Kúsok Stredozeme zadarmo

Po šiestich rokoch sa vraciame späť do Stredozeme. Tentoraz nás tam nezavedie veľkofilm, ale nízkorozpočtový fanúšikovský projekt. A neletíme na Nový Zéland, len do lesov Anglicka.

Amatérsky fan-film The Hunt For Gollum dopĺňa filmovú trilógiu Pána prsteňov. Tento film sa berie vážne, vernosť Tolkienovmu zdroju spája s vizuálnou a zvukovou nadväznosťou na Jacksonov opus. Zažijeme návrat do Stredozeme, na začiatok príbehu Froda a prsteňa, ktorý mu bol zverený. Uvidíme Gluma, opusteného jeho miláššškom, budeme sledovať dej poskladaný z črepín rozprávaní v Elrondovej Roklinke. Zabudnite na lacné paródie, podpásový humor predabovaných scén, nasilu vtipné zostrihy. Toto svetielko je živé, hrejivé, hýčkané tvorcami, vypiplané do detailov.

Námet je známy. Gandalf vyšle Aragorna, aby dolapil Gluma, pretože ten vie, kde sa nachádza Sauronov prsteň moci. Tvorcovia na čele so začínajúcim režisérom Chrisom Bouchardom si na stvárnenie príbehu vybrali strednú metráž (film má takmer 40 minút), amatérskych alebo málo známych hercov, a táto horda nadšencov pracujúca len pre svoj dobrý pocit dosiahla po dvojročnom úsilí výsledok, ktorý stojí za pozretie.

Atmosféra podložená príjemnou hudbou je dokonalá. Scenérie sú nádherné, rozprávanie plynie ako potok ohraničený dynamikou choreograficky výborných akčných scén. Hojné sú citácie Jacksonovej trilógie, nielen celkovým vyznením, ale najmä množstvom detailov – scénami, kostýmami, maskami, prácou s kamerou, osvetlením a strihom. Scény ako stretnutie v hostinci či bitka so škratmi neústupne vťahujú diváka naspäť do sveta pôvodných filmov. Digitálne efekty by si zaslúžili samostatnú kapitolu, ich najväčšou kvalitou je neviditeľnosť a prirodzenosť, s akou obchádzajú limity nízkorozpočto­vého filmu.

Samozrejme, filmu sa dá vytknúť mnoho nedokonalostí – menšia kompaktnosť scenára, slabšia úroveň dialógov (no osobne som bol milo prekvapený), nedokonalý casting (Arwen, si krásna, no elfský noštek nemáš…). Vtipné je riešenie vizuálnej náročnosti Gluma – okrem záveru je ho vidno iba z diaľky alebo vo vreci.

Tvorcovia si dali náročnú úlohu – prinavrátiť svet Stredozeme vo filme s veľmi nízkym rozpočtom (3000 libier). Zhostili sa jej so cťou a poskytli zadarmo možnosť všetkým fanúšikom vrátiť sa naspäť do svojej obľúbenej krajiny.

Napriek výhradám (tým neušla ani Jacksonova trilógia) je tento snímok významným počinom vo filmovom svete.


Hon na Gluma (The Hunt for Gollum)

Žáner: fantasy

Réžia: Chris Bouchard

Scenár: Chris Bouchard

Výroba: Veľká Británia, 2009, 39 min.

Hodnotenie: 70 %


Zdroj informácií a fotografií: http://www.thehuntforgollum.com/


10. júna 2009
Ash