Maniak na telefóne

Na linke je vrah DVD, 2006

Americký folklór disponuje zaujímavými urban legendami, ktoré sa často objavujú v Urban legend antológiách publikovaných v USA. Niektoré poskytujú zaujímavé námety, desivé i zábavné. Táto látka sa prakticky ponúka na spracovanie sama.

Napríklad:

Dievča príde domov z nočnej, ľahne do postele a snaží sa vyspať. Ale jej spolubývajúca si celú noc niečo zo spánku mumle. Upozorní ju a popri tom, čo sa snaží zaspať hladká svojho psa, ktorý jej za odmenu oblizuje ruku. Toto sa opakuje zopár dní, až nad ránom jedného dňa sa zobudí a už to nedokáže vydržať. Kakofóniu melódie mumlajúcej kamarátky sprevádzaná tupý nárazový zvuk tuc-tuc. To už nevydrží, utrie si dlaň od svojho štvornohého miláčika a vydá sa zaraziť spolubývajúcu. Zistí, že melódia nevychádza z jej postele, kde by mala ležať, ale z kúpeľne. S hrôzou stuhne vo dverách, keď zistí, že na sprche je uviazaná hlava spolubývajúcej spoločne aj so psou, z ktorých kvapká krv: tuc-tuc. Na dlaždičkách sprchového kúta je karmínový nápis: „Ľudia tiež dokážu lízať!”

Alebo z iného súdka. Mladá dievčina príde strážiť deti, keďže rodičia si chcú užiť večer spolu, klasika: divadlo, romantická večera pri sviečkach… Deti spia, opatrovateľka sa napcháva pred bedňou. Všetko v pohode až do chvíle, kým si nevšimne grotesknú sochu klauna, ktorá na ňu doslova čumí. Po neveľkej chvíli ju začne socha absolútne iritovať, a tak zavolá rodičom, či ju nemohla niekam odpratať. Matka: :„Samozrejme. Správaj sa ako doma.” Vydesená dievčina sa vydýchne, spokojná, že sa zbaví tej otrasnej sochy. Ale pred tým, než zavesí sa matka spýta:„Akú sochu, zlatko?” Zrazu dievčina zistí, že v dome by sa žiadna socha klauna nemala vyskytovať. Tak sa vydá presvedčiť, o jeho prítomnosti. Zmizol. Teraz už aj vydesená matka skočí po telefóne a v záchvate hystérie zavolá políciu. Po domovej prehliadke, nájde polícia na povale ukrytého chlapíka v klaunskom obleku. Toto je tá urban legenda, ktorá údajne vychádza zo skutočnosti. Nakoniec vyšlo najavo, že chlapík bol chovancom psychiatrickej liečebne, ktorá sa nachádzala neďaleko domu. Už dva týždne bol pohrešovaný a trpel silnou schizofréniou. Počas svojej neprítomnosti si ukrýval v dome na povale a v noci chodil sledovať deti ako spia.

V snímku Na linke je vrah, taktiež figuruje mladá opatrovateľka. Dievčina si chce zarobiť nejaké tučné doláriky za stráženie detí zazobaného páriku. Ako ináč, ich dom je jedna obrovská snobská vila nachádzajúca sa na samotke v horách. Počas osamelých chvíľ strávených strážením detí je mladá Jill bombardovaná anonymnými telefonátmi, čo by nebolo až také divné. Ale on sa nikto na druhej starne neozýva.

Priehľadné ako babkine bombarďáky. Umelo vykonštruované prostredie za účelom vydesiť. Lenže v tak neprirodzenom prostredí je to nemožné. 83 minútová stopáž, v ktorej je 80 percent len prehliadkou vily pre reláciu Môj dom, môj hrad.

Mladá dievčina pobehuje po dome v paranoidnom tušení, pričom presnorí všetky izby, vrátane šatníkov. Za scenár je zodpovedný Jake Wade Wall, ktorý sa snažil vylepšiť pôvodný scenár Steve Fekeho z roku 1979. Spolu s režisérom Simonom Westom (Con Air, Generálova dcéra, Tomb Raider) sa ale o zlepšovaní nedá vôbec hovoriť.

Celá atmosféra filmu je vypumpovaná do vzduchoprázdna. Jeden alebo dvakrát sa podarí režisérovi priblížiť k bodu, kedy by sa už mohlo niečo udiať, aspoň minizvrat, ale to by nemohol West vytiahnuť to najotrieskanejšie klišé z nejakého teen hororu. Scenár ja slátanina na entú. Okrem toho, že chýba motív vraha, jeho minulosť alebo hocičo iné, čo by bolo záživnejšie než milostné problémy hlavnej hrdinky. Podľa kalkulácii tvorcov sa žiadne zmienky o úchylnom vrahovi nehodia do filmu pre tínedžerov. Telefónne hovory ako prostriedok psychického nátlaku zvráteného úchyláka je super nápad, ale nie vo forme stredoškolského projektu Urob si sám.

Na linke je vrah je one-girl show. Sólo Camille Belle, celkom sympatickej babenky, ktorá má i niekoľko hereckých skúseností z hlavných a vedľajších rolí, podáva slušný výkon.

Úvodných päť minút je spracovaných na úrovni. Pripravovanie atmosféry, polícia vynášajúca mladú dievčinu v štyroch mechoch na mrtvoly. Sľubný začiatok plnohodnotného thrilleru. Ďalších 78 minút je ukážka plytvania celuloidom a hlavne času. Po ukončení úvodných scén môžete DVDčko rovno vyhodiť do odpadkov. Na linke je vrah? Tak ho pošlite do .....

Na linke je vrah (USA, 87 minút) Réžia: Simon West. Scenár: Jake Wade Wall, Steve Feke. Hrajú: Camilla Belle, Tommy Flanagan, Katie Cassidy, Tessa Thompson…


1. februára 2007
Martin Kudláč