Lovci & Zberači

Michal Hvorecký

Poviedky Michala Hvoreckého majú silu. Dokážu ovplyvniť bežného konzumenta ako aj kritikov, ktorí v intelektuálnom orgazme vyvaľujú oči (viď obálka knihy). Jednoducho, všetci sa rozplývajú nad talentom mladého obyvateľa Wilsonova. A pýtate sa, či oprávnene? Túto otázku si musí každý zodpovedať sám – pretože, napriek tomu, že sú Lovci & Zberači vynikajúcim čítaním, nedoporučujem ich každému. Intelektuál bude vzdychať rozkošou, no ak čítate výhradne Kulhánka, Eddingsa či Goodkinda, obchádzajte túto elegantnú knihu širokým oblúkom. Hrozí vám totiž intoxikácia myslením…

V zbierke nájdete päť poviedok, z ktorých dve už nie sú novinkou. No to nevadí, pretože Prvé víťazstvo supermarketov až v tejto knihe získalo tú správnu príchuť – vďaka spolupráci s ďalšími textami. Lovci & Zberači sú totiž mimoriadne vygradovaní, a napriek prvému orgazmu v poviedke Berlin máte šancu na minimálne dva ďalši vrcholy.

Témy zbierky sú v podstate dve – vďaka prítomnosti poviedky Najhorší zločin vo Wilsonove. Tento textík bol napísaný pre zbierku združenia Rigor Mortis Je dobré být mrtvý a je práve o tom. Wilsonovo – alternatívna Bratislava – má trochu odlišné problémy. Inkvizícia nikdy nespí a diabol vystrkuje pazúry a incubus aj niečo iné. Príjemné čítanie, doplnené obrázkami, dobrá atmosféra, aj keď trochu „ukecaný“ dej. Wilsonovskí hriešni ľudia sú však iba predjedlom, zvyšné texty sú v inej, ďaleko vyššej triede…

Lovci & Zberači vlastne ani nie sú fikciou, skôr hyperbolou dnešných otázok. Michal Hvorecký vo svojich textoch pozoruje súčasnú spoločnosť, komentuje jej problémy a cynicky poukazuje na skryté a dnes ešte málo používané metódy manipulácie s davom. Našťastie, dnes ešte nemáme ľudí závislých od sitcomov (od telenoviel už áno ;-), neprišla doba antimodeliek a protesty proti globalizácii nie sú natoľko zmanipulované. No Hvoreckého analýza je prekliato blízka skutočnosti a moje vzdelanie marketéra mu dáva za pravdu. Áno, mladý, ale už Majster spisovateľ, sa pozrel pravde do očí a ukázal čitateľom fázu prechodu z dnešnej organizácie spoločnosti do organizácie, ktorú vo svojich dielach popisuje Neal Stephenson (Snow Crash, Diamond Age). Hvoreckého svet ešte navonok funguje na báze národných štátov, no vox populi je už hlasom väčšiny peňazí. Nadnárodné korporácie vládnu a je len otázkou sekúnd, kedy sa sa štát zmení na Stephensonovu frančízu a neskôr na fýl organizovaný na báze spoločných záujmov a kapitálu.

A konkrétnejšie k poviedkam. Nové médium je príjemným predjedlom, drsnou ukážkou budúcnosti reklamy. Závislosť od sitcomov a projektívna telepatia v televíznom vysielaní – aj keď nemáte mačku, kúpite si Whiskas. Berlin je zase proxemickým tancom antimodelky a jej agenta – kde nie je jasné, kto zvíťazí a kto prehrá. Ide o veľké peniaze a aj čelo naivky môže skrývať brilantné myšlienky. Závidel som ;-) Prvé víťazstvo supermarketov vám ukáže motivácie vašich nákupov – keď si tovar vyberá vás (aj keď si myslíte opak). Toto je dávnou skutočnosťou, študenti sa o tom učia v školách – len vy sa doma čudujete, ako sa vám do nákupného košíka dostalo to drevené uhlie a plastová lopatka. Carrefour tej je lacnejší…

No a napokon Brand Party – vrchol zbierky. V podstate je to akčná poviedka, ženie sa vpred rýchlosťou Šikanzenu. Sledujete príbeh mladej ženy, ktorú si osud (rozumej nadnárodná korporácia) vybral do náročnej úlohy. Viac vám neprezradím, no môžete si byť istí, že pozadie street parties a protestov antiglobalistov nie je také jasné, ako sa vám zdalo. A že nie sú za všetkým drogy a ufúľaní hipíci či raveri. Svet je „báječné místo pro život“ a je plný peňazí… A o to ide.

Výborná kniha, plná narážok, odkazov a vecí na zamyslenie. V akčnom kabátiku, s vtipom a ľahkosťou klauna. Cynické, drsné, pravdivé – blahoželám autorovi.

Hodnotenie – 9/10 (Wilsonovo sa mi až tak nepáčilo)

Lovci & Zberači, Michal Hvorecký, takmer fikcia (techno.sk, obálka Tibor Holoda, brož., 267 strán, 199 Sk, ISBN 80–88897–73–4)


31. októbra 2001
Rastislav Weber