Ohnivé pero Q3 2009: Manželská výmena

Pár sekúnd po jedenástej sa ozvalo zaťukanie na dvere. Vošli pomaly – ona spola ustráchane, on očami prečesával miestnosť.

„Prosím, odložte si kufre na skrinku a posaďte sa,“ ukázal som im miesta a sám som sa zložil na stoličku oproti nim.

Môj „alfa pár“, ako som si ich nazval, sa obzeral okolo seba.

„Sme tu prví?“ opáčil pán Novák.

„Prví aj poslední – na dnes. Dovoľte, aby som vám to vysvetlil,“ doložil som rýchlo, keď som mu v očiach uvidel nutkanie vstať.

Nemohol som si dovoliť nechať ho odísť – teraz, keď je riešenie na dosah ruky. Po trojročnom baby-boome sa populačná krivka začala hrozivo znižovať. Najprv sa všetci tvárili, že sa nič nedeje. Ale keď pôrodnosť začala vykazovať už len prevažne nezamestnaná časť obyvateľstva, začali sa problémom zaoberať sociológovia, psychológovia i ekonómovia. Závery všetkých vedcov boli pozoruhodne zhodné: Zlá hospodárska situácia a nízke sociálne istoty nútili človeka čoraz viac času venovať udržaniu zamestnania než udržaniu vzťahu. A málokomu sa chcelo do tejto nestability priviesť dieťa. Veď pomaly ani nebolo s kým – muži i ženy boli tak silno pripútaní k zamestnávateľom, že so svojím partnerom už ani nekomunikovali. Bežné manželské problémy, ktoré kedysi páry hravo či menej hravo zvládali, sa stávali neprekonateľnými prekážkami. Výsledkom bol obojstranný pocit krivdy, nevraživosť a nakoniec rozchod.

Môj tím bol jedným z tých, ktorým sa podarilo získať grant na nájdenie riešenia. Dva roky sme usilovne robili prieskumy, analyzovali a skúšali. A dnes nastal čas, keď sa projekt Programu manželskej výmeny dostáva do konečného štádia. Overenie experimentu v praxi. Môj alfa pár.

Naklonil som sa k nim. „Okrem vás už nikto nepríde.“

Muž zamrkal, žene sa očividne uľavilo. „Možno je to tak lepšie. Aj tak som sa bála… predsa len… s cudzím človekom…“ spustila prekríženú nohu na zem, aby sa postavila.

„Pani Nováková, v našom programe nejde o výmenu s cudzím človekom.“

„Chcete povedať, že všetky tie krvné a psychologické testy sme robili preto, aby ste nás dali dokopy s nejakými známymi?“ zvýšil hlas pán Novák.

Načiahol som sa k stolu a zobral si ich zložku na kolená. „V programe Manželská výmena, do ktorého testovacej verzie ste sa dobrovoľne prihlásili,“ zamával som im pred nosom papierom, „dávame ľudí dokopy medzi sebou. A to tak, že vy,“ ukázal som prstom na neho, „sa vymeníte s ňou,“ žmurkol som na pani Novákovú.

„Čože?“ vykríkli svorne.

„Len pokojne, pokojne, už len chvíľočku a pochopíte.“

Zavolal som recepčnú, aby nám urobila kávičku a pritiahol si stoličku bližšie k nim. „Najprv vás poprosím o podpísanie tohto vyhlásenia, že o tejto časti projektu pomlčíte až dovtedy, kým jeho výsledky nebudú oficiálne zverejnené.“

Ľudská zvedavosť je silný motor. Zvlášť u tých, ktorí sú zvedaví na svoj vlastný osud. Nasypali si cukor, naliali mlieko a podpísali. A ja som začal. Najprv zoširoka, potom z užšia, až som problematiku konkretizoval na nich dvoch.

„Teraz užijete dve červené tabletky, ktoré sú na základe testov vyrobené priamo vám na mieru. Potom strávite na našej klinike 24 hodín kvôli pozorovaniu. Zatiaľ vám pomôžeme preklenúť otras z toho, že sa ocitnete takpovediac v koži toho druhého. A potom, ak bude všetko v poriadku a ak to budete chcieť, pôjdete domov. A budete sa pokúšať žiť pokiaľ možno čo najnormálnejšie, ako viete.“

„A ak nebudeme chcieť? Ak sa nám to nebude páčiť? Veď je to… trochu… neprirodzené,“ pípla pani Nováková.

„Na to sú tie modré tablety. Môžete ich užiť kedykoľvek a do hodiny sa všetko vráti do pôvodného stavu.“

Pán Novák položil šálku na stôl. „Myslíte, že to skutočne má nejaký význam?“

„Pre vás iste. Tak ako mnohým iným párom, i vám chýba schopnosť porozumieť tomu druhému. Sú to v podstate malichernosti, ale postupne vás odcudzujú a rozbíjajú váš vzťah. Zoberme si pre ilustráciu záznam z testovacích otázok.“ Zalistoval som až k tabuľke. „Ž: Nikdy mi nepovie, že ma ľúbi. M: Chce, aby som bol stále doma a nechápe moje záľuby. Ž: Myslí si, že jedlo vzniká samé od seba a špinavá bielizeň sa cez noc sama operie a uloží do skrine. M: Nevie si zapamätať, aký benzín sa tankuje do nášho auta. Ž: Zubnú pastu vytláča od prostriedku. M: A tá vec so záchodovou doskou, prečo by stále mala byť spustená?“ Usmial som sa, aby som zľahčil situáciu, pretože vzduch v kancelárii mierne oťažel. „Teraz máte jedinečnú možnosť pozrieť sa na tú istú vec z druhej strany. To, čo vám chýba, nie je vôľa – veď ináč by ste sem neboli prišli. Chýba vám čas a spôsob – a ten vám ponúkame my. Zadarmo.“

Mladý muž sa pozrel na hodinky a nepokojne sa zamrvil.

Žena váhavo položila ruku manželovi na koleno. „Števko… Veď ja ťa mám v podstate ešte celkom rada. A tú trojtýždňovú dovolenku mi šéf nakoniec povolil.“

Tak podpísali aj ten tretí papier, zobrali puzdierko s červenými tabletkami, druhé s modrými a išli sa ubytovať.

Dvadsaťštyri hodín po užití tabletky sme ich neustále monitorovali a všetko nahrávali kvôli dokumentácii k programu. Veci sa vyvíjali podľa očakávania. Po počiatočnom šoku (pomoc zdravotného personálu i psychológa bola zabezpečená), prvých váhavých krokoch a radostiach i strastiach objavovania nového stavu bytia, manželia prežili zvyšok dňa i noc a na ďalší deň trochu potácavo, ale ruka v ruke opustili kliniku.

Vydýchol som si. Konečne mám nádej, že sa peniaze vynaložené na grant zhodnotia pre naozaj užitočnú vec. Monitorovanie a skúšobné testy dopadli dobre aj po 48 hodinách a na tretí deň som už začal uvažovať aj o Nobelovej cene.

Po troch týždňoch sa alfa pár znova dostavil do mojej kancelárie, aby sa pod odborným dohľadom zúčastnil na spiatočnej výmene.

„Tak ako, zostávate spolu?“

„Samozrejme,“ povedal pán Novák.

„Hovorí sa, že nikdy nepochopíš druhého človeka, kým neprejdeš aspoň kilometer v jeho topánkach,“ pani Nováková na mňa sprisahanecky mrkla. „A my sme toho naozaj veľa pochopili,“ zachichotala sa, uhladila si blúzku okolo bokov a zamierila s oboma kuframi do ubytovacej časti.

Na druhý deň sme ich prepustili a zverejnili náš výskum. Nastalo hotové zemetrasenie. Komisie striedali ďalšie komisie, právnici si podávali kľučky so štátnymi orgánmi. Oponentúry, podpisy, overovania, žiadosti, ministerstvá, tvrdá kritika aj vynášanie do neba. Zatiaľ sa nové žiadosti o vstup do programu hrnuli a ja som začal uvažovať o tom, či by sa som v budúcom výskume nepokúsil vyvinúť antimediálny repelent. Po pár mesiacoch sa v súvislosti s mojím menom skutočne začala skutočne spomínať Nobelova cena. Dokonca sa ku mne vrátila žena a z Austrálie sa mi ozval dávno stratený syn.

O desať mesiacov mi prišla zdobená obálka. „Dňa 25. októbra bude uvítaný do života Martinko Novák, srdečne Vás pozývame…“

Ako ináč, išiel som. Pretrpel som obrad i vrieskanie malého človiečika, len keby takých bolo viac a častejšie. Potom som sa skromne a nenápadne postavil do radu gratulantov – po publicite som už nejaký čas netúžil. Letmo som pobozkal novorodenca, hoci z plienky sa šíril smrtiaci zápach, a potriasol som rukou otcovi. Keď som šťastnej matke odovzdával kyticu, vtisla mi čosi do dlane.

„Sme vám veľmi vďační, pán doktor. To je náš darček pre vás, ale otvorte ho až doma,“ zašveholila a v kútikoch očí sa jej zaperlili slzy dojatia.

Po krstinách, konečne v pohodlí vlastnej obývačky, som si nalial poriadny pohár whisky – veď bolo čo oslavovať. Kým mi tekutina príjemne prehrievala útroby, pustil som sa odbaľovať ozdobný papier.

Škatuľku som ju otvoril dychtivo, hnaný nedočkavosťou. Keď som videl, čo je dnu, prevrátil som do seba zvyšok pohára a sťažka dosadol do kresla.

Na dne škatuľky svietili dve modré tabletky.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

26. októbra 2009
Dodo Hanes