Recenzia - Howard, Robert E.: Kull

Kto pozná tvorbu Roberta Ervina Howarda, pozná aj kráľa Valusie – Kulla, pôvodom z Atlantídy. Kull je totiž viac-menej alter ego Howardovho najznámejšieho hrdinu – Conana z Cimmerie. Prvá poviedka o Conanovi, ktorú Howard napísal – Meč s Fénixom, je totiž len prepísaním epizódy zo života valusijského kráľa, prepisom poviedky „Touto sekyrou já vládnu!“. A tak ako je to s Conanom a Kullom, tak je to aj s touto knihou, ktorú vydalo vydavateľstvo Laser na sklonku roku 2000. Je to totiž len nové vydanie príbehov, ktoré sme už dávno čítali, s novým prekladom a novou obálkou. A oproti poslednému českému vydaniu (ARLA, 1992, ako Kráľ Kull) sa mi zdá byť táto variácia dokonca chudobnejšia…

Nebudem sa zaoberať obsahom zbierky, je to totiž zbytočné. Howard je právom považovaný za otca sword & sorcery a príbehy kráľa Kulla sú čistou esenciou dobrodružného príbehu, kde hrdina zviera meč a roztína ním lebku démonovi, poprípade čarodejníkovi. Oproti Conanovi je Kull menej drsný, je to taký tiger z hôr, ktorý si opatrne vykračuje v porceláne civilizácie, pretože si je vedomý svojej sily a bojí sa, aby niečo nerozbil. Občas vybuchne v hneve, keď jeho barbarské jadro prebije škrupinu civilizácie, no spravidla je to tichý muž s čiernymi vlasmi a šedými očami, oáza pokoja uprostred trhoviska. Taký je Kull. Je poetickejší ako Conan (kochá sa krásou hôr), premýšľa (to sa Conanovi stalo málokedy), je melancholický, uzavretý a zabíja len preto, aby nebol zabitý – inštinktívne. Na rozdiel od Conana boj nevyhľadáva – v tomto je skutočne viac zvieraťom ako človekom.

Čo si na knihe zaslúži pozornosť, je jej vzťah k minulým vydaniam Kullovych príbehov. Všetky poviedky totiž už niekde vyšli, či už v časopisoch alebo knižne (česky aj slovensky) a nie je tu nič, čo by bolo potrebné dodať. Je fajn, že túto knihu Laser vydal (podobá sa na zborník o ďalšom Howardovom hrdinovi Branovi Mak Mornovi), no nemá zmysel si ju kúpiť, ak máte kdesi v skrinke, či na poličke odložených Poutníkov, alebo iné časopisy, kde ste sa s Kullom mohli bežne stretnúť. Čítať príbehy kráľa Valusie v jednej knihe nemá žiadnu výhodu oproti ich čítaniu v číslach časopisov, ktoré od seba delia mesiace či roky. Príbehy na seba nijako nenadväzujú, ak čítate jeden, nemusíte poznať druhý. A fragmenty poviedok, ktoré toto vydanie obsahuje, sú úplne zbytočným bonusom – pretože ich nemá zmysel čítať. Sú to skutočne fragmenty, bez konca. Potrebujete ich, iba ak ste zberateľ diela R.E. Howarda. V tomto je dokonca predchádzajúce vydanie Kulla z roku 1992 vo výhode, obsahovalo totiž tieto fragmenty tiež – ale doplnené a rozvinuté inými autormi – a ukončené boli výborne, v howardovom duchu. V tomto novom vydaní sú to len strany naviac a – logicky – aj ďalšie korunky z vašej peňaženky.

Aj nový preklad mi trošku „rezal“ oči. Nie že by bol zlý, to nie – Robert Tschorn je skúsený prekladateľ – ale občas zaškrípe v terminológii. Delcardesina kočka by mala pre mňa ostať Delcardesinou (tak sa volala vo všetkých vydaniach), a nie Delcardeninou, keď jej majiteľka je Delcardes. A názov poviedky „Touto sekyrou vládnu já!“ by mal byť správne napísaný tak, ako to bolo vo všetkých doterajších vydaniach: „Touto sekyrou já vládnu!“. Ide tam totiž o to, že Kull vládne sekerou a nie o to, že sekerou vládne Kull. Dôraz má byť na sekeru, ktorou Kull zlomil zbytočné tradície silnejšie než zdravý rozum. A práve takéto chybičky mi toto vydanie pokazili.

Inak je to dobre urobená kniha, na rozdiel od podobnej zbierky Bran Mak Morn. V knihe o Branovi bola vlastne len jedna poviedka o ňom (Pomsta ze země) a kopec fragmentov a poviedok, kde sa Bran len mihol. V knihe o Kullovi je poviedok viac (minimálne 5 ucelených) a sú to dobré poviedky. Kull sa mi pozdáva viac ako Conan, práve tou svojou melancholickou náladou, ktorá ho privádza na fantastické miesta a k fantastickým tvorom. Conan utína hlavy a potom sa s nimi rozpráva, Kull dáva prednosť rozhovoru pred tým.

Takže: ak nevlastníte žiadne staršie vydanie príbehov o Kullovi, kúpte si toto. Inak nie. Jediným bonusom, ktorý by ste získali, by bola obálka, ktorá je lepšia ako akákoľvek z doterajších. I keď ten svalnatec na nej nie je v žiadnom prípade Kull. Takýto ksicht by mohol mať Conan desať dní po smrti, ale v žiadnom prípade nie šedooký kráľ Valusie. Howgh!

Kull, Howard Robert E., sword & sorcery (Laser, orig. Kull, obálka C.W.Kelly, preklad Michael Bronec a Robert Tschorn, 201 strán, brož., 120 Kč, ISBN 80–7193–090–3)


30. januára 2001
Rastislav Weber