Kuchařka Stařenky Oggové

Terry Pratchett a spol.

Keď som rozmýšľal, ako napíšem recenziu na kuchársku knihu, uvedomil som si, že prípadní čitatelia nesmú ani len tušiť, že vôbec neviem variť. Vážne. Našťastie v tejto knihe, neide len o varenie. Je to predsa komplexný „užitečný a vzdělávací almanach plný moudrostí, zahrnující Úžasné Recepisy ze Zeměplochy“.

Hneď na úvod musím podotknúť, že recepty obsiahnuté v knihe sú ozajstné, uveriteľné a uvariteľné aj na guľatej Zemi (podľa vyjadrenia vydavateľov väčšina z nich bola vyskúšaná na ľuďoch, ktorí stále žijú). Na druhej strane, sú zreteľne stavané na britské reálie a niektoré ingrediencie sa v priemernom slovenskom supermarkete zháňajú dosť ťažko (konzultované so skúsenými zásobovačmi priemernej slovenskej domácnosti). Nájdete tu recepty jednoduché, ale väčšina predsa len vyžaduje určité (skôr väčšie) kuchárske skúsenosti.

Aj v prípade, že sa nechystáte variť, pobavíte sa na výklade stařenkinej kychynskej filozofie a štýlovom vysvetľujúcom úvode každého receptu. Samozrejme, že si lepšie vychutnáte napríklad ten od lorda Vetinariho, ak máte prečítané diely v ktorých vystupuje. Rovnako ani Knihovníkov banán a Obložený chlieb so syrom á la Leonardo da Quirm majú väčšiu šťavu, ak ste si tie postavy obľúbili. Niektoré recepty sú priam „afrodisikanálne“, niektoré (napríklad jahodový klátil) sú cielené ako zdroj zábavy do väčších spoločností. Autorka popisuje aj zvláštnosti trpaslíckej kuchyne a ak sa necháte inšpirovať, určite urobíte dojem na znalcov a po troche vysvetľovania snáď aj na neznalcov Zeměplochy.

Ďalšou časťou knihy sú kapitoly o spoločenskom správaní (Etiketa je to, co by měli lidi používat, když nemaj dobrý vychvání). Etiketa s čarodejkami, s mágmi, s ďalšími druhmi – trpaslíkmi, trollmi (vedeli ste, že ak trolovi podávate ruku, naznačujete tým niečo veľmi škaredé o jeho matke?) Pravidlá prednosti, správanie pri stole… Očarujúci je výklad, ako sa správať na plesoch (Dôležitá vec pri tanci je neustále hýbať nohami, pretože je takmer isté, že niektoré z krokov budú tie správne.)

Kniha je perfektne graficky upravená, ilustrácie Paula Kidbyho pôsobivé (akurát jeho predstava lorda Vetinariho mi nesadla). Táto kniha patrí k tým, ktoré sa snažia zviezť na vlne popularity románového cyklu. Na rozdiel od sprievodných kníh k Harrymu Potterovi, však má čo povedať a robí to zábavne, originálne a na úrovni.

Terry Pratchett, Stephen Briggs, Tina Hannan, Paul Kidby: Kuchařka Stařenky Oggové preklad: Jan Kantůrek Talpress 2001, 176 strán, pevná väzba


14. marca 2002
Jozef Girovský