Martinus Cena Fantázie 2017 vyhlásila finalistov

Slovenskí autori fantastiky by obstáli aj v zahraničných časopisoch

MCF 2017 vyhlasovanie finalistov 1
MCF 2017 vyhlasovanie finalistov 2
MCF 2017 vyhlasovanie finalistov 3
MCF 2017 vyhlasovanie finalistov 4
MCF 2017 vyhlasovanie finalistov 5

V pondelok 18. 9. 2017 večer boli v priestoroch kníhkupectva Martinus vyhlásené finálové poviedky súťaže Martinus Cena Fantázie 2017.


„Hodnotil som počas dovolenky a v prestávkach som si čítal poviedky v jednom americkom časopise. Môžem povedať, že autori tohto ročníka Martinus Ceny Fantázie by obstáli aj tam,“ vyjadril sa k úrovni poviedok súťaže Silvester Lavrík, inak najkritickejší porotca aktuálneho ročníka Martinus Ceny Fantázie rozdávajúci skôr nižšie bodové hodnotenia.

Ďalší z porotcov, zostavovateľ jednej z prvých zbierok slovenskej fantastiky Planéta Zem potrebuje hrdinov a šéfredaktor Magazínu o knihách Róbert Kotian tvrdí, že planéta Zem potrebuje autorov fantastiky. Tých bolo v pätnástom ročníku súťaže 180 na mužov a ženy rozdelených skoro presne na polovicu. Súťažili so 178 poviedkami, z čoho bolo 76 žánru fantasy, 60 sci-fi, 38 hororov a 4 viacžánrové poviedky. Ženský part si v porote strihla herečka Táňa Pauhofová, päticu dopĺňal prvý slovenský rytier Rádu fantasy Jaroslav Lupečka a „porotca z ľudu“ Marek Zákopčan. Posledne menovaný zároveň celé leto blogoval na stránkach súťaže o svojich názoroch na čítané poviedky.

Najviac bodov od poroty v prvom kole súťaže získali poviedky (zoradené podľa abecedy na základe priezviska autora): Forrest (sci-fi) autora Michala Brata z Bratislavy, Sarah (sci-fi) od Filipa Brišša z Bratislavy, Koniec sveta príde skôr (fantasy) Róberta Hrica z Vranova nad Topľou, Preplatok (sci-fi/horor) jedinej finalistky Anny Olejárovej z Bratislavy a Muž, ktorý vymyslel farbu (sci-fi) Martina Petra z Bratislavy. Dvaja z tohtoročných finalistov, Michal Brat a Martin Petro už finále v súťaži raz zažili, Petro bol v minulom roku dokonca v súťaži druhý.

Päticu finálových poviedok si bude môcť verejnosť prečítať na portáli Kultura.sme.sk postupne začiatkom októbra a o víťazovi rozhodnú čitatelia online hlasovaním. Konečné výsledky sa dozvieme v sobotu 11. 11. 2017 od 13.00 hod. na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave. Tu bude rovnako pokrstený nový knižný zborník zo súťaže Fantázia 2017.


Finalisti boli vyhlásení v pondelok 18. 9. v priestoroch kníhkupectva Martinus za účasti poroty a hostí. Aj tí autori, ktorí sa do finále nedostali, sa od porotcov mohli priamo dozvedieť názor na svoj text a pozrieť si bodové hodnotenie svojej poviedky. Porotcovia kritizovali najmä opisnosť, odseknuté konce, slabé závery a pointy. Autori podľa nich dokážu vystavať zaujímavý príbeh s uveriteľnýni postavami, no ku koncu im dochádza dych a pointy nezvládajú.

Podľa zástupcov vydavateľsva Artis Omnis, ktoré zastrešuje Cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku, v tomto roku prevládali akčné a krvavé horory s tematikou zombií. Stále viac poviedok súťaže sa podľa nich vyskytuje nad priemerom a vybrať finálovú päticu je z roka na rok ťažšie. Z 38 súťažiacich hororov sa do finále Ceny Béla prebojovali: Moja krv, Peter Gajdošík (Lučenec); Zdochlinárka, Michal Hosťovecký (Zlaté Moravce); Preplatok, Anna Olejárová (Bratislava); Jazvy, láska a oceán hnusu, autorskej dvojice Marek Slabej (Praha, ČR) a Marek Brenišin (Košice) a Táto krajina nie je pre slabých, Lenka Štibláriková (Humenné).

Petra Ohrajtera, ktorý hodnotil prvýkrát novú Cenu spoločnosti ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku, prekvapili v poviedkach zaujímavé nápady a fantastické technológie. Vo svojom výbere finalistov zo 60 poviedok sci-fi žánra ocenil najmä jednoduchý a priamočiary príbeh so zaujímavou myšlienkou. Do finále Ceny spoločnosti ESET sa prebojovala pätica: Vymáhač, Ivana Molnárová Dubcová (Hviezdoslavov); Muž, ktorý vymyslel farbu, Martin Petro (Bratislava); Tapetár, Richard R. Senček (Banská Bystrica); Adeptka, Anton Stiffel (Trnava) a Keď spomienky mrú…, Miro Švercel (Gränchen, Švajčiarsko).

„Autori už dokážu vytvoriť uveriteľné a zaujímavé postavy a vystavať pútavý príbeh, pri niektorých poviedkach som otváral oči,“ vyjadril sa Ivan Aľakša z Občianskeho združenia Fantázia, ktorý hodnotil 76 poviedok žánru fantasy. Do finále Ceny pre najlepšiu fantasy poviedku sa dostali: Pán Profesor a záhada mestečka Osamelé, Marián Gejdoš (Bobrovec); Koniec sveta príde skôr, Róbert Hric (Vranov nad Topľou); Pichľavý vietor i ostrý ľad, Michal Hruškovic (Bratislava); Vymáhač, Ivana Molnárová Dubcová (Hviezdoslavov) a Táto krajina nie je pre slabých, Lenka Štibláriková (Humenné).

Slávnostné vyhlasovanie Martinus Cena Fantázie už dlhé roky patrí do sprievodného programu knižného veľtrhu Bibliotéka a zástupcovia veľtrhu udeľujú tiež jednu z cien. Jej dlhoročnou porotkyňou je Jana Packová, hodnotiaca poviedky v Cene Bibliotéky, ktorá najprv vybrala 35 textov hodných získať ocenenie. Nakoniec ich musela zredukovať do záverečnej pätice, čo bol nadľudský výkon nehovoriac o tom, že ešte bude musieť vybrať aj víťaza. Do finále Ceny Bibliotéky v tomto roku vybrala poviedky: Zdochlinárka (horor), Michal Hosťovecký (Zlaté Moravce); Koniec sveta príde skôr (fantasy), Róbert Hric (Vranov nad Topľou); Muž, ktorý vymyslel farbu (sci-fi), Martin Petro (Bratislava); Táto krajina nie je pre slabých (fantasy/horor), Lenka Štibláriková (Humenné) a Ako bez duše (fantasy), Jana Tabačková (Tornaľa).

Možno raz príde aj na slová Silvestra Lavríka o kvalite slovenských poviedok hodnej aj zverejnenia v zahraničných časopisoch. A možno to bude aj vďaka súťaži fantastických poviedok v anglickom jazyku Fantasy Award. Do jej štvrtého ročníka sa zapojilo 24 autorov, ktorých poviedky hodnotil americký spisovateľ Josh Malerman, britský autor sci-fi Neal Asher, americký tvorca filmových efektov Colin Arthur, český veľvyslanec na Filipínach a spoluzakladateľ kultového časopisu Ikarie Jaroslav Olša, jr., a zakladateľ projektu Spaceman Championship Róbert Vokál. Medzi finalistov štvrtého ročníka Fantasy Award sa dostali: No End to the Circle (SF), Ivana Molnárová Dubcová (Hviezdoslavov); The Forgotten (F), Michaela Obertová (Prievidza); Navigating Eternity (SF), Zuska Stožická (Bratislava); The Legend of a Storyteller (F), Jana Tabačková (Tornaľa) a Contact the Ministry of Family Affairs (SF),Tomáš Hrábek (Praha, ČR).

Definitívne výsledky hlavnej súťaže MCF ako aj všetkých pridružených ocenení budú vyhlásené na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v sobotu 11. 11. 2017. Zároveň bude uvedený aj zborník poviedok pätnásteho ročníka súťaže.

Podrobnosti na "stránke súťaže MCF a na facebookovskej stránke súťaže MCF.


Zdroj: MCF.


Súvisiaci link:

„Výsledky súťaže Martinus Cena Fantázie 2016“:[https://www.fandom.sk/…antazie-2016


19. septembra 2017
Fandom SK - PR