Kto vypustil Krakena?

Fantázia 02/2010 (50)

Fantázia 02/2010 obálka

Prvýkrát vypustil Krakena v roku 1981 geniálny Ray Harryhausen a pri príležitosti aktuálneho 3D remaku jeho filmu Súboj titanov Fantázia svojim čitateľom poodhalila magický svet tohto majstra trikov a špeciálnych efektov z doby „ppc“ – teda pred počítačmi. A porovnala aj pôvodné a nové spracovanie filmu. Počítače však už nebudú chýbať pri výrobe prvého slovenského sci-fi filmu Immortalitas, ktorý sa práve točí – s kým, kedy, prečo a o čom? Čítajte vo Fantázii.

Poznáte vtip, ktorého vyslovením zabijete poslucháča? Zoskupenie Monty Python ho poznalo a v profile, ktorý sme mu vo Fantázii venovali, prišlo aj naň. Ale pozor! Nehovorte ho pred ľuďmi nahlas! Seriálové liečenie môže naordinovať napríklad Doctor Who. Kto? Ale nič… V rubrike Od desiatich k piatim sme si tentoraz posvietili na pubertiacke vyvražďovačky, takže pozor, tečie krv a bolí to. Ďuro Červenák okrem toho, že mu vyšiel román Strážcovia Varadína v slovenčine a môžete ho vo Fantázii vyhrať, sa v extra článku venuje téme Kolty a mágia – teda spojeniu westernu a fantastiky vo filmoch, v ktorých blastery visia prekliato nízko a zloduch sa vráti aj z hrobu. Kto bol najväčší zloduch v karate a kung-fu filmoch? Najväčší, v zmysle najobjemnejší? Asi Bolo Yeung, na ktorého sme si spomenuli v Panoptiku zabudnutých hrdinov.

Nahliadnuť do svojej korešpondencie nám nechali páni Robert Downey, jr. a Mickey Rourke a v osobnej sonde do ich duší sa dozviete naozaj veľa o dvojici, stojacej proti sebe v najnovšom Iron Manovi. A do kín sa už čoskoro chystá aj slovenský historický film Legenda o lietajúcom Cypriánovi, v ktorom si okrem slovenských hviezd zahrali aj poľskí a ruskí herci vrátane Alexandra Domogarova.

Ešte vo Fantázii 4/2009 sme vám predstavili vo figúrkovej Galérii fantasy krások bojovníčku z plátna Borisa Valleja Monica’s axe. V aktuálnej Fantázii si Monika vyšla na lov a my sme ju mohli sprevádzať s fotoaparátom. Ako dopadla Fotosession Fantázie s Monikou? A mimochodom – napadlo vám, že ktorý herec má najviac svojich postáv spracovaných vo figúrkovej podobe? Koho by ste hádali? Nalistujte si vo Fantázii Hitparádu figúrkových hviezd a prekvapte sa.

Videohra Heavy Rain, ktorá je už skôr interaktívnym filmom ako iba hrou, mala aj svoju „filmovú“ premiéru s červeným kobercom a prezentáciou tvorcov, medzi ktorými je napríklad aj Terry Gilliam. Ako to na premiére vyzeralo a názory tvorcu hry a jednej z protagonistov si môžete prečítať práve vo Fantázii 02/2010. A ak ste sa ešte neodtrhli od PC-hier a neviete sa rozhodnúť, ktorú konzolu si vybrať, možno vám pomôže súťaž s hrou Alan Wake, v ktorej môžete získať novučičký Xbox360. Stačí napísať správnu odpoveď na súťažnú otázku a možno vyhráte hernú konzolu s hrou a darčekovými predmetmi.

Spoločenské hry majú tiež svoje festivaly a v rubrike Fantázie sa tentoraz poohliadneme nielen po hre Vládcovia podzemia, ale vo fotoriporte aj za festivalom Toy 2010 v nemeckom Norimbergu. A vyhrať môžete hru Kameň, zbrane, papier.

V komiksovej rubrike sme vyhlásili smrť komercii a posvietili sme si na bublinky pre intelektuálov. Samozrejme popri recenziách na aktuálne novinky a nových stripoch Mischa Jedináka Kruhy v obilí. V animangovej rubrike sa predstavuje pani Fuyumi Soryo, ale príde aj na aktuálne novinky zo sveta mangy a anime a predstavíme si aj Rómea a Júliu na japonský spôsob – anime Basilisk.

V literárnej sekcii Fantázie si popri knižných recenziách, predstavovačke Atramentového sveta Cornelie Funkeovej a správičke o ohnivom krste knihy V tieni mafie si môžete prečítať esej Miloša Ferka o hororovej literatúre, Rogerovu Literatúru na sieti a predovšetkým poviedku Spriaznené duše amerického autora Mikea Resnicka a jeho austrálskej kolegyne Lezli Robynovej. Domácu fantastiku zastupuje tentoraz Tomáš Knapko s poviedkou Energia je moja zbraň.

Fantázia 02/2010 (50) je v predaji v stánkoch a trafikách na celom Slovensku, v sieti Brloh a na internete na www.press.sk/fantazia.

Zdieľať Fantázia na Facebooku
13. mája 2010
Fandom SK - PR