Ľúbite hrdinov z Marvelu? Minireportáž z výstavy

Tento rok sa nesie v znamení hrdinov. Do kín prišiel film Avengers: Vek Ultrona, do televízie seriál Daredevil, spisovatelia Juraj Červenák a Alexandra Pavelková (a nielen oni) vydali nové knihy, téma tohtoročného Slavconu bola Hrdinovia v nás. Čakajú nás filmy ako Ant-man, Fantastic Four, témou koncoročného Fénixconu/Parconu je Odysea. Všade samí hrdinovia. Tí zo sveta amerického vydavateľstva Marvel sa v júni rozhodli navštíviť aj Bratislavu, predstavili sa v rámci interaktívnej výstavy pod názvom I Love hrdinov, ktorá sa konala v OC Centrál. A na takej výstave som nesmel chýbať ani ja.

I love hrdinov

Marvel je americké vydavateľstvo, ktoré sa špecializuje na vydávanie komiksov so superhrdinskou tématikou. Svoj vplyv rozšírilo i na videohry, hrané, animované a celovečerné filmy. Začínalo pod názvom Timely Comics v roku 1939. Meno sa mu zmenilo až v roku 1961, kedy spisovateľ Stan Lee a maliar Jack Kirby vytvorili svoj prvý komiks so superhrdinskou tématikou – Fantastickú štvorku. Všetci hrdinovia vystupujú v rovnakom vesmíre pod názvom Earth-616.

trochu dreveny thor vytiahnite si kladivo spiderman zoskoci

Výstava I love hrdinov prebiehala od 4. – 30. júna 2015. Každý víkend si organizátori pripravili množstvo workshopov, kvízov a iných sprievodných akcií. Viem, že táto výstava je určená hlavne pre deti, ale čakal som od nej viac. Jediných hrdinov, ktorých som našiel v OC Centrál boli Iron-man, (ktorý návštevníkov vítal hneď pri hlavnom vchode), Captain Amerika, Hulk, Thor a Amazing Spider-man. Veď svet Marvelu obsahuje veľa iných postáv, ktoré organizátori mohli priblížiť návštevníkom. Trochu ma mrzelo aj inštalácia akčných figúrok, boli „nemastné-neslané“. Veď sú to superhrdinovia, nemali by stáť ako kôl v plote a čakať na zázrak.

nasrdeny zeleny chlap iny ironman malicke pre najmensich

Napriek tomu sa bolo na čo pozerať. Figúrky, Mjolnir, konzolová hra v každej sekcii superhrdinu. V hernej zóne sa nachádzalo plno vakov, na ktorých si mohli najmenší návštevníci odpočinúť a plno komiksov, hlavne v angličtine. Deti tam určite dokázali stráviť veľa času, ale ja musím zrejme ešte pár rokov počkať na novú motiváciu. A vy ste boli?

leharo pre fanusikov komiksy na predaj zberatelske figurky

Foto: Autor.

Viac fotiek autora z výstavy nájdete na jeho facebookovskej stránke.


30. júna 2015
Serjoža Serjožovič