Martinus Cena Fantázie 2014 konečne spozná svojich finalistov!

Socha - CEFA (Warhol)

Najprestížnejšia slovenská literárna súťaž v oblasti fantastických žánrov spozná finalistov. Vyhlásime ich 22. septembra o 18.00 hod. v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave.

V roku 2014 sa do súťaže zapojilo až 157 autorov s fantasy, sci-fi a hororovými poviedkami. Päticu najlepších textov vyberala porota v zložení Daniel Hevier, Adela Banášová, Jana Šlinská, Marek Kolcun a Lucia Lackovičová.

Po vyhlásení finalistov budú poviedky publikované na stránke kultúra.sme.sk. Z finálových poviedok vyberú čitatelia denníka SME hlasovaním tú, ktorá ich osloví najviac. Víťaz bude vyhlásený v novembri na knižnom veľtrhu Bibliotéka.

Martinus Cena Fantázie dáva priestor slovenským autorom, ktorých zaujímajú fantastické žánre. Nie je limitovaná vekom autora, prihlásiť sa môže každoročne ktokoľvek. Poviedkami v slovenskom jazyku prispeli aj autori žijúci v Českej republike, Švajčiarsku či v Írsku. Súťažiaci mohli svoje fantastické príbehy posielať do konca mája 2014. Následne sa začala práca pre porotcov, ktorí všetky prihlásené poviedky prečítali na čítačkách a ohodnotili ich. Autori, ktorí sa nestihli prihlásiť tento rok, môžu už teraz začať pracovať na poviedkach do nasledujúceho, 13. ročníka súťaže.

Tento rok sa uskutočnil aj historicky prvý ročník súťaže poviedok žánru fantastiky v anglickom jazyku s názvom Fantázia Award. V porote bol jeden z najúspešnejších amerických autorov fantastiky v súčasnosti Mike Resnick, redaktor Rádia Slovakia International Christopher George a prekladateľ a autor Michal Jedinák. V spolupráci s Americkou ambasádou na Slovensku vznikne z najlepších prihlásených poviedok e-zborník, v ktorom sa spoločne so súťažiacimi mladými autormi predstaví aj americký spisovateľ Mike Resnick.

V spolupráci s generálnym partnerom kníhkupectvom Martinus.sk získajú autori, ktorí sa prihlásili do súťaže, možnosť publikovať svoju tvorbu formou self-publishingu.

Víťaz získa sošku od umeleckého sochára Andreja Csillaga a finalisti možnosť publikovať svoje dielo v knižne vydanom zborníku poviedok. Najlepšia poviedka bude honorovaná sumou 250 €, autor na druhom mieste získa 150 € a tretie miesto je ohodnotené čiastkou 100 €. V rámci súťaže je možné získať ďalšie výhry. Najlepšia hororová poviedka bude ocenená Cenou Béla, ktorú udeľuje vydavateľstvo Artis Omnis. Cena spoločnosti INTEL bude venovaná autorovi najlepšej poviedke v žánri sci-fi. Spomedzi prihlásených diel bude ocenená aj najlepšia fantasy poviedka. Udelené budú tiež Cena Bibliotéky a Cena poroty pre poviedku, ktorá dostala najvyšší počet bodov od poroty.

Za dvanásť rokov existencie súťaže sa do nej zapojili desiatky začínajúcich aj profesionálnych spisovateľov. Historicky prvým víťazom súťaže bol Juraj Červenák. Medzi víťazmi a finalistami v nasledujúcich ročníkoch bola aj Alexandra Pavelková, Michal Jedinák, Jozef Karika či Zuska Stožická.

Martinus Cena Fantázie chce naďalej objavovať a podporovať slovenské autorské talent a šíriť povedomie a kvalitnej slovenskej tvorbe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Všetky informácie sa nachádzajú na novej internetovej stránke súťaže.

Ivan Aľakša a Lucia Lackovičová

Občianske združenie Fantázia


18. septembra 2014
Fandom SK - PR