Máj, lásky a Ceny Fantázie čas

Cena Fantázie 2011

cefa2010-ilustracka

Už len do konca tohto mesiaca majú slovenskí autori fantastiky čas na odoslanie svojich poviedok do deviateho ročníka literárnej súťaže Cena Fantázie. Súťaž slovenských poviedok fantastických žánrov (sci-fi, fantasy, horor) je od roku 2003 vyhlasovaná vydavateľstvom Fantázia. To začalo od roku 2006 vydávať aj knižné zborníky najlepších poviedok každého ročníka súťaže, ktoré sú jedinými knižne vychádzajúcimi antológiami slovenskej fantastiky v súčasnosti.

Koncom apríla sa všetkých päť zborníkov objavilo už aj v podobe e-bookov. „Reagujeme tak na súčasné trendy. Aj keď radi „voniame knihy“, vieme, že čítačky e-kníh a tablety, či smartfóny sú už povinnou výbavou mládeže. Koniec-koncov o niečom podobnom sme kedysi snívali, keď sme sami čítali a sledovali sci-fi príbehy z budúcnosti,“ hovorí Ivan Aľakša, vyhlasovateľ a administrátor súťaže Cena Fantázie. „Že išlo o správny krok, dokazuje pätica e-bookov Fantázia 2006–2010 umiestnením medzi najpredávanejšími e-knihami internetového obchodu Martinus.sk.“

Literárna súťaž Cena Fantázie má aj svoje pridružené ocenenia. Takto majú poviedky zaslané do súťaže vlastne možnosť zvíťaziť v jednom ročníku viackrát. Je to predovšetkým Cena spoločnosti Intel pre najlepšiu slovenskú sci-fi poviedku, Cena knižného veľtrhu Bibliotéka, na ktorom sa každoročne vyhlasujú výsledky súťaže a Cena Béla pre najlepšiu poviedku v žánri horor. Kým o pridružených súťažiach rozhoduje porota, Cena Fantázie má po prvom kole s odbornou porotou ešte druhé kolo, v ktorom o konečnom poradí finálových poviedok rozhodujú čitatelia portálu Kultura.sme.sk.

Autorom ocenenia – originálnej sochy Cena Fantázie – je umelecký sochár Andrej Csillag. Knižné zborníky zo súťaže majú každý rok obálku od iného slovenského maliara. Súťaž existuje aj vďaka podpore siete kníhkupectiev Brloh, ktorá venuje za každú predanú fantastickú knihu v priebehu roka dva centy na podporu literárnej súťaže.

Na stránke Ceny Fantázie je okrem propozícií súťaže uverejnený aj aktualizovaný zoznam prijatých poviedok, autor je ihneď informovaný, či jeho poviedka prišla v poriadku a či bola zaradená do súťaže. Autorom sú tu poskytované aj rady pre prípad, že sa chcú zapojiť a nevedia, ako na to. „Takýto spôsob komunikácie so súťažiacimi nemá určite žiadna iná slovenská literárna súťaž,“ vyjadril sa administrátor Ceny Fantázie Ivan Aľakša.


7. mája 2011
Fandom SK - PR