Liga výnimočných gentlemanov

LXG

Prechod neohrozených hrdinov z políčok comicsových zošitov do okienok celuloidových pásov má už riadne dlhú a úspešnú tradíciu. Až donedávna sa však filmy inšpirovali len príbehmi sólových superhrdinov. Ak nerátame Záhadu hlavolamu podľa kreslených seriálov o Rýchlych šípoch, tak prvou comicsovou tímovkou prevedenou na strieborné plátna boli až X-Meni. Ich úspech nepochybne odštartuje adaptácie ďalších kreslených \„grupákov\“. Prvým z nich je LIGA VÝNIMOČNÝCH GENTLEMANOV.

Ako napovedá už názov, hrdinskú skupinu v tomto prípade netvoria prihriati svalnáči v priliehavých pestrofarebných trikotoch. LIGA sa totiž odohráva na konci 19. storočia, kedy veru ešte svet nechyroval o rádioaktívnych pavúkoch, mutácii či toxickom odpade. Hrdinovia sa rodili celkom iným spôsobom – najčastejšie v hlavách vtedajších autorov dobrodružnej, detektívnej či hororovej literatúry. Bola to doba Julesa Vernea, Roberta L. Stevensona, Arthura C. Doylea, Henryho R. Haggarda či Brama Stokera. A ich verný fanúšik, v súčasnosti zrejme najuznávanejší comicsový scenárista Alan Moore, vyťažil esenciu z ich diel a vytvoril jednu z najoriginál­nejších tímoviek, aká kedy uzrela svet stránok rozdelených na kreslené políčka. Hrdinskú skupinu v jeho podaní vytvorili dobrodruh a lovec Allan Quatermain (známy z Haggardových dobrodružných románov, hlavne Baní kráľa Šalamúna), kapitán Nemo (aj so svojím neodmysliteľným \„ponorným člnom\“ Nautilom), upírka Mina Murrayová (ktorá má za sebou \„škandalózny a tragický\“ rozvod s Jonathanom Harkerom), neviditeľný muž Skinner a nakoniec i plachý, nenápadný Dr. Jekyll, ktorý sa v stresových situáciách mení na neuveriteľne vulgárnu a krvilačnú obludu známu ako pán Hyde. Vo filmovej adaptácii partiu dopĺňajú nesmrteľný Dorian Gray a prišelec z Ameriky, výborný strelec z koltu i winchestrovky menom Tom Sawyer. Títo všetci sa vyberú na tajnú misiu, ktorej cieľom je nájsť tajomného zločinca menom Fantóm. Ten nemá na práci nič lepšieho, len robiť rozbroje medzi rôznymi európskymi krajinami, hlavne medzi Nemeckom a Britániou, ktoré čoskoro povedú k prvej svetovej vojne…

LIGA sa nakrúcala v lete 2002 v pražských filmových ateliéroch, kde práce nepríjemným spôsobom prerušili ničivé povodne. Vodný živel poškodil viacero kulís a rekvizít, najmä Nautilus. Okrem tejto katastrofy poznačili nakrúcanie i spory medzi Quatermainovým predstaviteľom Seanom Connerym a režisérom filmu. Tým nie je nik iný ako Stephen Norrighton, ktorý sa svetu predstavil úspešným akčným hororom Blade. Uvidíme, nakoľko sa tieto nepriaznivé vplyvy podpísali na kvalite samotného filmu. A keď už sme začali z menoslovom, spomeňme i Stuarta Townsenda (predstaviteľ Lestata z Kráľovnej prekliatych) v úlohe Doriana Graya, hviezdu seriálu Brutálna Nikita Petu Wilson ako Minu Harkerovú či Jasona Flemynga (známeho z gangsteriek Guya Ritchieho) v úlohe Dr. Jekylla.

Trailer a ukážky naznačujú, že film je nabitý akciou, bojovými umeniami a kvalitnými trikmi (najmä pokiaľ ide o stvárnenie neviditeľného muža). Na druhej strane však evidentne trpí prístupnosťou PG-13, takže z neho museli byť dosť necitlivo vystrihané krvavé scény. To Stephena Norringtona, ktorý v Bladeovi rozpútal hotový krvavý kúpeľ, ani autorov nekompromisne brutálneho comicsu určite nepotešilo. Tržby za prvý víkend sa vyšplhali iba na 23 miliónov dolárov. Slovenskí diváci budú mať tú česť zoznámiť sa s výnimočnými gentlemanmi od 18. septembra 2003.


14. júla 2003
Ďuro Červenák