List nášho nového čitateľa - Fantázia 24

Na mail časopisu Fantázia sme minulý týždeň dostali tento list. Zvyčajne našim čitateľom odpovedáme cez listáreň vo Fantázii, toto skvelé dielko však musíme zverejniť a podeliť sa oň s vami. Samozrejme sme autorovi listu odpovedali aj priamo, keďže nás k tomu vyslovene žiadal. Nasledujúci text (jeho list) nie je gramaticky opravený, nechceli sme vám totiž pokaziť kompletný pôžitok z jeho čítania.

Vážená redakcia Fantázie.

1.) List si prečítajte celý. Nie je v ňom len kritika. Ale určite pošlite odpoveď. S pozdravom siriusblack.

Ak môžete chcel by som odpovede na všetky otázky!!! Prvé číslo vášho časopisu ktoré som si kúpil bolo číslo 24. A to iba vďaka článku v jednom nemenovanom denníku. Kde písali, že na Slovensku Fantasy knihy nevydáva nijaké vydavateľstvo, iba vychádza podobne zameraný časopis. Dovtedy som o vašom časopise nepočul aj keď o Fantasy, Sci-fi sa zaujímam už dosť dlho. Zaujímam sa aj o Mangu a Anime. V Piešťanoch vás majú iba v jedinom stánku!!! Prečo nemáte nikde nijakú reklamu na časopis. Časopis Pevnost si kupujem od začiatku, lebo mali dosť veľkú reklamu.

2.) Z vydavateľstva Columbus, my odpísali, že na Discworld (Zeměplochu) Terryho Pratchetta vlastní práva nejaké Slovenské vydavateľstvo. Neviete aké? Je to od toho vydavateľstva, pekná špinavosť mať práva na najlepšiu sériu kníh, a nevydať ju. Prečo knihy nevydajú, keď českú verziu Zeměplochy si kupujú aj Slováci.

3.) Prečo je na časopise napísané 7. ročník, keď v Januári 2003 vyšlo 24 číslo? Prečo nikde v časopise nie je napísané kedy vyjde ďalšie číslo??? Časopis vychádza iba ako dvojmesačník, prečo nie ako Mesačník, nemáte každý mesiac o čom písať. Veď každý mesiac vyjde toľko kníh. Najmä veľa Fantasy kníh aj keď iba v češtine, ale čo už narobíte keď Slováci sú a vždy budú závislí na Čechoch. Lebo na Slovensku sú iba chudáci, ktorý nie sú schopný vydávať Fantasy knihy. Aj keď je o ne veľký záujem. Máte na výber, buď si prečítate český preklad alebo nič. Mohli by ste vychádzať ako mesačník, a písať aj o normálnych knihách akú sú knihy od Stephena Kinga, Michaela Crichtona atď.

4.) Dajú sa niekde na Slovensku zohnať tieto knihy a nemôžete ich aj zrecenzovať. Keby som mal tieto knihy recenzie napíšem. Teraz nasleduje zoznam kníh: Pri niektorých knihách je napísané Nevyšla v Slovenčine? Chcel by som odpoveď. Na www.brloh.sk – Skoro nič z týchto kníh nemajú, hlavne DragonLance!!! Margaret Weis, Tracy Hickman: DragonLance – Kroniky 1: – Draci podzimního soumraku, Svazek 1, Margaret Weis, Tracy Hickman: DragonLance: Kroniky – Draci zimní noci, Svazek 2, Margaret Weis, Tracy Hickman: DragonLance: Legendy, Trilógia, David Colbert: Kouzelný svět Pána prstenů – Nevyšla v Slovenčine??? Terry Pratchett, Úžasná Zeměplocha: Poslední hrdina. Terry Pratchett – Úžasná Zeměplocha: Zloděj času. Terry Pratchett & Neil Gaiman: Dobrá znamení. Nevyšla v Slovenčine??? Neil Gaiman: Nikdykde – Nevyšla v Slovenčine??? Neil Gaiman: Američtí bohové – Nevyšla v Slovenčine??? Stephen King: O psaní – Nevyšla v Slovenčine??? Ray Bradbury: ZEN a umění psát – Nevyjde v Slovenčine??? Philip K. Dick: Minority Report – Nevyjde v Slovenčine??? Philip K. Dick: To je Wub , kapitáne! – Nevyjde v Sovenčine??? Philip K. Dick – Nevyjdú aj nejaké iné knihy a poviedky v Slovenčine??? David Day: Průvodce Světem J.R.R. Tolkiena – Nevyjde v Slovenčine??? Stanislaw Lem: Solaris – Nevyjde v Slovenčine??? Mamutí kniha: Humoristické Fantasy poviedky. Philip Pullman: Světla Severu – Nevyjde v Slovenčine??? Philip Pullman: Dokonalý nůž – Nevyjde v Slovenčine??? Michael Crichton: Korisť, C. J. Cherryh: Bádateľ – Nevyjdú v Slovenčine??? Robert Asprin – Další príma mýtus. Robert Asprin – Zrození mýtu aneb Další pěkná šlamastyka. Robert Asprin – Nástup Mýtu aneb prima dárek pro Aahze. Robert Asprin – Mýtus pokračuje aneb Skeeve vrací úder. Robert Asprin – Zrádný mýtus aneb Jak se to málem nevyplatilo. Robert Asprin: Myšn impasybl aneb Svěrázny mýtus. Roger Zelazny: Noc v osamělém říjnu . Howard Phillips Lovecraft: Vyšli nejaké jeho knihy Slovensky??? Lene Kaaberbol: Čarodějky – Witch: Srdce Kondrakaru. Robert Jordan: Kolo času – 1 až 8 diel. Dean Koontz: Podivné cesty, Táňa Grotterová – Nevyjde v Slovenčine?

Chcel by som aj iné knihy ale kto si to môže v dnešnej dobe dovoliť kupovať. Som na vozíku takže ja určite nie! Veď jedna kniha v češtine stojí najmenej 400 Sk. V nejakom článku písali, že knihy od Pratchetta, Kinga, Margaret Weis & Tracy Hickman a iných sa vraj dajú z Internetu stiahnuť. Je to vraj viac ako 8000 titulov v Angličtine a počet sa každodenne zvyšuje. A tiež sa vraj dajú v češtine stiahnuť všetky Úžasné Zeměplochy. Neviete kde by sa dali tieto knihy stiahnuť? Alebo ako by sa dali nájsť na Internete. Keby sa dali série Discworld a DragonLance zohnať v angličtine chcel by som sa pokúsiť o slovenský preklad niektorých kníh. Je pravda, že pirátstvo je trestné, ale čo môžete robiť, keď chcete čítať a nemáte na kupovanie kníh Tisíce???

5.) Ako je možné že Váš časopis stojí 40 Sk keď má iba 66 strán a strašne hnusný papier. Napríklad týždenník Plus 7 dní má priemerne 130 strán a 10krát kvalitnejší papier ako vy a stále stojí 25 Sk. Ešte je na 3 strane Napísané podporené Ministerstvom kultúry SR. Keď vás podporujú ako je potom možné, že máte najhorší papier. Prečo ste písali o knihe Johnny a mŕtvi, keď v Decembri 2002 vyšla už kniha Johnny a Bomba. Bolo to zbytočné, lebo knihu Johnny a mŕtvi predávali už v Novembri 2002.

6.) Strana 4: SFejtónik čo to malo v čísle 24 znamenať. Písala to nejaká duševne chorá ženská? Lebo, Imaginárnych priateľov majú deti maximálne do 10-tich rokov a keď má dieťa viac ako 10 rokov je to blázon. Tento článok je detinský. Ako chcete konkurovať Pevnosti? Takýmito kravinami. Pevnost je aspoň seriózny časopis. S takým postojom, že Fantasy je pre deti ďaleko nezájdete. Lebo inak si neviem vysvetliť tento debilný článok. Ideálny redaktor Fantázie, ďalšia blbosť, je to niečo strašné. Fantázia mi pripadá ako časopis pre 9-ročných. Týmto sťahujete časopis ku dnu. Úryvky z knihy sú dobré ale uverejňujte ukážky z aktuálnych kníh. Kým ste vy uverejnili úryvok z knihy Johnny a mŕtvi, Ja som už dávno mal prečítanú celú trilógiu. Lebo Pratchett je najlepší spisovateľ a jeho knihy sa čítajú skoro samé.

7.) Rozhovor s J. Howe celkom dobrý článok, ale Howeho kresby neznášam. Pozrite si ilustrácie k Pánovi prsteňov od Slovartu. Bilbo tam vyzerá ako nejaké 5-ročné decko. Ostatný Hobiti to sú karikatúry. Trpaslíci z Hobita sú tiež odporní. Galadriel to isté aj Stromobrad je nechutný. Gandalf sa dá zniesť, Bilbova nora je tiež, Jediné čo vie Howe kresliť je príroda, hrady, zámky. Niektoré jeho kresby sú až veľmi prehnané a extravagantné. Ako mohol robiť poradcu k filmom Pán prsteňov, keď všetko vo filmoch vypadá úžasne. Ale niektoré jeho kresby nie???

8.) Rubrika úryvky z kníh: 70%, Ale nie Sapkovski: Narrenturm – to je strašná kniha o ničom, polovica knihy je Latinsky. Keby som mal Latinsko/Slovenský Slovensko/latinský slovník. Aby som si mohol prečítať všetko možno by to mohla byť dobrá kniha?

9.) Poviedky 50%, Niektoré sa dajú čítať. Od Pavelkovej nemienim nič čítať lebo už, dokazila knižnú sériu Miešanci. Ale neznášam jej opisy udalostí z pohľadu zvierat. Zo zvierat robí inteligentov. A navyše so Š. Konkoľom dokazili celú knihu a navyše je nedokončená. Asi chcú zarobiť na ďalších dieloch? Na to sú spisovatelia aby knihu dopísali celú a nie aby ste si museli domýšľať čo sa asi stalo!!!

10.) Pán prsteňov, Je to dobrý film, ale prečo sa rozplývate nad Predĺženou verziou, keď je iba s titulkami českými. A navyše Slovenský dabing ani slovenské titulky nemá ani normálna verzia. Ukážte mi koľko ľudí si môže dnes dovoliť kúpiť film na 4 DVD. A navyše všetky materiály nemajú ani českú podporu. A keď máte záujem iba o film načo Vám budú 2DVD navyše s extra materiálmi. Tolkien ma vôbec nezaujíma Jedine jeho knihy. Dá sa zohnať Predĺžená verzia DVD bez tých dvoch zbytočných DVD. Nedá. Keď chcete iba film a scény navyše môžete si trhnúť. Nemáte na výber.

11.) Fotky v strede časopisu sú Super, práve tie som zháňal!!!

12.) SF Novinky načo píšete o knihách, ktoré vyšli v USA. Ku každej takejto knihe by ste mohli napísať či vyjde aj v Slovenčine. Napr. Crichton: Prey.

13.) Soundtrack recenzia Two Towers, OK, Koľko min. má hudba zo Spoločenstva?

14.) Recenzie kníh, Jednoznačne najlepšia rubrika. 3 strany to so robíte srandu? Raz za dva mesiace 3 strany. Rubrika by mala mať aspoň 8 strán. Alebo máte recenzie na vašej webovej stránke. Podľa mňa je stránka neprehľadná. Kde je nejaký register. Na stránke som nič nevedel nájsť. Keď vychádza už 7 ročník nemáte nejakú archívnu www stránku kde by som si prečítal staršie ročníky.

Kde zoženiem recenzie, keď máte iba 3 strany? Kde sa dajú na Slovensku kúpiť knihy v češtine? napr. DragonLance, Zeměplochy na www.brloh.sk 90% kníh nemajú ani tieto dve série.

15.) Comics 0%, Harry Potter & Pán prsteňov & Filmové recenzie 90%. Píšte o aktuálnych filmoch: Útok pavúkov je od Februára na Videu!!!

Str. 57: Jason Isaac, detský predstaviteľ Luciusa Malfoya. Máte to popletené Jason Isaac hral skutočne Luciusa Malfoya. Mladý herec? Asi ste mali na mysli Toma Feltona hral Draca Malfoya a on je detský protivník Harryho Pottera. Lucius Malfoy je Dracov otec. Bol som na obidvoch filmoch ale nikto sa nepovracal aj keď niektoré scény boli nechutné. Ten Nór chcel byť iba v novinách.

P.S. Čo chcete robiť s časopisom? Budete vychádzať ako mesačník? Budete mať viac strán a lepší papier? Prečo to neriešite ako Pevnost. Celý časopis majú farebný na poviedky majú iba čiernobiely papier. Nehovorte mi, že sa to nedá. Keď budete vychádzať v takejto kvalite a na recenzie kníh budete mať iba 3 strany, neviem či si budem Fantáziu kupovať. Jedine ešte keby to bol mesačník. Zatiaľ Váš čitateľ siriusblack.

Vyvarujte sa čechizmov, nespisovných a slangových výrazov: film šliape ako má, otvorí pusu – ústa, ilm-áckeho – spoločnosti ILM, celkový dojem inakosti? Bubáčiky – snáď peniaze, To je najsprostejší výraz!!! Zachlomaždí? Prečo sme projekt I Robot vypichli – vypichnúť si môžete jedine oko perom, keď píšete také kraviny!!! Peckách? V lufte, Dobrodružák – Dobrodružný film!!! Zamorduje, Vraždiaci Motherfucker nepíšte do časopisu takéto výrazy, keď sa film volá Bones (Kosti). Vampírus Buzerantus – Keď sa ti film nepáči nerecenzuj ho!!!


1. apríla 2003
Fandom SK - PR