane Avantasie. Príbeh sa končí v albume Metal Opera pt. 2, a to nie úplne optimisticky.

Avantasia. Zdroj foto: Metalmania-Magazín, Foto: Stephen


Ayreon

Ayreon je projektom holandského muzikanta Arjena Anthonyho Lucassena. Často je porovnávaný s Avantasiou, no vznikol o niečo skôr – v roku 1994. Jadrom celého zoskupenia je duo Arjen Antohny Lucasen (spev, gitary, basa, klávesy) a Ed Warby (bicie). Podobne ako u kolegov z Avantasie, aj na ich platniach účinkujú rôzni hostia. V minulosti to bola napríklad Anneke van Giersbergen, Sharon den Adel, Hansi Kürsch či Tobias Sammet.

Takmer každý album z dielne tejto kapely je zaujímavý príbeh – väčšinou ide o mix sci-fi a fantasy. Už v prvom albume The Final Experiment (1995) sa mieša postapokalyptické vplyv s cestovaním v čase, ale nájdeme tu aj hrad kráľa Artuša a čarodejníka Merlin.

A príbeh ich najnovšieho počinu Transitus (2021) je mix sci-fi a gotiky. Koncept sa točí okolo prechodu medzi nebom a peklom. Hlavná postava – chlapec z bohatej rodiny Daniel (Tomy Karevik) stojí na rázcestí a rozpráva anjelovi smrti (Simone Simons) o svojom živote, o láske k slúžke Abby (Cammie Gilbert) a ťažkostiach, ktorými si prešla a zároveň čaká na jeho rozhodnutie. Pred poslucháčom sa rozvinie príbeh plný mystiky a fantázie, pomerne zložitý a chvíľami desivý.

Ayreon. Zdroj foto: Wikimedia


Helloween

Priam vzorom pre mnohé kapely boli aj Nemci – Helloween. Mnoho ich piesní sa síce netočí okolo fantasy, no môžeme tam zaradiť ich veľdielo Keeper of the Seven Keys. Tematike strážcu boli venované albumy Keeper of the Seven Keys: Part I (1987) a Keeper of the Seven Keys: Part II (1988).

Vyvrcholením druhého bola rovnomenná monumentálna, viac než 13-minútová skladba. Je o strážcovi Strážca siedmich kľúčov, ktorý ma vyhrať nad Satanom, zachrániť svet a hlavne pred démonmi skryť spomínané kľúče.

Voľným pokračovaním oboch Keeperov bol Keeper of the Seven Keys – The Legacy (2005).

Helloween. Zdroj foto: Metalmania-Magazín, foto: Famine Killjoy


Publicista Tomáš Karľa píše o metalovej hudbe a žánre fantastiky sú mu blízke. Viac o autorovi na jeho stránke.


24. marca 2023
Tomáš Karľa