Legendy II.

Zbierka fantasy poviedok

Druhý diel poviedkovej zbierky. Príbehy, ktoré napísali majstri fantasy, sú zasadené do nimi vytvorených fantastických svetov. Je to to najlepšie z dlhej fantasy poviedky. Sú to príbehy Terryho Prachetta, Orsona Scott Carda či Georgea R. R. Martina. Druhý diel, ktorý ani náhodou nezaostáva za kvalitou prvého…

Všetko podstatné na úvod som k tejto zbierke povedal v recenzii prvého dielu. Preto vám už len trošku priblížim krásu príbehov v tejto knihe.

Moře a malé rybky. Bábi Zlopočasná v najlepšej forme. Terry Prachett je majstrom nápadu, je mu v podstate jedno, či píše román, alebo poviedku. Toto je krátka story o tom, ako sa teoreticky zlá čarodejnica Bábi Zlopočasná chcela zúčastniť súťaže v čarovaní… Okolnosti boli proti, ale nebola by to Bábi, keby okolnosti nepresvedčila, že právo je na jej strane. Bábi je totiž presvedčená, že \„byť druhá\“ je iný význam pre slovo \„prehrať\“… Ako to celé dopadlo a prečo sa nedala vytiahnuť lyžica z lekváru si prečítajte sami. Stojí to za to.

Předjaří. Je mi ľúto, ale túto poviedku som prestal čítať po troch stranách. Robert Jordan má možno nejaké kvality, ale ja som ich nepostrehol. Ak je vo vete na jeden riadok osem slov s veľkým písmenom (Osud, Sila, Smrt, Stín, Temný etc), tak čosi nie je v poriadku. Možno poviedku ocenia fanúšikovia cyklu Kolo času, ja som si na nej vylámal zuby. Pátos priam striekal z každej strany a hrdinovia vyliezli z amatérskej drámy zo 17. storočia. Brrr. Nuda. Aj telefónny zoznam mi pripadal zábavnejší. Ak to niekto dočítal ďalej, nech mi dá vedieť, na ktorej strane sa konečne príbeh rozbehol – nech viem, koľko strán mám preskočiť.

Šklebil. Príbeh Alvina Tvůrce a Artuša Stuarta z pera Orsona Scott Carda je vynikajúci. Je to poviedka, ktorú budete čítať znova a znova. Príbeh o mužovi, ktorý dokázal \„ušlebit\“ medveďa, nepoctivom mlynárovi a talente Stvoriteľa. Alvin (človek odarený mocou tvoriť) dokáže obrátiť na stranu dobra alebo aspoň na tú lepšiu stranu každého a nebol by to Majster Card, aby na konci poviedky v Kongrese Spojených štátov nehlasoval za štát Kentak medveď. A pritom sa \„šklebil\“. Sila fantázie a kopec humoru. Už kvôli tejto poviedke sa oplatí zbierku kúpiť.

Potulný rytíř. George R. R. Martin zasadil túto poviedku do sveta Piesne ľadu a ohňa. Samotný cyklus ma dosť sklamal, ale táto poviedka je \„iné kafe\“. Potulný rytier je story, podľa ktorej by sa začínajúci autori mali učiť písať. Prepracovaný podklad príbehu, strhujúci dej, zápletky a tajomstvá a kopa láskavého humoru. Usmievate sa popod nos aj slzy sa vám tisnú do očí. Jednoducho, príbeh Dunka z \„Blešího zadku\“, ktorý sa na turnaji kráľov stáva serom Duncanom Vysokým nenechá ľahostajným nikoho. Pán Martin, tak ako ho mám rád.

Dřeváček. Raymond Feist a jeho Riftwar Saga. Príbeh \„Dřeváčka\“ Dirka je zasadený do času, keď na Midkemii začína invázia Tsuranov. Votrelci obsadia hrad pána Paula z Yabonu a všetci si musia poradiť, ako vedia. Či už je človek vojakom z posádky, alebo len pomocníčkom v kuchyni, ktorý roznáša drevo. Dirk jediný prežije zradný útok človeka, ktorého pokladal za priateľa – a je nútený vydať sa snehom a búrkou po jeho stopách. Láska je silná motivácia a tak dostane príležitosť súboj v ľadovom zovretí. O tom, ako sa Dirk vysporiada s neprajúcim osudom si prečítajte sami. Je to veľmi, veľmi pekná poviedka.

Běžkyne z Pernu. Pani McCaffreyovú pokladám za veľmi nevyrovnanú autorku. Čítal som od nej knihy, ktoré pretekali nudou aj výborné spaceopery nabité nápadmi. Táto poviedka je z Pernského cyklu (ten považujem za nudný) a je dobrá. Nie je tam žiadna akcia, napriek tomu sa výborne číta. Je totiž napísaná s prehľadom a nadhľadom. Prenesie vás na chvíľu do života Tenny, poštovej bežkyne na planéte Pern – zažijete s ňou pár dní, nočný beh či pád do jedovatého tŕnia, život na poštovej stanici a tanec so synom pána Weyru na slávnosti Zhromaždenia. Vcítiť sa do hrdinky nie je vôbec ťažké, odýchnete si. Je to fakt pekná poviedka.

Na záver? Kúpte si oba diely tejto zbierky, stoja za to. Lepší výber fantasy poviedok som ešte nečítal. Aj napriek tomu Jordanovi.


22. júla 2000
Rastislav Weber