Matrix

Larry a Andy Wachowski

Ako by ste sa zatvárili, keby vám niekto povedal, že svet okolo nás vlastne neexistuje? Že je iba virtuálnou realitou, vytvorenou a riadenou obrovským, neuveriteľne vyspelým počítačom? Že dokonca ani nie je rok 1999, ale koniec 22. storočia, civilizácia je v troskách a vládu nad planétou prevzali stroje? A že tieto stroje držia nás ľudí v akýchsi inkubátoroch v podzemí, odkiaľ sme napojení na počítačový systém Matrix, takže sme prakticky otrokmi nejakej inteligentnej mašíny a naše životy sú iba naprogramovanou ilúziou? A to len preto, že cyborgovia nás používajú ako zdroj energie? No, ako by ste sa zatvárili? Poviem vám, ako som sa zaksichtil ja: ako človek, ktorý po veľmi dlhej dobe počul nejaký skutočne originálny námet na sci-fi film.

Predpremiéra jarného hitu z amerických kín MATRIX sa stala zlatým klincom programu tohtoročného Parconu. Čo zlatým – platinovým a posádzaným diamantami. Počas premietania nechýbali zborové výkriky nadšenia a hromové potlesky a po projekcii sa mnoho z nás vážne zamyslelo nad tým, či náhodou nejde o najlepšiu filmovú sci-fi vôbec. O to ťažšie je pre mňa napísať recenziu, ktorá by vám čo najvýstižnejšie priblížila mimoriadne kvality tohto Diela. Aby som sa ponoril do tej správnej atmosféry, zatemňujem izbu, rozsypávam po podlahe prázdne nábojnice a na CD-prehrávači púšťam na plné pecky Rammstein. Ideme na to…

Thomas Anderson (KEANU REEVES) žije dvojaký život. Normálne pracuje ako slušný programátor, no zároveň je hacker známy pod prezývkou Neo. Jedného dňa nájde na monitore záhadný odkaz, ktorý ho privedie k tajomnému Morpheovi (LAURENCE FISHBURNE). Ten mu vysvetlí, že svet už dávno zničili boje medzi inteligentnými strojmi a všetko, čo Neo doposiaľ poznal, je len počítačová simulácia. Morpheus je jedným z rebelov, ktorí unikli z cyborgami kontrolovaných inkubátorov, odpojili svoje vedomie od Matrixu a žijú v podzemnom meste Zion. Morpheom vedená skupina putuje na vznášadle Nabuchodonozor – čosi medzi Nautilom a Millennium Falconom – priestormi pod katastrofou zničeným svetom. Ich hlavným cieľom je nájsť vyvoleného muža, o ktorom orákulum predpovedalo, že on jediný je schopný poraziť Matrix. A v tejto chvíli je ich hľadanie podľa všetého konečne zavŕšené. Morpheus začína s Neovým výcvikom. Z cintľavého zbabelca sa musí stať neľútostný bojovník, záchranca ľudstva, novodobý Mesiáš…

Film Matrix sa trošičku podobá na Smrtihlava Alexa Proyasa: zdanlivo normálny pozemský svet a ľudí v ňom žijúcich ovláda tajomný cudzí element. V Proyasovom filme to boli mimozemšťania, v Matrixe počítače. Zatiaľčo v Smrtihlavovi však bolo odhalenie onej cudzej nadvlády pôsobivou záverečnou pointou, v Matrixe je betónovou rampou na odpálenie boja Neom vedených rebelov proti čiernookuliarnatým agentom, v skutočnosti zabijáckym programom kontrolujúcim virtuálny svet. Aby ste ďalšie riadky nepochopili zle: tento film je geniálny od prvej po poslednú sekundu a plný nevídane originálnych nápadov i nevtieravo nahodených \„vážnych\“ myšlienok (inťoši si vychutnajú biblický podtext – ovládnutie sveta počítačmi alias Satanom, apokalypsa, veštbami predpovedaný príchod Spasiteľa, zmŕtvychvstanie atď.), avšak to, čo uvidíte v záverečných zhruba 40-tich minútach, nemá v histórii kinematografie obdobu. Zbesilý boj Nea s agentami je vrcholnou ukážkou akčného žánru a nasadzuje latku kvality tak vysoko, že doterajšiemu veľmajstrovi žánru Johnovi Woo musela pri pohľade na \„matrixácku\“ choreografiu bitiek a prestreliek stiecť z tváre všetka žltá farba. Dychvyrážajúca kamera a superšpičkový strih bravúrne kombinujú spomalené zábery svištiacich projektilov, sypúcich sa nábojníc a efektných kung-fu skokov s bleskurýchlymi kopancami, údermi a pádmi, to všetko v daždi krvi a ohňa a v mohutných explóziách roztriešteného muriva. Ako veľmi trefne podotkol Ďuri Maxon, v tomto filme je každý jeden záber umelecké dielo. Navyše hudba ako Prodigy, Rage Against The Machine, Monster Magnet, Rob Zombie či Marilyn Manson tomu celému dodáva \„drajv\“, ktorý vám mozog v lebke premení na odstredenú brečku. A pritom sa ešte nájde čas na neošúchané fóry a kultové hlášky. Áno, tušíte správne, Matrix nie je žiadny spotrebný tovar pre široké masy, ale lahôdka pre fajnšmekrov – ak sa vám páčili Blade Runner, Vrana či Smrtihlav, zaručujem vám neopakovateľný zážitok. Spoločnosť Warner Bros., ktorá nás tohto roku už raz príjemne prekvapila dynamickou comicsovou adaptáciou Blade, asi pochopila, že cesta k diváckemu úspechu nevedie cez poklonkovanie sa všeobecnému vkusu, lež práve cez štýlovú vycibrenosť. Skrátka, kult roka je tu a (pozor, šok!) nie je to Epizode I.

Nakrúcanie Matrixu prebehlo v novučičkých štúdiách 20th Century Fox v austrálskom Sidney (kde John Woo nedávno dokončil Mission Impossible II. a George Lucas tu mieni natáčať ďalšie dva diely Hviezdnych vojen) a očividne muselo byť mimoriadne náročné. Svedčí o tom aj fakt, že hlavní predstavitelia absolvovali pred prvou klapkou 5-mesačný (!) výcvik v ázijských bojových umeniach. Avšak nielen výborne predvedené kung-fu a obojručná streľba zo všetkých typov zbraní robí hercom česť – všetci perfektne stvárňujú svoje postavy i po psychologickej stránke, najmä z Fishburnea a HUGA WEAVINGA (agent Smith) mi behali po chrbte zimomriavky. Keanu Reeves po slabučkom Johnnym Mnemonicovi odvážne opäť vsadil na akčný cyberpunkový noir, a tentokrát to vyšlo. Hoci má tento sympaťák na konte bomby typu Speed či Diablov advokát, Matrix je nepochybne jeho najlepší film. Filmovou partnerkou mu je CARRIE-ANNE MOSSOVÁ, ktorá chvalabohu nie je žiadna dekoratívna kráska (hoci telesné predpoklady na to má), lež neľútostná rebelská bojovníčka Trinity, ktorej by ste sa rozhodne nechceli pripliesť pod nohy v úzkej nočnej uličke. Práve vďaka jej drsnému šarmu vás úvodná scéna v ošarpanom baráku, kde táto čiernovlasá tvrďáčka s čiernymi okuliarmi na nose a nahodená v lesklej čiernej koži narobí z jednotky polišov a kukláčov kopu sračiek, veľmi správne naladí na atmosféru nasledujúceho príbehu.

Matrix je skrátka bezchybný film (ak vám, pravda, neprekážajú veci ako komplikovaná zápletka, tvrdá muzika a asi tona vystrieľaných nábojníc). Nepamätám si sci-fi, čo by tak harmonicky skĺbila originálny nápad, spracovaný do pozoruhodne inteligentného scenára, s vrcholne vymakanými trikmi a parádnymi akčnými scénami. A bozkávať ruky za to treba dvom mužom, ktorí napísali scenár a sami si ho aj zrealizovali – sú nimi bratia LARRY a ANDY WACHOWSKI. Presadili sa slušným scenárom k Stallonovým Zabijákom, načo im dal producent JOEL SILVER plnú dôveru – a podľa skvelého komerčného ohlasu na celom svete nemohol staviť na lepšiu kartu. Ako pán Silver správne podotkol, \„toto je prvý film nasledujúceho tisícročia\“. Nedá sa nesúhlasiť. Pre mňa je Matrix najlepšou sci-fi minimálne tejto dekády a nové Hviezdne vojny budú musieť byť \„fucking good\“, aby na tom niečo zmenili.


13. júla 2000
Ďuro Červenák